Nebuta House / Molodesign

红色的神居之地

项目标签

文章分类 :

/wp-content/uploads/2012/07/_c_rdL6g8C7WX1CDS5TwWISNt-lbIDtvCt65kG758OzPiJ0Z0zT0eMYdFjWcSqiUi4fJHK5FezzNf8UTu2qVNOoc8vwq-7a3L6o.jpg

 

 

这是位于日本北部青森市的文化创意中心和博物馆。其主要为Nebuta祭献礼。
Stephanie Forsythe 和Todd MacAllen在2002年赢得这个建筑的竞赛。
Nebuta祭是日本的三大祭之一,通过灯笼来表达英雄,恶魔等等神话故事。靠着火车站,临着大海
的博物馆就存放着这些灯笼。
建筑的外表皮被红色钢带所包围,钢带产生扭曲进而形成入口,通入光与风。钢带的角度是特定设
置的,能让阳光进入建筑并在一天中发生美妙的变化。这些彩带或有规律的进行变化,或在某处进
行突变的弯曲。每个钢带都是单独预置好后在现场安装。依靠计算机辅助设计的钢带被人工手动安
装上去,这使得建筑具有了手工制作物件的活泼与灵动表达。
钢带与建筑之间的那个户外空间类似于日本传统民居的廊道。博物馆在这里充当神话中英雄,恶
魔,生灵的居住地,而这条廊道,则是他们与现实世界的分界门槛。钢带投下的光影,及其美丽的
照着在廊道地面以及一侧的建筑墙面。这个外表皮,也是应对自然的一个反应器。
这些钢带与此同时还成为城市活动的激发地,人们在这里玩耍,吃饭,在钢带间穿梭。
建筑的内部是黑色的,人们的焦点就放在了其中陈设的灯笼之上。那有着鲜艳色彩的灯笼光彩照
人,其光芒反映在如水的地面上,就像是灯笼漂浮在海面般。
这个重要的文化中心严格满足了其保守的预算,创造出许多可能性事件发生,成为一个思想文化艺术
交流之地,并成功的融入到城市生活中,与市民发生深刻联系。
 
非常感谢Molodesign将项目介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards Molodesign for providing the following description:
 
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_2QHP-6G6xLdDPrf9Z8_7Ve50kUA1EyAEdw5yExLEPZGmj_pxv9DBGu7CRyAns-tDb6IAHAy4L5sT6o_KOIcp6b7dMlz_eY24.jpg
 
Nebuta House (ねぶたの家  ワ・ラッセ) is a museum and centre dedicated to all aspects of
the Nebuta festival and its creative culture in the Northern Japanese city of Aomori.
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_SRobaPXp_NjKUIjCZvOOI3h7RX-q81a62v8uJJpLK0nKFw6ez9a6DMPGAZPXRWdrWtlSzEV5ynizC2UL-USeJfedQGLgNlGA.jpg
 
In 2002, Stephanie Forsythe and Todd MacAllen won an international architecture
competition for their design of a housing and community project in Aomori, Japan. The
competition was judged by Tadao Ando and Jean Nouvel, and sponsored by the City of
Aomori. Over the project’s course, the program evolved from housing and community
facilities into a unique cultural building inspired by the craftsmanship and spirit of
Aomori’s Nebuta Festival. In 2007, Forsythe + MacAllen (molo design) invited ddt/Arch
and Frank la Rivière Architects Inc, together with the structural team of Kanebako
Structural Engineers and the services engineers of PT Morimura & Associates Ltd. to
work in collaboration with molo to develop the construction documents and oversee
construction of the Aomori Nebuta House Museum.
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_KCp4xmwlvg4OxOHicD-PmJBz2-zhXt3ehClQNO6MxieEVWJvAz6nctUwjYqlwMmWXobF3HfS_s8pgZR61NkIDoAKPzoUwpzI.jpg
 
Nebuta Matsuri, one of the three most famous and largest festivals in all of Japan, it
is a form of storytelling during which heroes, demons and creatures from history and
myth come to life as large-scale (9 x 7 x 5.5m) paper lanterns (Nebuta) illuminated
from within. The Nebuta House is a dwelling for these mythical beings to reside. Each
year the five best Nebuta, selected for their creative artistry and craftsmanship, will
take the place of the five Nebuta selected from the previous year. Functionally the
institution is meant to share the tradition, archive the history and nurture the future
of this unique cultural art form. Located in front of Aomori train station, where the
city meets the sea, the building opened January 5th, 2011.
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_HA1e-9yafIjvEorYqm14y5g9uCmZ-zr3nELt-SZTgzDVlTWIfNEJbQSyfn_sEqQxBOwZs1yugjafai65A1Y0Geia8eYJ4oQT.jpg
 
The building is enclosed by ribbons of twisted steel, enamel-coated deep vibrant red
and individually shaped to create variation: openings for light, areas of opacity,
views, or opportunities for pedestrian circulation. For each steel ribbon, the bottom
was set to a unique and specific angle, with thought to how sunlight would permeate the
ribbons as it moved throughout the day, while the top part of each ribbon remains
parallel to the building. In between these fixed points, some of the ribbons follow a
natural cur ve while others were selected to have further bending and shaping to create
larger openings and an abstract expression of wind. The steelworkers executed great
skill and judgment interpreting the images from the 1:50 scale model that had been made
from ribbons of paper, into ribbons of steel (9mm thick x 300mm wide x 12 meters high).
In this way each ribbon was individually crafted during prefabrication, then manually
adjusted on-site during installation. No part of the finished screen is the result of
computer-aided  fabrication; like all things handmade, human intervention enlivens
function and expression.
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_ogW-gwrdwZpN8L44_ai3NpCxmL52yzKruunSZkM1CXwAEnxtXcSWtcowb4nGvRQuHEESyb71nLZ1_IydHHKgRuh5X1Aijt0g.jpg
 
 
The ribbon screen façade creates a sheltered outdoor perimeter space called the
“engawa”, a spatial concept originating in traditional Japanese houses. In this case,
a dwelling for giant paper heroes, demons and creatures, the engawa acts as a threshold
between the contemporary world of the city and the world of history and myth. Shadows
cast on the walls and floor through the exterior ribbons have the effect of creating a
new material. Shadow and light become another screen – the convergence of material,
light, shadow and reflection changing with the sun and weather.
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_ZD66o3zucmWL0Ttm1aPxcf2cIKHqqX7uLxOePWFP9WfxUE2Vc18Cfo7l_7H6l20kbIE2b90-CoRMdE0T2XelddOMHir5s7WM.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_moV7Q9VoDMlV6KK_GfFFTBGqf_CgZzmxwGeNdGFguxw6XQmHWsYAJ4lw9SjyYhdUlokW1DscI50wA0jbH4WAn1bAkXMFmzPr.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_9dpoKFG5WkvC8wUx03uTtDznxMEUI8zQkchfBFCosl7O8c9farPGBLdCYKAmmQaU-L5BerSloJsECJwvePQV9RJw2TmXznJw.jpg
 
 
Homogeneous, grey, box-like buildings constitute much of the surrounding cityscape.
Commonplace objects like power lines and vending machines are dispersed throughout the
uniformity. Here, the building appears as a vibrant curtain at the street’s end –
activating the streetscape, transforming everyday experience into theatre. Bicycles and
traffic passing by, city workers breaking to eat or children playing in the snow take
on a quality of performance and play.
  

/wp-content/uploads/2012/07/_c_DbV7P5O48IU7VQFvHVpTAuYQO1qP7FC4I5ALPqtRzHK_IEQZ0lI4cmUUQ1a5wndavbkXEqUmrS11QPutjn-oTd5d574A_3Tg.jpg

 
 
Inside, a shadowy dwelling for the Nebuta is shaped by the layers of screens and
volumes of ancillary rooms. The volumetric juxtaposition accommodates many possible
uses and perspectives. The interior is black, like a black box theatre. The abstraction
of materiality, detail and colouring of the building allow visitors an intimate focus
on the story being told. Luminous Nebuta appear suspended in the darkness of the hall,
their vibrant colours reflected in the rippled, water-like floor. This is a subtle
analogy to the last day of the festival when some of the Nebuta are set out to float on
the sea.

 

 

/wp-content/uploads/2012/07/_c_ME38KW1j3eQbFkNmsGcLnWBwOiMrqqMY5PlrLty4W_yCCtkpgjKI1Up0yl126mouC3BH8e5-1j18l2tLL83e8FeYrS03JBU8.jpg
 
Opening a set of giant sliding doors will connect the large volume of the Nebuta Hall
with an upper level theatre and multi- purpose spaces below (for music, activities and
exhibits) Providing a dynamic visual connection to the Nebuta during musical and
theatrical per formances, encouraging creative juxtapositions and flexible use. During
major events, the towering Nebuta exit and enter the building through another giant
sliding door. When sitting in the theater with both sets of sliding doors open, one can
see the vibrant Nebuta below, and beyond, Aomori Harbour and the Hakkōda mountains.

 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_Bwc4ZwLOiN5NmUnnkagp5-nWe8hkBHi91xQCgZ_0QqqhEN84ALwABDi3hcbsINB_WviI66qk6UuroxJw-I4l_wqtdWCbAmGN.jpg
 
 
Despite the challenges of designing an important cultural building while respecting a
conservative budget, the evolution of the building’s type and program stands as
symbolic foreshadowing of the many creative possibilities for use. Already, programming
has demonstrated a broad range of uses: workshops, conferences and new cultural events
are taking place. Perhaps the building can help to usher the time-honoured tradition of
Nebuta into a contemporary era, offering a place to share ideas and bring creative
minds together, even artists of different cultures and disciplines. The building
elevates Nebuta in the public life of the city, celebrating the stories and impressive
craft of the ephemeral paper floats and the people who make them.
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_R1t2HubXjho7q723IfmcxYhrSUfV4kj-a8R8G-W2RBdvjHLv-0kzBIkxSYdoG9Iu-2aIk_qP_Rb8DWOCAayew7z7rLyeI14C.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_sAgaYfw6pN7_PBIfJdbk-Aq0zky-347jiRtQHuCiocxNHublEmgObMEvqbVoV9gIXrmhcKJzT_GnPqXOJZgwdIK6PjD8buDC.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_WMMgDwT2KPwtCZ2V1c0IkzIX1UUusvyMBG6aSi8smqjYTBKDw9FIA4cqgaNeW9VtAGr_8FuPambfcMec7-5MZg==.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_C6bZK2kmytHCAvLF6CLtoixAifBiTb_wpDgbydGSvX7eIUS49hXxBrx_ix5KpMpMvvunb0FA1rp-HS1Yru3pUEXb6TXUfhvJ.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_-HHW5BkkXMN3AWpelOYK5Ny2fkfaL8RcnlG5-6HErcnJby4P5Ag3Acflqpeylkye9_kbBzVahJSMXQO0LLBQlNlZOnnEh1gN.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_z2qvxeJtVJXlv0Emuc72xCcrUdq-aCcxuMc-13sk9aqnV28LVZrdBIHz-eYBZUUeN6-N5yoDMH82rk8btbrH0DSY0oFw6bte.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_L4HYsfu8Ao3miFXMLVIzZDyp6KA4wgOssJWWm35B_CR0QePkG2LCxde7px6z0Ry23SrsSen9b_Pv68pbdDfqmhlpTMPBC-tT.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_lNkTXVEPGFPT-W-1DVPZKz7700Vz09IjJ7ys5iS8uL42EpaOuekWBE2f3pqOvK0uR0zYxCWlJ4QvyKwBvyfVFdYRdYpy79t9.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_3LKh7nq4omopPy9wVhtblrIj5ksAEAis-xVL7COKf1L4rla0lQLz7dg1f_eK1eqdXg9gm_PBaJK5im51mjKcpTlD8vT2toIO.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_GPTxEv7jySxTpXZxSxGFPrdCiaA-nMsUoMQM5QYeP_6Uf9SDDKrRDRfh46sptEBjjMRuaoBAwTGg6-UzkYw8yLZ4a7mxE1q9.jpg
 
/wp-content/uploads/2012/07/_c_YK1caIOpCqamxkDujYZjKoudXQ35RsesHmWVRPegi6rjofgvub8w-6QgAWSs1vlRHjGGf9QmQLXUiZanPqIiBOD15vQdFeaH.jpg 
 
 
Here’s some more information from the Molodesign:
dimensions
The Nebuta House site occupies 13,012 m2 on the waterfront of Aomori Harbour. The total
building area is 4,340 m2 with a gross floor area of 6,708 m2 which includes the engawa
(covered outdoor walkway enclosed by steel ribbon screen), utility basement, two levels
to accommodate the program of exhibit hall, theatre, multi-purpose / music rooms,
restaurant and gift shop. At the highest point the building stands at 15.4 m, the first
level is 4.5 m floor-to-floor, the second level is 5.9 m; both entrance and exhibit
halls are double-height at 8.5 m.
materials
820 steel ribbons, 12 m tall, encircle the glass-and-steel structure. The prefabricated
ribbons are enamel-coated deep red (inspired by the traditional local lacquer ware) and
have been installed using a four-point connection system, manually adjusted on-site.
The building sits on 177 piles that go 27 m deep through fill to reach solid ground. In
consideration of the soft sea side soil, the lightness of the steel structure was
important and adopted early into the design process. The exposed round steel columns
are as slender as possible – this also helps give the structure a feeling of physical
lightness. The floor to ceiling window mullions are black, galvanized solid steel and
fasten to the steel structure of slender columns to contribute structural support to
the steel ribbon screen of the façade (horizontal wind load). Segments of the exterior
wall are made up of prefabricated lightweight concrete panels. The interior is
partitioned by a series of black, galvanized steel screens and panels, physically
enclosing the space while maintaining visual connection beyond at certain angles. The
galvanized steel used in the interior is treated with a patination process that
blackens the metal while retaining the crystalline pattern of zinc galvanization.
 
Aomori Nebuta House (ねぶたの家 ワ・ラッセ)  • project team
Architectural Design and Site Super vision
– molo (Todd MacAllen + Stephanie Forsythe)
– d&dt Arch (Yasuo Nakata)
– Frank la Rivière Architects Inc (Frank la Rivière)
Structural Engineering
– Kanebako Structural Engineers
MEP
– PT Morimura & Associates, Ltd
Construction
– Kajima – Fujimoto – Kurahashi Construction JV
 
 
 
 
MORE:  Molodesign
 
 
 
.



发表评论

4 评论

  1. Profile photo of Taotecton

    去了一次,就在青森駅边上不远,冬季外景效果拔群(笑~),坐在A-Factory里吃东西的时候看着她心情炒鸡好~

  2. 好像2年前我在杂志上看到过 忘了是哪本了 现在在古德找到了 很不错

  3. gooooooooood!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!iii!!!!!!!!!!!!!!!!!!i!!!!!!!

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×