Baan Kanom Chan住宅,曼谷 / Anonym Studio

商住两用,纵向布局

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :
标签 :

来自 Anonym Studio 对gooood的分享。更多关于他们:Anonym Studio on gooood
Appreciation towards Anonym Studio for providing the following description:

委托人一家新开张了一家面包店,因此他们决定在店面附近建造一栋新的建筑,作为他们温馨的家,同时也是办公场所。项目的名称来源于“Kanom”一词,在泰语中是“甜品”的意思,“Chan”则是其所在街道的名称。

Since the owner’s family just started their new business which is “bakery catering”. So, they decided to build a new house in proximate distance which will become their sweet home and a business place. The name of this project comes from “Kanom” which means “dessert” in Thai language and the street named “Chan” where the project is located.

▼住宅外观,external view

项目场地约100平米,位于沙通地区的一个高密度地段,四周环绕着住宅、排屋和旧建筑。由于场地旁边有一个出租车停车场,因此总有出租车在此来回出入。这一特殊的停车场将为项目带来私密性。建筑的周边环境对设计产生了非常重要的影响,它定义了建筑的体块和朝向。项目旨在将功能空间分层排布,为公共空间和私密空间提供一个纵向的布局。一层和二层整体作为公共空间使用,这里分布着办公室和茶水间,办公人员可以直接进入。三层则被分为2个住宅空间,供两个家庭使用。

About 100 square was, the site location is in a high-density area of Sathorn which surrounded by houses, row houses and old buildings. Taxicabs always come in and out, because the taxicab parking space is next to the site, and this particular parking space will create privacy to this project. This particular context has become a very important role in design aspect, as it defines building massing and orientation. The key idea is to layer functions as well as arrange zoning vertically for public & private space separation. The whole spaces of first and second floor are dedicated as public area. There are offices and pantry where all office staffs can access. And third floor is divided into 2 living spaces for 2 families.

▼出租车停车场为项目带来特殊的私密性,the particular parking space will create privacy to this project

建筑的体块由此得以确立下来。东立面和西立面的实体墙壁覆盖了三个楼层,保证了室内空间的私密性。位于两个立面之间的是一个光线充足的中庭,这里也是连接各楼层的主楼梯所在的位置。自然光在该区域起到了引导性的作用,透过玻璃百叶窗在空间内投下阴影。建筑师在建筑的南面安装了全高的落地窗,拓宽了望向附近树木的视野,同时带来了自然通风。建筑师还在正立面设计了一个双层阳台,成为吸引人的主入口。这是一个可供房主和工作人员举行各种活动的多功能区域。

Then, the building massing was created. Three stories solid walls on the East and West side provides privacy to the inner room. The space in-between is the inner court that allows natural light to penetrate the space inside. This is where the main staircase connects to each floor. Natural light plays a leading role in this area when it cast a shadow through the glass louvers. Anonym put full height windows on the Southern side to expand the view of a big splendid tree in the neighborhood, as well as to employ natural ventilation. At the front of the house, the architect designed a double volume balcony that creates an inviting main entrance. it is a multifunction area where the owners and office staffs can use for any special events.

▼中庭位于两个由实体墙壁构成的立面之间,the inner court between two solid sides

   

▼中庭内部,inside the inner court

▼玻璃百叶窗为中庭带来充足采光,natural light casts a shadow through the glass louvers

   

此次设计的另一个关键之处在于多种材料的运用,如玻璃、黑色钢架以及白色灰泥墙等。与周边环境的反差使住宅从邻里中脱颖而出,成为该区域的一座引人瞩目的建筑。

Another element that is very important to the house design is various materials application, such as glasses, black steel frames and white plaster walls. The contrast of contexts makes the house stand out from the neighborhood and has become a widely noticed building in this area.

▼南面的落地窗望向树木,the full height windows on the Southern side expand the view of a tree

▼建筑内部,interior

▼轴测图,axon

▼场地平面图,site plan

▼一层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼三层平面图,third floor plan

Project name : Baan Kanom Chan
Architects : Anonym(www.anonymstudio.com)
Architect team : Phongphat Ueasangkhomset, Parnduangjai Roojnawate
Location: Chan Road, Bangkok, Thailand
Area: 600 sqm
Project Year: 2016
Photographs: Chaovarith Poonphol
https://chaovarith.wordpress.com/

More: Anonym Studio。更多关于他们:Anonym Studio on gooood



发表评论

3 评论

  1. Profile Photo
  2. 跟周围建筑形成强烈反差对比,所以很漂亮

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×