云朵大厦,澳大利亚 / FJMT Studio

柔和的观景体验。

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

来自 FJMT studio 对gooood的分享。更多关于他们:FJMT Studio on gooood.
Appreciation towards FJMT studio for providing the following description:

这栋独特的Anadara大楼以陆地,水和天空为设计灵感,将南边以纯洁的陶瓦色立面着色来形成强烈对比,北面的曲线特征塑造成云的形状。这个北面公寓令人印象深刻的有机形式,回应并重新定义了毗邻的公共广场,而立面自由簇拥的云团造型将砂岩海港的形象描绘的更加清晰。设计师的设计手法是将建筑清晰的分割成两个基本形式;一个用曲线形式精心规划的滨水区和一个有机的上层公共空间。这些建筑形式与流线型天棚相结合,将露台和景观柔和的融入到公共环境中。

Anadara’s unique design represents earth, water and sky, expressed by the earthy terracotta coloured façade to the south which is contrasted by a striking, white curvilinear feature to the north, coined ‘The Cloud.’  The expressive, organic form of the northern apartments celebrates and defines the adjacent public square and is reminiscent of the free-forms of clouds and waves that complement our sandstone harbour headlands. Our approach was to articulate this long linear building into two primary forms; a carefully scaled rectilinear form that defines the waterfront, and a higher more organic form to addresses the main public open space. These architectural forms are combined with a linear canopy, gentle terracing and landscape to characterise the public waterfront. 

▼远眺建筑全貌,full view

▼鸟瞰建筑,bird view

建筑位于巴兰加鲁南的热闹新区,因此在面向海港及商业区的立面需要满足必须的私密性。立面采用有排孔的屏幕创造如云朵般的造型,人走近建筑便能感受到白云飘动的效果。这种独特的设计另建筑立面的材料运用更加柔和,并且开阔了海景视野,同时为居住者提供了私密的观景体验。东边的立面后错创造阳台空间,倾斜嵌入的窗户另观景视野沿街开放,避免了与马路及商业街的直接对视。而云型图案不仅加强了建筑的私密性,也让立面的表达更为清晰。

As the building is located in the vibrant new precinct of Barangaroo South, it was imperative to preserve a sense of privacy for the apartments facing both the waters edge and the commercial towers. The curved forms of ‘The Cloud’ are created through fixed and operable perforated screens that can slide along the gentle curves while preserving a flush skin to the building when closed. The pattern to the outside of The Cloud softens the material used and allows maximum harbour views through the eye level, whilst maintaining a private outdoor realm for the apartments. Likewise, the eastern façade provides balcony setbacks and recessed oblique windows to enable views along the length of the street rather than directly across the road toward the commercial street frontage. Again, screens are used to increase privacy and further articulate the facade.

▼柔和的曲线立面,the curved form facade

▼云朵图案的屏风围合观景阳台,the cloud screen encloses the balcony

通过将顶层后移,沿公共区域围合结构的影响被减弱。这使得人的视线向上望,穿过百叶窗及更远的位置与天空产生互动。作为巴兰加鲁南的一部分,这栋建筑最大的意义是将海港与西边CBD区域重新建立连接。建筑位于海边的绝佳位置,享受壮观的海景视野。公共区域毗邻滨水区同时与南边达令港相连,这样加强了公共连接性,提升了海滩的步行体验。

By setting back the top level, the impact of the building envelope along the public domain is reduced. This allows the public to look up and past the form to engage with the sky by looking through the rooftop louvres and beyond.As part of Barangaroo South, the most significant site opportunity is the ability to reconnect the harbour to the western edge of the CBD. Its in the optimum position along the waters edge and benefits from uninterrupted views of the harbour to the west. The public domain adjacent to the waterfront also connects back to Darling Harbour to the south reinforcing the public connectivity and walking trail along the harbour foreshore.

▼顶层后移加强屋顶观景体验,by setting back the top level allows the public to look up

▼与曲线建筑完全不同的另一组成部分,the other part of the architecture

▼独特的曲线设计,unique curved design

▼灵感取自天,地,水的设计,design represents earth, water and sky

   

Anadara和热闹的底层零售商店另这个街区充满生气,也更具公共开放性,同时北部尽头的开放空间给巴兰加鲁和CBD的活跃氛围提供了机会。建筑为这片海港区创造了生机勃勃的居住和游憩环境。

Anadara and the activated retail at ground level serves to reinforce this opportunity providing a dynamic public realm, while the northern end of the site opens to a public square encouraging activity for the broader site of Barangaroo and the CBD. The apartments contribute to the liveliness of the precinct providing an active public and residential community along the harbours edge.

▼底层商铺另街区充满生气,the activated retail at ground level providing a dynamic public realm

▼入口也采用曲线元素,the curved elements are also used in the entrance design

▼底层平面图,the ground floor plan

▼六层平面图,level 6

▼九层平面图,level 9

▼十层平面图,level 10

▼西立面图,west elevation

▼东立面图,east elevation

▼北立面图,north elevation

▼剖面图,section

Client: Lend Lease
Design Team
Architect: fjmt
Collaborating Architect: Lend Lease Design
Consultant Team
Interiors: BKH, SJB
Structural: Calibre Consulting
Mechanical: AECOM
Hydraulic: SPP Group
Fire: Warren Smith & Partners
Facade: Arup
Survey: Rygate
BCA, DDA & Certi er: McKenzie, One Group Acoustics – Renzo Tonin
Wind: Cermak Peterka Peterson
Builder: Lend Lease
Photography: John Gollings, Brett Boardman, Rose Repetti, Andrew Chung

More: FJMT Studio  更多关于他们:FJMT Studio on gooood.



发表评论

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×