Cogeco剧场,加拿大 / Atelier Paul Laurendeau

兼具宏大、轻盈与开放的特质

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

来自 Atelier Paul Laurendeau 对gooood的分享。
Appreciation towards Atelier Paul Laurendeau for providing the following description:

这座由Paul Laurendeau设计的宏伟剧场倒映在加拿大三河市的水面上,成为一座与众不同的新地标。剧场以Cogeco通信公司的名称命名,坐落在一处策略性的场地。在拥有宏大体量的同时,建筑还具备了轻盈、开放和舒适的特质。带有独特红屋顶的体量与位于圣莫里斯河与圣劳伦斯河交汇处的圣昆廷岛隔岸相望。这座足以容纳8700人的剧场不仅凭借着悬浮在地平线之上的标志性屋顶成为了全新地标,如今更成为该地区内首屈一指的、独具吸引力的重要场地。

A spectacular amphitheater designed by Paul Laurendeau in Trois-Rivières expands its role while casting reflections in the water and generating a unique landmark. Monumental in scale but light, open and hospitable at the same time, the new amphitheater in Trois-Rivières, named after the telecommunication company Cogeco, occupies a strategic area in Trois-Rivières, Quebec. It faces, with its impressive tapered red roof, the St. Quentin Island, at the confluence between
the St. Maurice and the St. Lawrence rivers. Large enough to accommodate 8,700 people, besides becoming the city’s new landmark with its iconic roof hovering above the horizon, it is today an incomparable venue and a major attraction for the region.

▼剧场坐落在两河交汇处,the new amphitheater is located at the confluence between
the St. Maurice and the St. Lawrence rivers

 

策略性的场地 | The strategic site

该项目位于全市环境最优美的场地之一。原先位于场地中的造纸厂在2000年代初期因行业不济而被迫关闭。2010年发布的项目竞赛旨在帮助城市重振经济,同时为各类文化活动提供支持。项目的最终目标是为三河市打造一处全新的大型户外剧场。2000年代初期,三河市政府在圣劳伦斯河与圣莫里斯河沿岸启动了重要的转型项目。本项目所在的场地原本是一处工业用地,连接着港口公园、市中心、圣劳伦斯河以及圣昆廷岛,这样的场地理应需要一座气势磅礴、和谐且振奋人心的建筑。市政府希望借助该项目在娱乐和文化上的双重功能来增强公民群体的凝聚力。

The project by architect Paul Laurendeau accents one of the city’s most beautiful sites, previously occupied by a paper mill that had to be shut down in the early 2000s due to the industry’s collapse. In 2010 a competition was launched that would help revitalize the city’s depressed economy while at the same time supporting its cultural offerings. The objective of this project was to give the city of Trois-Rivières a new large outdoor amphitheater. In the early 2000s, the City of Trois-Rivières began work on a major re-qualification project for the site on the shores of the St. Lawrence and St. Maurice Rivers. The site’s location on what was once industrial land, adjacent to the harbour front park, the city centre, the St. Lawrence River and St. Quentin Island, called for a majestic, harmonious and vibrant construction. The municipality wanted the overall project to be an example of bringing a community together around a project with a combined recreational and cultural vocation.

▼剧场的东南立面,south-east front view of the amphitheatre

▼红色的长方形屋顶由细长的铝面钢柱支撑,the red roof defines a sharp rectangular surface, supported by slender steel aluminum colour painted columns

 

新剧场 | The new amphitheater

2011年,Paul Laurendeau工作室赢得了项目竞赛,并与来自三河市的Beauchesne Architecture Design共同使项目得以落成。2015年7月,建筑正式完成施工,并以太阳马戏团的盛大演出作为开幕仪式。2016年10月,景观美化和引导标识的设置也顺利完成。宽阔的临河视野、高质量的设备、对场地和公共河岸的优化、采光充足且布局清晰的室内区域,以及简洁的空间布局,全都在最终的项目中被呈现出来。

In 2011, Paul Laurendeau won the architecture competition and realized the project in a joint venture with Trois-Rivières-based Beauchesne Architecture Design. Construction of the building was completed in July 2015, the amphitheater hosting an exclusive Cirque du Soleil show for its grand opening. Landscaping and signage were finalized in October 2016. The amphitheater’s ample views of the St. Maurice and St. Lawrence rivers, the installation quality, the enhancement of the site and public river areas, the quality of the indoor areas in terms of natural lighting, the extreme clarity of its formal composition and the simplicity of its spatial organization, are all found in the built work, whose light elegance and monumentality contribute to the identity of the City of Trois-Rivières. Shows and performances here become signi cant urban and social happenings.

▼南向视角,红色和黑色使屋顶宛如漂浮在天际,south corner view of the amphitheatre, red and black make the roof appear to float

▼西向视角,灯光与色彩将建筑于夜间点亮,west corner view of the amphitheatre, lights and colours play an important part in bringing the volumes to life at night

 

简洁明了的设计概念 | A clear and simple idea

简单的体量组合和尽可能少的建筑元素最终展现出一种轻盈却宏大的优雅。建筑拥有一个80 x 90m的尖锐的长方形屋顶,并由8座直径为850mm、高度为26m的铝面钢柱支撑。夜晚,天花板在灯光的照射下散发出富有活力的红色。层压木材被切割成6米高的字母,共同组成“Trois-Rivières”(三河市)的名字,并沿着海岸线排布,使人想起随轮船在海面上移动的巨型集装箱。

Light elegance and monumentality are the consequence of the simple composition of few architectural elements. The roof defines a sharp 80 x 90 meter rectangular surface, supported by 8 slender 850 mm diameter steel aluminum color painted columns, each 26 meters tall. At night the ceiling is illuminated in vibrant red. The name of the city of Trois-Rivières, in 6-meter high, cross laminated timber panels cut in the shape of letters, sits along the coastline, like a giant sign reminiscent of ship containers moving along the seaway.

▼黑色的字母成为景观中的一处显著标识,the brightly lit black letters stand out like a sign in the landscape

屋顶覆盖了所有的功能结构,包括大厅、酒吧、座位区域、舞台、舞台仓库、装货区以及更衣室等。装有垂直灯带的黑色钢制侧墙定义出舞台周围的视野。相间分布着红色竖条的嵌入式塔台连接了低处的后台建筑以及金属的屋顶表面。入口大厅的玻璃立面反射出落日的余晖。

Under the roof all main functional elements are positioned, starting from the foyer, the bar, the seats, the stage, the stage storage, the loading docks and the dressing rooms. Black steel side walls with vertical strip lighting frame the view around the stage. The recessed fly tower’s volume with alternating red vertical bands connects the lower backstage building with the metal roof surface. The glazed facade of the main entrance foyer reflects light at sunset.

▼入口大厅的玻璃立面反射出落日的余晖,the glazed facade of the main entrance foyer reflects light at sunset

▼相间分布着红色竖条的嵌入式塔台连接了低处的后台建筑以及金属的屋顶表面,the recessed fly tower’s volume with alternating red vertical bands connects the lower backstage building with the metal roof surface

细长的铝面立柱定义出入口大厅、舞台以及服务空间。侧墙上的入口将观众引向VIP座位区,同时提供了通往洗手间的独立路径。不同于平常的入口,该入口为各空间带来了戏剧性的过渡:进入时,首先出现两面红色的侧墙,如同两扇巨大的幕布,为VIP观众指出走廊的方向,从而将其带入左边的座位区。

Four slender aluminum color columns frame the entrance foyer, stage and service functions. An open plaza in the foreground allows crowd gatherings before the shows. An opening in a side wall leads the public to the VIP seating area and provides a discrete access to the washrooms. Rather than a typical door, the opening creates a dramatic transition between spaces. As one enters, two red side walls appear, simulating a curtain effect and signaling the corridor that leads VIP guests to the left and towards their seats.

▼门厅,foyer

▼由镜面玻璃围合的售票处反射出红色的侧墙,the ticket office in a mirrored glass cube reflects a red facing wall

▼门厅处的观众席入口,view inside the opening in the foyer

▼二层后台处的走廊和电梯间,view of upper backstage corridor and service elevator

▼舞台入口走廊,stage door entrance vestibule

观众席包含3500个公共座位,倾斜的草坪还能容纳5200位观众,因此整个剧场一共可以容纳8700人,在打开舞池的情况下则能够容纳9000人左右。光滑的红色屋顶悬于上空,为人们遮挡雨水和阳光。远处的河流与圣昆廷岛也成为了舞台布景的一部分。“剧场”的概念同样体现在充满惊喜、反差和戏剧性的建筑本身。

Inside the auditorium, 3,500 fixed seats are available to the public in addition to a raked lawn with a 5,200 capacity, allowing for a combined audience of 8,700. When operating in mosh pit mode, the capacity reaches almost 9,000. The glossy red roof hovers over the crowd and protects against rain and sun. The rivers and Saint- Quentin Island in the far distance form part of the scenery. The building’s theatrical function is reflected in its architecture creating drama, surprise and contrast.

▼观众席包含3500个公共座位, inside the auditorium, 3,500 fixed seats are available to the public

▼后方的草坪还能容纳5200位观众,the raked lawn in background has a capacity of 5,200

▼夜景,night view

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground level plan

▼二层平面图,plan level 2

▼屋顶平面图,roof plan

▼南立面图,south elevation

▼西立面图,west elevation

▼北立面图,north elevation

▼纵剖面图,longitudinal section

▼横剖面图,transverse section

Name of the project : Amphithéâtre Cogeco
Location: 100 Avenue des Draveurs Trois-Rivières, Quebec, Canada
Client: City of Trois-Rivières, Quebec, Canada
PROJECT
Competition winner and design architect
Atelier Paul Laurendeau (www.paullaurendeau.com)
Executive architect
Paul Laurendeau | François Beauchesne | architectes en consortium
(with: Boris Morin-Defoy, Renée-Claude Langlois, Erwan Le Diraison, Gabriel Ostiguy, Claude de Passillé, Robert Mailhot, Étienne Paradis, Maxime Gervais, Joannie Desrochers, Nathalie Lord)
CONSULTANTS
Theater consultant for the architect: Guy Simard
Theater consultant for the client: Trizart Alliance
Acoustics : Octave acoustique Inc.
Lighting design: Éclairage Public
Structural engineering: Stantec (formerly Dessau) Pluritec
Electro-mechanical engineering: Stantec (formerly Dessau)
Code: Technorm Inc.
Graphic design and signage: Bureau Principal
CONTRACTORS Owner-builder: City of Trois-Rivières
Project management: Groupement Dessau Pluritec (Verreault)
SUPPLIERS / SUB-CONTRACTORS
Steel structure: ADF Group
Steel façade and so it cladding: Revêtements de La Capitale
Curtain walls: Kawneer
(installed by Vitrerie Laberge)
Metal fabrications: Soudex Inc.
Roofing membrane: Soprema
Fixed and removable seats: Sièges Ducharme
Exposed concrete floors: Co rages Mégaforme
Woodwork, carpentry and stage floor: Menuiserie Légaré
Paint: Benjamin Moore
Akzo Nobel – International
Rubber floors in the dressing rooms: Mondo rubber
Movable thermal stage door: Show Canada
Stage fly system: JR Clancy
Elevators: Ascenseurs Lumar
Cross laminated timber (wood letters): KLH Massivholz GmbH
Schedule
Competition launch: September 21, 2010
Selection of winning architect: April 4, 2011 Schematic Design: November 2010 – July 2011
Design Development: July 2011 – March 2012 Construction documents: November 2011 – June 2015 Ground-breaking: May 2012
Completion (building): July 14 2015 Completion (site and letters): October 2016
General data
total floor area: 12,500 square meters, including exterior auditorium and lawn roof thickness: 25 mm at edges, 6 meters at center
roof surface: 80 meters by 90 meters
columns dimensions: 26 meter high, 850 mm diameter
number of seats: 3,500 fixed seats + space for 5,200 people on grass lawn beyond Trois-Rivières signage: 6 meter high cross laminated timber letters construction cost: 41 million Canadian dollars
Photographers
Adrien Williams (www.adrienwilliams.com)
Marc Gibert www.adecom.ca
Press office
Image MEDIA AGENCY(www.image-web.org)

More: Atelier Paul Laurendeau



发表评论

1 条评论

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×