Ansião住宅,葡萄牙 / Bruno Dias Arquitectura

以黄金比例布局的内院住宅

项目标签

位置 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢 Bruno Lucas Dias Architecture 予gooood分享以下内容更多关于他们:Bruno Lucas Dias Architecture on goooodAppreciations towards Bruno Lucas Dias Architecture for providing the following description.

这座住宅位于葡萄牙Ansião的历史城区中心,在开发区的前沿显出其自身的历史价值。场地中有两座彼此疏离的建筑,使它们分离的并不仅仅是时间,还有建筑手法上的差异。建筑师期望从新建筑入手,寻找二者之间的共生关系。这种关系产生得如此自然,以至于让人觉得缺了其中一座,另一座也就无法存在。

Within the historic town centre of Ansião, an existing house of some historical value presents itself on the front of the development area. Our sight meets two distant architectures, separated not only by time, but also by the difference in its building approach. A symbiosis was sought between them, by respecting the existing house. This relationship was born so naturally that one is led to think that one could not exist without the other.

▼场地中两座建筑并存,two distant architectures loacted in the site

▼住宅外观,external view of the house

项目场地被限制在毗邻的墙壁和建筑之间,因而建筑师选择为之打造一个内院,使全部空间朝向此处,带来一种私密的居住体验。这样一来,建筑便同时被赋予了当地特征和黄金比例。人体是阐释黄金比例的一个最显著的例证,而人的存在也是住宅中最为关键的因素。

The terrain is delimited by adjoining walls and buildings. As such, the option was to create an inner yard, towards which all sections draw, assigning the house with an intimate character, living within, ensuring privacy. Therefore, the footprint was based not only of the local features, but also on the golden ratio. The rationale was that the human body is the most remarkable and obvious illustration of the golden ratio, and the human presence is the essential element in the definition of the house.

▼庭院带来私密的居住体验,the inner yard assigns the house with an intimate character

▼屋檐下的走廊,passage under the roof

   

▼水池所在的庭院一角,a corner of the yard with a pool

▼阳光下的草地,the greenland in sunlight

▼傍晚的庭院,night views

温暖的色彩和材料使室内空间变得更加舒适。建筑舍弃了原先的材料,同时又保留了既有的轮廓,并在新体量中延续了同样的设计语言,最终为整体的介入带来和谐统一的特征。

The quest for warmer colours and materials inside provides greater spatial comfort. Outside, setting off from pre-existing materials, the profile of the original house is highlighted and the same language kept in the new volume, thus providing a unified and uniform character to the entire intervention.

▼室内空间选用了温暖的色调和材料,the warmer colours and materials inside provides greater spatial comfort

▼厨房,kitchen

▼卧室一角,bedroom

▼走廊,corridor

▼平面布局遵循了黄金比例,the footprint was based on the golden ratio

▼首层平面图,ground floor plan

▼屋顶平面图,roof plan

Project: February 2015 – March 2016
Construction: 2016 / 2017
Client: Rosa Morgado & Leonel Morgado
Location: Rua Doutor Domingos Botelho de Queirós, Ansião
Area: 487m2
Architecture: Bruno Dias Arquitectura
Project Team:
Bruno Lucas Dias
Humberto Lopes
Joana Zuna
Eugénia Gomes
Building Company:
Pireslar – Construção Lda.
Carlos Miguel Mendes da Silva
Photography: Hugo Santos Silva

More: Bruno Lucas Dias Architecture更多关于他们:Bruno Lucas Dias Architecture on gooood



发表评论

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×