ALEMANYS, 5 – GIRONA (SPAIN) / Anna Noguera

源于最古老的城区,经得起反复品味的住宅改建项目。

项目标签

设计公司 :
材料 :
文章分类 :
 
西班牙ALEMANYS 5住宅。源于最古老的城区,经得起反复品味的改建项目。
 
非常感谢设计方Anna Noguera将英文介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards Anna Noguera for providing the following description:
以前的样子
view before the restoration
Address:5 ALEMANYS ST. , GIRONA.
Built area:594 m²
Building date:2.006 – 2.009
Architect:
ANNA NOGUERA NIETO
Building Surveyors:
JAUME VILA GRABULEDA
INGRID ARTIGAS STAARK
Collaborators:
JUAN MANUEL RIBERA DE FRÍAS
AUGUST FABREGAT GÜELL
Construction Company:CAIBA S.A.
Photographer:ENRIC DUCH
The Alemanys 5 house is situated in the oldest part of Girona’s “Barri Vell” (Old District)
inside the area of the original city walls. Its location on Alemanys Street is special as it stands
opposite one of the oldest gates of the wall, which provides views from the house to the Sant
Domènec convent, while from the convent the house can be seen with the Cathedral as a backdrop.
Although it is difficult to determine the age of the building structures, the most important
alteration dates from the sixteenth century and was carried out by Prior Esteve Arrufat. It later
underwent many other reforms and additions that disfigured the original interior distribution.
The reform has been approached as a search for the most intrinsic characteristics of the original
construction, and the building has been freed of additions, surface elements and recent reforms,
interpreting the old elements not so much through an historical perspective as through their
architectural qualities.
The minimalistic style of the redevelopment invokes the austerity of past times. There is a
dialogue between the new work and the old that seeks to marry past and present. The entry of
natural light gives form to the volumes, and the fluidity of the spaces is accentuated. These
spaces are defined by stone, wood, iron and concrete, used in their natural colours and textures.
The colour of oak adds a touch of warmth while the iron elements strike a contrast with the stone
and concrete.
The site consists of a built structure and a lateral garden with the façade giving on to the
street. Two centrelines structure the building, one giving on to the street and the other on to the
interior part of the plot, with crossed façades giving on to the courtyard and garden. A large
covered porch, or “badiu”, crowns the street façade and is one of the most characteristic
elements of the house. In the courtyard, an old cistern collects rainwater from the roof to be used
for filling the pool and watering the garden.
The new layout respects the logic of the structure and adapts it to the new functional
requirements. On the ground floor, the main door gives access to the entrance hall and a small
distribution space; on the first floor is an apartment opening on to the courtyard and garden, and
the second and third floors house a duplex apartment, with the night spaces on the lower floor and
the living room and kitchen on the upper floor enjoying views and a covered terrace.
The project is organised around the two centrelines that structure the floor plan. The staircase
has been shifted to place it next to the lift, in the interstitial space between the two
directional lines of the centrelines. This space is configured as the hinge that generates the
entire layout.
The structural elements are exposed. They are either in concrete made with wooden formwork, or
wooden beams and cross pieces for the roof. The lintels and crowning of the stone walls have been
executed in steel sheeting one centimetre thick. The staircase and lift space is lined
with “corten” steel panels to differentiate it as a hinge space. The floors of the staircase and
front centreline are covered in wooden floorboards and those of the back centreline in polished
concrete. The stone walls are exposed both in the exterior and in the interior, with special
attention paid to the texture, colour and execution of the joins. The exposed stones from the
demolished elements have been recovered to use as cladding for the cistern courtyard. There was an
emphasis on preserving the natural colour and texture of the materials in order to better integrate
them with the colour and texture of the stones.
The garden, enclosed by high stone walls, has been formalised into three consecutive planes that go
from hardest to softest: concrete, lawn and water. The paved zone contiguous to the house is in
planed concrete and is covered by a set of cables for the wisteria to climb on. The plane of lawn,
finished with a steel edge, floats above the water of the pool. It is like a long, dark reservoir
that overflows and disappears, reflecting the neighbouring wall.
The final aim of the restoration is to integrate old and new using sober and clean lines and
attempting to celebrate essentials such as space, light, shadow, fire, stone, water and silence.
Anna Noguera, Architect

 

 

 

 

 

 

 

ANNA NOGUERA ARCHITECT, BARCELONA
The architectural firm of Anna Noguera was established in Barcelona in 1992. Its areas of expertise
cover a broad array of services including construction, public facilities, housing, landscaping,
outdoor spaces as well as interior design. In recent years the office has taken part in several
tourism projects at international level, performing pre-projects and master plan concepts for spa
centres, villages and hotels—in addition to the redevelopment of historic buildings or villages
for conversion into tourist destinations. The work of Anna Noguera puts special emphasis on the
integration of buildings into the landscape, sustainability and respect for the environment and
local traditions, along with attention to detail throughout the entire project. Under this
philosophy, the office has received several awards, both in design competitions and for work
already built.
 
Alemanys 5宅子位于西班牙老城Girona的“Barri Vell”,属于一片最古老的区域。宅子紧邻修道院和教堂。至16世纪以来,历经多次整修和添补工程。
这次的改建从内到外尽可能的尊重原有建筑及场地环境,同时又不拘泥只从历史角度的出发。
风格简约,浓缩了新与旧,过去与当下。引入更多自然光,让空间更加流动。采用石材,木材,金属,混凝土,保留其原本色彩和纹理。橡木色的温暖与金属,石材还有混凝土形成了对比。
临街处,建筑屋顶一侧有一个带顶的廊道花园,这是宅子有特色的地方。院子里,一个老的蓄水池蓄水,为泳池和灌溉提供水。
宅子进行了新的布局,以适应现在的生活和功能。地面层是入口大厅和一些小的房间。上楼是起居室,一个天井花园和开放的外廊花园,卧室分布在楼上的每一层,除了顶层之外,顶层是厨房和餐厅,以及与之相连的露台,还有一个休闲室。楼梯位于宅子的一侧,影响了整个平面布局。宅子的结构构建如屋顶的木质构造,楼梯的结构是暴露的。楼梯使用了1cm的耐候钢板,混凝土,石材,木材。建筑的内外墙均为石墙,其质地,颜色经过设计师特别选择。
高大围墙里的花园使用了最硬的和最软的材料:混凝土,草坪,水。临着隔壁的院墙上爬满了藤蔓植物。草坪的结束面以锈蚀钢板界定,锈蚀钢板另外一面是一个长长的,暗色水池。水将墙影倒映出来。
整个建筑,建筑师力求用冷静和清晰的线条来整合新与旧,并试图对空间,光,影,火,石,水,宁静表达敬意。
 
 
 
 
 
.


发表评论

1 条评论

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×