L-House / Architects Collective

Living surrounded by the brilliance of natural light 览尽山光芳华色 —— L型住宅

我是业主,我要找设计师/我是设计师,我要接项目 → 了解更多

项目标签

位置 :
材料 :
文章分类 :

/wp-content/uploads/2012/07/_c_xmExLRKCcMPmt0i9R0vsGUMaB5ZhXOIS82VrFMBSQNSeFx7zCa5d1ez3vRuLPlQ1mzwJeK19BEE3rFrEwqsjRBMKLko5kvVD.jpg
 
 
 
非常感谢Architects Collective将项目介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards Architects Collective for providing the following description: 
 
 
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_y1s1j1RoeH9zDRktbM6ZrNf-0pqcUrQ1gmIyuEmkEx9Y_rSmVEyBGjGK3YANDhS0Ho_5xzqiH_qEEelsDPLzA9lak68ihTOF.jpg
  
The new home for a young family is located on the outskirts of a small settlement in
the South of Austria’s Burgenland region and is harmoniously placed into the hilly 
landscape. The traditional and typical L-shaped floor plan of the region was developed 
further in an imaginative and thoughtful way advancing modern home, energy and living
concepts. The client wished for a contemporary living experience that is blended into
the surrounding landscape. The result is a surprising habitat that reflects the way the
family lives incorporating design quality, sustainability and functionality in everyday
life. The L-House is an avant-garde architectural gem that merges the needs of it’s 
residents with the environment.
 
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_gqt0Ru1YGMxfL1YDTYfMjYX6Lnh45FrR5PhB_1DvZAWy_CPUxcGsuZqrmvKiUONKOyR4iqYk6a5A0y_1nFvASUi_USvhk0EV.jpg
 
L-Form
The typical and historical L-shaped building type oft he region provided the impetus
for the architects to translate the typology into the 21st century with this distinct
landmark structure. Developing the form created a protected courtyard and the  separate 
living and sleeping zones the family asked for. The generous glass areas create plenty
of natural light and extend the living space visually into the garden and the hills
behind it.
Living Structure
Cantilevering the corner of the L-shape created a covered entrance area that leads into
a two-story foyer and a courtyard. The upper level is divided into a bedroom and a
living-dining-kitchen  zone. Between the two areas is a continuous open space that is
flexible and can be altered over the years by the residents. Currently the space is
being used as a children's play and reading area.
Natural Light
The house, with 300 m2 of usable floor area, impresses  with its generous  views of
idyllic rolling hills flooding the interior with natural light. The deliberate and
expressive building form establishes a dialogue with its surrounding landscape and
feels light and airy. At the same time, the building achieved the very stringent local
classification of an ultra-low-energy-house by using triple panel glassing.
Additionally, the building’s orientation and its deep overhangs increased the comfort
and lowered the energy costs for the inhabitants. Light, design and comfort are the key
elements of this bright gem in Southern Burgenland.
 
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_YGVH-ys2eb_9uApTP_HzwbZILwihN_KQya9VF6hljcqOgBfLVZvqXRUG_PNzA0oHw2nJJy6B5tqBhH5IQze2hXfiHUbluIqg.jpg
  
览尽山光芳华色 —— L型住宅
这是一所位于奥地利布尔根兰地区南部郊区的公寓住宅。业主是一对年轻的夫妇。建筑与周边绵延
交错的田野山岭和谐共融。建筑师经过深思熟虑,多重推敲后沿用其传统而经典的L型平面布局的空
间方式,为用户带来全新居住体验的同时,也推进现代化住宅、能源以及生活理念的发展。
业主希冀一种与周围自然环境协调一致,相辅相成的现代生活体验。奥地利维也纳AC建筑事务所接
受了此次的设计任务,设计成果令人欣慰。这处新建的L型住宅既似前卫的建筑瑰宝,又处处体现着
自然的生活,其半开放半围合式的平面布局,尤以强大的凝聚力促进家庭温馨团结。同时,家庭成
员亦可感受自然,以及季节更替。
 
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c__g5bSrXUDE7VLZAUkcq8tMsyIk79g5ocmib6RHjnHEVGMPcMdRwg6PPkeaDPMK4CZJbYTdTAKgwD7aSdqQzRYaAsXvOocLxY.jpg
  
构成 这种具有历史形态的经典L型布局,曾以其标志鲜明的结构在建筑界内为将类型学推向21世纪
提供了动力。 “L型的平面布局灵活地演绎了围和庭院的半开放性以及客厅与卧室区的相对独立
性。” AC合伙人之一库特. 塞磊如是说。  “同时大片延续的玻璃幕墙把充足的自然光线带到室
内,带来开阔的视野,创造出室内与室外,建筑与自然,相互渗透,浑然一体的效果。”
空间 建筑师巧妙的应用了L形悬挑的尖角部分,通过室内外高差,形成一个具有两层楼高的门厅入
口区域。上层划 分为卧室、客厅、餐厅以及厨房这些生活区域。L型一端开放的公共区域以及另外
一端私人卧室区域的交接部分,形成了一个连续的公共空间,目前这个空间作为孩子的娱乐以及阅
读区域。“设计以人为本。”AC事务所的另外一个合伙人安德烈斯.佛罗谢尔说道。“我们坚持围
绕根据业主的需要对建筑本身进行规划与设计。”在项目开展之前,设计师与业主之间往往要通过
多层次的交流、沟通。“通过多方面的前期准备工作, 从而让设计师与业主达成共识,设计出舒适
怡人的住宅,这才是我们设计的宗旨。”
光线 住宅的使用面积约为300平方米,但其巨大连续的玻璃幕墙可以一览连绵起伏的田园风光和山
谷胜景,同时把充足的自然光线带到室内。其深思熟虑的强有力的建筑形态,与周围景观、日照以
及通风息息相关,契合一体。同时,采用三重中空玻璃严格控制了室内外能源的损耗。此外,建筑
的朝向和悬挑增加了室内温差的舒适性,并降低了住宅能源消耗的成本。光线、设计感、舒适是这
所建于南部布尔根兰的住宅得以璀璨的点睛之笔。
 
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_6CCRO9OZ2931HrpziVmE84Wc4K-3Mp3b_Dju0fG9LWrRusqmFx3zSQ73GrStyGapZYeBs20mmANunQQSU5AYtbNeFF-4QQuv.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_84X3bYuy9KmYn6n90fN7PVWmYuatcoXIO8bJkAH7ITx3lHifx2kVN25u9e25tj7VOgJ7MuJgtbzVr7Qa5jHjrdfL4EkkEx8q.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_HlZRLLjCfalc3JvyhDwWgB6NlYNuc0MKMyHXe8nLFsH4p8o0B8CbJxn60-FzR0fZyuetD5ABkCsAi_0XY0ejvHftWcIr6MzL.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_AtXjfjHgHpXFrqD_ZItPoCb-k47YjG6qR70WSOU0BOSmfRZF4U5zgBZph3F6RLq73gQmIC57akKACmLIqtuHDA==.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_W_32U4YWZoV0g_L-xg2aXsGkzlJ2YFvCK7YcdWQremt7WcKQ4jIDff9tZLPibqk0umUikZyI4ekNiTewQoAXSSVkoUmavaNI.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_9oyk_hXf2Tpbw99DYvmdGhtMGsbgL07WOLalBWrMQVmu6fDbslAd6dC3owE5AGA5LfwO9nPWde4nNmljEGIRgfcR3BVK9WDh.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_iY9FUv7dsyDM3JP9lqgxicZdBqFiLp34PliH33EUeiVnXPsTdk9SMhlumXSQ0aGOuGDnQPD6y1JcOovq_7KyCNcdpL5A_HFC.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_1COPzOCO4BvxicABs2v2et9cypRx7YBxcH6W81KUuV5ke2oq_ZnsQ_xl_DXpNjYaXudGjjb3t300MSvnL9j-x0MJpENJAtad.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_E4TJ5_FG7t0KZm0nnKnUbj96KnijfP6rGZtRWuSAQo5H-kgo8-Tgw40mx1jwGrGmtR0vIgTdSq0zGzJYat6qadmCK5d7W9lA.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_wlB4XwuEDHfgvClL99CTNgpE4f9GdleBJNVD2nEjxkcxrOZtxaKa1wFOCMJJTT8bDINbPoYpodI6VvTkHUuC6oJ4wYIwviUB.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_rHK40Yf0eJQ0lOes-Md2oUNtzDdXxpfwvquduBa6uNjj4nD79XvY2GAR1T3rZG2-nimapgNZm0H7X2vbVQHHdAQ5K3FNQCii.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_tYwvlk_06PMI41g_QWlAknQ9S6BVr-i0RewlSspbtPygfTUkUlortX33XNbsSImVD9RDTgtJHAUdyVgYKrrtGapbJ_dkYCCa.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_FgVCzT36D0ChioBV8i9TD0FjfeDuJjV8i0nP_XvQEi53MTg7-Oqv-ix-ohwwoYB5eTbNtcKBYTcXb92tXiwWvIVq8Qcm2tU7.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_MIxwOYFZc4pck7TQjMdENS7nceD6JqpCvDuNDp08FcOppF7V8BFXVmvS9P0mguXYHlw-NnAXKVKIeEAkaNueeLCbZWdrcgVX.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_XcaVHS8UyiCaWSIsI5_Kr6iSCLirpMu1-ML0npYuphzFQgEfSOwYRRnrW5VHbJMixrCNz8nRKCuAkFRRAz7F-V4Nh2Wj3lwj.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_Y0u-Kk28QT7B6ntxvyhly82U-q2KzX4uEIE1RS-5DcPHVXRq8JYihFuKEv1ryeF7gI5IhiJC9ID95HufoHNTDB5DDDossRQN.jpg
 
 
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_EjiEPnpDqBCCwUfd1Xno0h9dJZ9BjQ8FiBMyO58gbVdI9ZZn_63G2VAHnemaCAf3hA0giNpsuXNRy6ipx0qU4Zr8A4Lz261N.jpg
 
 
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_3dDS_uhxN8R49tIeyRC3bSo-2ebRQpcbFtjCwh3C5HrBIxcAcKqy9KyN6g9GciQFmimrV4y6KSTu6db0pVx6vwKAXPouOZQu.jpg
 
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_OOs2Pb1SCwjuI2IRcSQCr9By6mIsCGJnrk6lYU7BmP6_E-xnghFIUJQAgvtUojtK0ZfY2lwx1ANskJgxwJEW7-4Xphj-1LMI.jpg 
 
 
 
 
Here’s some more information from the Architects Collective:
L-House in Numbers
Architecture  Architects Collective ZT GmbH Location  Burgenland, Austria
Planning Period  09/2009 – 01/2010
Construction Period  10/2010 – 02/2012
Usable floor area              300 m² (excluding garage and technical rooms) Gross floor area               
450 m² (including garage and technical rooms) Building volume                1850 m³
Construction  Reinforced concrete / partial steel (canterlever) and wood (canopy) Energy standard  „
Very low-energy-house“  (Niedrigstenergiehaus)
Heating demand  20 kWh/m2a
Type of heating  Wood pellets central heating station (serving 3 single family houses)
Products & Materials
Facaden panels  Rieder FibreC Ferro FE Silver Grey (Fiberglas-Cement-Panels)
Glass Facades  Schüco FW60+ SI (triple-glass)
Window  Uw (window) = 0,80 W/m²K
Roof  Bauder Thermoplan triple-ply EPDM Pellets heating  Sommerauer & Lindner
Sun screen  Valetta louvers
Sectional door  Belutec Doors  Dana Interior floor  Oak oiled Bathroom floor  Slate
Exterior floor  Limestone Bathroom ceramics  Laufen Sanitary fittings  Vola Lighting fixtures  Erco
 
About Architects Collective
Architects Collective was founded in 2006 by Andreas Frauscher,  Richard Klinger 
and Kurt Sattler in Vienna,  Austria and has since worked internationally on
projects in architecture, landscape and urban planning.  Designs are created and
advanced by a collective idea finding process where creativity and expertise 
complement each other. Among the completed  projects of the office are the 
Klinikum Klagenfurt hospital complex, which received the Austrian Client Awards 
in 2011, the ultra-low-energy Leeb Fruit Orchard and the Ozuluama Residence in Mexico
City for an artist-writer couple.
 
L-House
建筑设计  Architects Collective ZT GmbH
项目地点  Burgenland, Austria/布尔根兰,奥地利
设计周期  09/2009 – 01/2010
施工周期  10/2010 – 02/2012
使用面积  300 m² (不含车库和设备间) 总建筑面积  450 m² (含车库和设备间) 建筑容积  1850 m³
结构  钢筋混凝土  / 局部剪力结构   (悬臂梁) 木材  (顶棚)
能源  绿色住宅  (Niedrigstenergiehaus)
热供应  20 kWh/m2a
供暖方式  集中供暖  (能源可供应3户人家)
 
Architects Collective (AC) 公司简介
Architects Collective was founded in 2006 by Andreas Frauscher, Richard Klinger and
Kurt Sattler in AC建筑事务所于2006年由建筑师安德鲁斯.佛罗谢尔,理查德.克林格以及库特.萨
磊创立于维也纳。自成立以来在国际间合作的项目包括建筑、景观以及城市规划等多方面的设计。
AC建筑的设计宗旨是在建筑想法的寻找过程中使创造力与专业 知识相得益彰。近期AC建筑事务所完
成的项目有刚刚荣耀奥地利2011年最佳客户奖的克拉根福综合医院,超低能源消耗 的绿色里氏果园
加工厂以及墨西哥城艺术家兼作家的Ozuluama住宅设计。
 
 
 
 
 
 
 
.


发表评论

4 评论

  1. 这是我喜欢的一种恬静与舒适

  2. 结合了地形的设计,利用地形的高差创造出合理的使用空间,但是大面积的玻璃如何保温节能呀?

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×