反多米诺02号 – 木山 / 戴璞 DAIPU ARCHITECTS

以小见大,期待产生彻底全新的建造系统和结构系统。

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 戴璞/DAIPU ARCHITECTS 予gooood的分享 。更多关于他们:Daipu Architects on gooood Appreciation towards Daipu Architects for providing the following description:

他们正在招聘人才,欢迎进入戴璞/DAIPU ARCHITECTS招聘页面了解更多

近年来,戴璞/DAIPU ARCHITECTS遇到了一系列有改造需求的项目。这一方面是过去10-20年内,行业大量快速生产的遗留现象,一方面也促使设计师对这种现象背后的专业现实做出一些更主动的思考和回应。

所有这些改造项目可以被看作是多米诺结构的在水平向度的简单复制和垂直向度的重复叠加。一个单词,一句话,或者一篇宣言,即便是重复数百遍也不意味着正确,也不意味着合理。所以设计师尝试在每一个改造项目里,针对这些已经存在的,不断被重复的“错误””低品质”做出不同的回应,以更丰富更具原型性的策略来实验,激发原有的结构,以期待产生彻底全新的建造系统和结构系统。

In recent years, our studio has been working on a series of renovation projects. This is a legacy phenomenon caused by the mass and fast production during the past 10-20 years in the construction industry, and it impels us to proactively reflect on and respond to the professional reality behind this phenomenon.

All of these renovation projects can be seen as simple replications of the Domino system in the horizontal dimension and repeated compositions of such system in the vertical dimension. A word, a sentence, or even a piece of manifesto, does not become proper or rational even if it has been repeated thousands of times. That is why we make different attempts in each renovation project to respond to these existing and constantly repeated “errors” and “lack of quality”, experiment with more enriched and more prototype-driven solutions to renew the existing structure, and expect to generate completely new building systems and structural systems.

设计师将这一系列改造项目称为“反多米诺系列”,这里呈现的Anti-domino No. 02号项目是他们一系列改造方案里的其中之一,也是最早实现的一个。

We call this series of renovation projects as “Anti-Domino”. The Anti-domino No. 02 Project being presented is the first completed one from this series.

▼多米诺02号项目设计理念,design approach of Anti-domino No. 02

在一个不足100平米,只有两个柱跨的混凝土结构里,如何创造出一种与室外的环境(包括远处的长江江景)相融合的回应,是设计师考虑的首要问题。这也包含了业主选址在这里的原因——希望重庆喜爱啤酒的人可以来到这里,享受如同室外一样自由惬意的环境,同时在室内和室外都可以欣赏到渝中半岛美丽又独特的天际线。大多数初到重庆的人,在面对如此独特又奇幻的城市地理空间的时候,有一种既兴奋又惋惜的感受。重庆的新建建筑(商场,住宅,综合体等)都是近乎直接照搬中国其他一线城市的建筑类型。原有的地形,景观,包括独特的城市气候都没有从建筑形式上得到回应和尊重。

How to create a response to integrate the outdoor environment (including the distant view of Yangtze River) with such a concrete structure within only two column spans and less than 100 square meters? This is the primary question we consider. It also includes the reason why the owner chooses this site for his pub, —-he wants to have all the people who like beer in Chongqing come here to enjoy the pleasing environment, as well as the nice and unique skyline of the Yuzhong peninsula from both indoor and outdoor perspectives.People who arrive in Chongqing for the first time will feel excited when they see such distinctive geospatial features. However, it is regrettable to see all the new buildings in this city (including commercial, residential, urban complexes etc.) are the same type as the buildings in all other Chinese first-tier cities. The architectural forms do not respond to and respect the local topography, landscape and climate.▼

▼作为啤酒吧台的装置,the installation as a bar

▼面向室外美景,face to the cityscapes

因此设计师在这个项目里,引入了一套新的结构性语言,这套语言是对重庆独特山地空间的模拟。将原有受限制的空间地形化,整合进来更细微的家具尺度。这样的好处是,既放大了原有的空间感,又将老重庆人,同时也是一个自然人在老街区里更放松的身体状态(或卧,或躺,或蹲,或依靠),重新引回到了现代生活的场景中。

So we employ a set of new structural language in this project, to simulate the special mountainous space of Chongqing. The mountainous terrain is introduced into the restricted concrete space with integration of a more subtle scale of furniture. This amplifies the dimensional feeling of the space, and also introduces the more relaxed body gestures (sit, lie, squat, lean) of the Chongqing local people (as well as how a natural person in an old neighbourhood will behave) into such a scene of modern life.

▼装置将受限的空间地形化,this design amplifies the dimensional feeling of the space

▼人在装置中休憩,human within the installation

这套既可以称作地形,也可以称作景观,还可叫做家具的设计,包含了对入口视线的引导,空间区域的划分,还包括了吧台的脚蹬,喝酒时候可以用手摩挲的微型把件,以及大型的木质沙发等等。整个造型采用纯实木电脑数控机床雕刻,从设计师的电脑到加工厂预制,最后在现场直接拼装,提高了造型的完成度,也大大节省了现场手工制作的时间。

This set of design can be seen as topography, landscape, or furniture design. It includes the guide of sight line at the entrance, spatial partitions, footrests of bar counter, small articles for stroking while drinking, and large wood sofa and so on. The whole model is made of pure solid wood and carved by computerized digital control machine. The model is designed on computer, then prefabricated in the factory and assembled on site, which this technique improves the completeness of the model and also saves the time of on-site work.

▼既可以称作地形,也可以称作景观,还可以叫做家具的设计,this set of design can be seen as topography, landscape, or furniture design

▼设计包含了对入口实现的引导, it includes the guide of sight line at the entrance

这些实木,经由重庆独特而又湿润的气候的影响,局部或膨胀,或收缩,随着时间的积累,表面会呈现更丰富的木纹变化。设计师期待它一年或者两年以后开裂,露出它更自然的木方堆积的效果,就好像他们在木材厂的堆料库里看到的那样震撼。人们的身体在它表面也会留下频繁使用的痕迹,这一切仿佛也暗合了啤酒在木桶内发酵的变化。

The solid wood will partly expand or contract with the effect of the local wet weather, and varied wood grains will emerge on the surface. We expect it will dehisce after one or two years and show a more natural effect of wood piling, just like the appealing scene in a warehouse of timber mill. People will also leave the signs of frequent use on the surface, which seems to implicitly suggest the changes of fermented beer in the barrel.

▼自然材质随时间和季节的改变而呈现丰富的细节变化,the season and climate will have effect on the solid wood

这个项目也为设计师重新思考超高层等巨型结构提供了契机。作为对多米诺结构体系的反思,设计师观察到现有的超高层设计只不过是单层结构的累积叠加,层与层之间只能做极有限的联系。超高层不光内部是一个封闭的结构体,它与城市空间的关系也像是一个孤岛,就好像是纳西索斯(Narcissis),除了对自身的崇拜,拒绝着一切交换的可能。所以设计师把这样一种新的类地形结构代替了原有纯水平的楼板,让超高层在内部产生出一个全新的公共空间,并将之从屋顶花园,顶层住宅,中间的办公楼层,直至底层的商业一直贯通。高层的效率与低层的舒适并存,标志性和开放性终于达成了和解。一个真正民主化了的充斥着标志性的时代图景。

This project also provides a chance for us to rethink the megastructure such as super high-rise. As a critical reflection toward the Domino system, we find that the existing super high-rise design is only a repeated stack of the single layer structure, allowing limited connection between the layers. Moreover, the super high-rise is not only a closed structure inside, but aslo a lonely island in the city. It is like Narcissis, who only has self-worship, and refuses the possibility of any interaction.So we use such a new topographical structure to replace the previous horizontal floor, and a completely new public space will be generated inside the super high-rise. It creates connection through the roof garden, top-level residential blocks, work units on the middle floors, and the commercial space on the ground floor. The efficiency of high-rise co-exists with the comfort of lower level, and landmark and openness reach a settlement. Such a picture, a real democratization of landmark-brimming era.

▼对超高层建筑的反思,rethink of the super high-rise building

项目名称:反多米诺02号 – 木山
地点:重庆
层数:1F
建筑面积:100 m2
占地面积:120 m2
室外面积:200 m2
业主:2 cups bar
设计单位:戴璞/DAIPU ARCHITECTS
项目总监:戴璞
项目负责人:龚澄莹
设计团队:戴璞, 龚澄莹,温世坤,曹慧,战宇,陈颖致
摄影:吴清山
设计时间:2016.10-2016.12
施工时间:2016.11-2017.01
Project title: Anti-Domino No. 02, Wood Mountain
Location: Chongqing, China
No. of floors: 1F
Building area: 100 square meters
Site area: 120 square meters
Outdoor area: 200 square meters
Client: 2 cups bar
Design Architect: Daipu Architects
Director : Dai pu
Project Architect: Melca Gong
Design Team: Dai Pu,Melca Gong,Wen Shikun,Cao Hui, Zhan Yu,Caryn Chen
Photographer:Qingshan Woo
Design: 2016.10-2016.12
Construction: 2016.11-2017.01

Chinese & English text: Daipu Architects

More: Daipu Architects 更多关于他们Daipu Architects on gooood

他们正在招聘人才,欢迎进入戴璞/DAIPU ARCHITECTS招聘页面了解更多



发表评论

16 评论

  1. Profile photo of henry

    首先概念就没有反应如果反多米诺 项目中木头也没有像diagram里起伏到顶 冲破楼板 只是用木头作了些桌椅

  2. Profile Photo

    实际现场体验如何??

  3. Profile photo of yuno23

    作为商业空间已经足够醒目且有趣好玩,但是“反多米诺”的三个diagram不敢苟同,当下其实这种限制已不明显,而为了“反”而反一些古老的东西,意义不是很大吧

  4. Profile photo of 无心道人

    实物跟分析图的尺度差别有点大,如果再大一些功能上就更丰富了,只做曲面的方式很特别,就是木头应该刷漆吧。不然饮料倒上去洗都洗不掉

  5. 谷德下面的好多评论都好酸啊

  6. 想知道造价怎么样

  7. 搞几个山形的构筑就是融合了?

  8. 就在南滨路东原1891的圆形商业建筑物一楼,很醒目

  9. Profile Photo
  10. Profile Photo

    差评!浪费这么多原木,滚回家去!

  11. 重庆-南滨路-东原1891商业综合体。通过照片猜的,应该没错

  12. 这是在重庆哪里???

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×