HESIODO住宅

7723个人工吹制泡泡串起的魔法时刻

项目标签

位置 :
文章分类 :
 
 
非常感谢设计方Hierve Diseñiera将项目介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards Hierve Diseñiera for providing the following description:

 
 
 
 
INTRODUCTION
 
This building speaks to us of intermediation. It is an element that seeks to place itself between
culture and nature, between openness and introspection, between imposition and dissolution.
This building speaks to us of seriousness and at the same time of playfulness, of solidity and
fragility, of the forcefulness of weight and the relief of lightness.
 
We see an orthogonal rigidity mixed with a cascade of spheres that provide not only color and
luster, but the reminder that poetry can be embodied in the commonplace.
 
 
 
 
DESCRIPTION
 
The building stands on a small street in a residential neighborhood in Mexico City. Although it is
located in a residential area, the street is very close to a busy commercial thoroughfare. This
allows the building to be immersed in the peace and quiet of its street, and at the same time
confront the urban alienation that pervades the commercial zone.
 
The aim of the project was to form a functional block capable of inserting itself gently in its context
and dissolving or diluting the onslaught of information received from its urban setting.
 
The building is bounded by a single family home to the west and a convenience store to the east
and south. The architectural program includes underground parking for 24 cars, and
accommodates 13 apartments in two blocks, one located at the front of the lot (facing north) and
the other at the rear (facing south). The two blocks are connected at each level by an area
comprising a lobby, stairwells, and the elevator cluster. The rear block has five levels and the
front block has four, a condition that allows its rooftop to be used as a terrace for special events.
The interior spaces of the apartments were left as free as possible and left unfinished, to allow
each occupant to create interiors that suit their needs and likings.
 
The selection of materials was limited to three ingredients: one neutral, which provides the needed
connection with the urban environment (exposed concrete and gray stucco); one warm, which
gives the inhabitant a connection with nature (machiche wood); and one colorful, imbuing the project
with flavor and cheerfulness (blown glass and green epoxy flooring).
 
The façade is made up of 7,723 blown glass spheres made by craftsmen at a workshop in
Guadalajara, Jalisco. Each sphere is supported by a disk of EPDM (a kind of rubber used in the
automobile industry, with excellent resistance to weathering), which in turn is fastened to a
stainless steel cable by means of a conventional nut. Each cable carries a maximum of 27
spheres, which are fastened at the top to the concrete structure of the building and at the bottom
to structural steel elements.
 
This mass of spheres fulfills the purpose of creating certain introspection for the inhabitants while
at the same time softens the visual experience coming from the urban setting. Also, it has shown
excellent resistance to weathering; however, the main problem it has presented is its cleaning,
which is done by hand and is twice as time consuming as a conventional façade.
 
 
 
 
CONCLUSION
 
The idea of using this mass of spheres is taken from the experiences of walking through a market
in Mexico City and seeing how the fruit and vegetables are set out; from seeing a picture of
children playing with soap bubbles in a public square; from observing the Mexican culture
ceaseless effort to construct its reality through repetition; from the need to incorporate magic and
innocence in our everyday life, and mainly from remembering that beauty can be present in our
daily lives if we give her a chance.
 
 
 
 
HIERVE / HESIODO / DATA SHEET
•Design company: Hierve
•Project name: Hesiodo
•Place: Polanco district, Mexico City, Mexico.
•Built area: 2,511.00 m2
•Design phase: 2002-2003
•Construction phase: 2003-2005
•Cost: $790,000.00 US dlls.
•Client: Zimbra
•Contractor: Zimbra
•Co-Workers: Partner (Alejandro Villarreal) and Co-workers (Alfredo Acle, Armando Niño de
Rivera, Sugey Ramírez, and Cecilia Ramírez Corzo)
•Consultants: Structural Engineer (Pesa SA de CV), Mechanic Engineer (Codsa SA de CV),
Landscape Architecture (Kees Van Rooij), Lighting Consultant (Zelco de México SA de CV)
•Photography: Fernando Cordero
 
 
 
 
对建筑师来讲,这栋建筑就是一个倾诉的媒介。它是一个连接自然与文化,引起反思和思维开放的元素。期望建筑身上那种坚固与脆弱,有力的质感,动人的光亮能够严肃而又轻松的被传达出来。建筑外面呈矩阵排布小球带来的不仅仅是色彩与光泽,体现更多的是一种诗意。
 
建筑位于墨西哥一个住宅区的小街道上,虽然这里是住宅区,但是临近一个非常繁忙的商业大道。因此建筑沉浸在平和宁静的街道之中,同时又身处繁华闹市。
 
期望这个轻轻插入用地 建筑体块,给城市环境带来冲击。
 
建筑西边是独栋别墅,南边是便利店,带有24个地下停车位,住宅里面的13个用户,每个单元接近分到两个车位。两个单独的体量被中心的交通空间联系。建筑共五层,标准层每层是4个单元,顶层空了一半的面积当做屋顶平台使用。内部的空间被尽可能的容许灵活性,以满足每个居住者的需求和喜好。
 
材料选择基于三个要素:中立,需要契合周围的城市环境(暴露的混凝土和灰墙);温暖,让居民和大自然联系;丰富多彩,具有韵味让人愉快(吹制玻璃和环保地板)。
 
外墙由7723个吹制玻璃构成,工匠来自瓜哈达拉哈的哈利斯科车间,每个球都由单独的磁盘支撑,采用传统工艺的安装方式固定的挂在不锈钢缆线上,每根缆线上面最多放置27个球(依据建筑结构高度和结构构件情况)。
 
这些球给居民带来一定的想象,同时软化城市环境。同时这些材料具有良好的抗风化能力,虽然清洁起只能靠手工,一年进行两次清洁。
综述
球的灵感来源于在墨西哥菜市场上见到的孩子们玩肥皂泡的景象。这是墨西哥文化中的一部分,我们有必要把日程生活中的天真,美,魔力时刻更多的回复在现实中。真的,只要我们创造机会,就必然可以实现。
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.


发表评论

2 评论

  1. 决定做这个方案的人,跟做出来的人,很够胆做。

  2. 绿球的使得建筑在周围环境突出出来,这是个比较大胆的尝试

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×