北京BAITA电影院 / BaO Architects

老胡同中的临时露天剧场装置,模糊的室内外界限带来丰富的公共活动。

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢设计方BaO Architects将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多关于他们,请至:BaO Architects on gooood
Appreciation towards BaO Architects for providing the following description:

BAITA电影院是一个为北京2016设计周建造的临时活动广场,项目位于白塔寺历史区域,由BaO建筑事务所和法国驻中国大使馆合作完成。双方计划以这个项目为起点,将这处庭院改造成永久性的文化活动空间。

The BAITAcinema is an ephemeral activation of a small courtyard located in the historical Baitasi district in Beijing. Realized for the Beijing Design Week 2016, the project is in fact the first step in a longer-term strategy that BaO architects is undertaking with the French Embassy in China to transform this courtyard into a permanent cultural space for collective and shared actions.

▽项目概览,overall view of the project

010-BAITAcinema_BaO

项目的核心部分是设置于现有建筑之间的木制露天剧场,将室内外空间联系在一起,彻底改变人们对空间的感受。在这个剧场装置的影响下,居民的生活将被激活,新旧事物之间发生碰撞,引发丰富的活动。曾经传统的居住空间被赋予了新的功能,拥有了更多的发展潜力。

The core gesture of the project was the construction of a wooden amphitheater within the existing layout of the house. Invading both outdoor and indoor spaces and entirely transforming the visitor’s experience of the place, the installation purposely provokes its vernacular host and creates accidental encounters or spatial events between the new and the old. It opens up a new range of usages, postures and potentials in a space that was considered a straightforward traditional residential space.

▽露天剧场,amphitheater

002-BAITAcinema_BaO

BaO的建筑介入旨在创造活动空间的同时,提供社会政治方面的利益。设计将公共生活,社区环境和居民聚会以传统的方式结合在一起,加强了中国家庭内部的关系纽带。历史建筑的改造往往会受制于文化自豪感和怀旧之情而变得束手束脚,在这个项目中建筑师尝试突破传统的限制,采用明确的设计策略,在小空间中寻找可能性,大胆利用历史元素,不局限于设计本身,使胡同发生了积极向上的变化。

BaO’s architectural intervention focused on the desire and the possibility to create a spatial event that would enable a socio-political one. In essence, the amphitheater proposed to create a space that is traditionally associated with public life, community space, and civic gathering, within a setting that epitomizes domesticity and the intimacy of the Chinese family life. This cadavre exquis approach was a conscious architectural tactic to trigger an optimistic and progressive outlook on the opportunities of Beijing’s Hutongs’ renewal. It is uninhibited in its design, celebrates the possibilities of smallness, and is bold in its attitude toward its historical setting. It tries to break away from conventional and somewhat too polite approaches to historical district regeneration that is unfortunately too often associated with cultural pride and nostalgia.

▽露天剧场中的各种活动,activities in the amphitheater

008-BAITAcinema_BaO

项目遵循“开放原则”,创造了一个公私模糊的空间,以将公共活动引入社区的中心。这里是一个灵活可变的装置,一个开放的文化平台,一个鼓励集体活动的基础建设,它为人们提供相遇的机会,胡同的居民和设计周的游客可以在这里休息,看电影,讨论城市生活中的各种问题,帮助并参与到艺术活动和创意工作中去,共同享受项目带来的快乐。

The project and its associated “open-door policy” created a ambiguity between private public space that was intended as a way to signal the coming creation of a public-oriented program in the heart of the neighborhood. It was designed as an open cultural platform, a flexible artifact, an infrastructure that enables gatherings and celebrates collective actions. The ambition of the pop-up BAITAcinema was to create moments of encounter and shared pleasure where the hutongs community and the design week visitors alike can relax, watch a movie together, attend and participate in a variety of discussion on the city, assist to performances and artistic happenings, and participate in creative workshops.

▽露天剧场与室内的联系,connection between the amphitheater and the interior

001-BAITAcinema_BaO      017-BAITAcinema_BaO

▽室内活动空间,indoor activity room

021-BAITAcinema_BaO

020-BAITAcinema_BaO   019-BAITAcinema_BaO

▽从室内看向室外,view from the interior

022-BAITAcinema_BaO

两周间,BAITA电影院连续不断地在一个室外屏幕上放映了老中国电影,纪录片,默片,儿童电影,演讲,脱口秀,工作坊和中法环境月纪录片节选等内容,获得了巨大成功。今年冬天,BaO建筑事务所将和法国驻中国大使馆,当地政府及社区一起探讨如何将这片区个庭院永久改造成文化活动空间,并计划于2017年春天正式开工。

The BAITAcinema program ran successfully for 2 consecutive weeks with a screening program intermingling old Chinese movies, documentaries, silent movies, children cinema, lectures, talks, workshops, and a special Sino-French Environment Month documentaries selection. BaO architects, alongside the French Embassy, local authorities, and the local community, will work on the formulation of the long-term project for the courtyard during this winter with the intention to start construction in the spring 2017.

▽露天电影,outdoor cinema

006-BAITAcinema_BaO   007-BAITAcinema_BaO

▽平面图,plan

/Users/BaO/Documents/BaO /BaiTaSi HOuSe/Preliminary study/Zhaode

▽透视图,perspective

025-BAITAcinema_BaO

Credits: BAO ARCHITECTS
Designer: Benjamin Beller
Sponsors and Partners: China’s French Embassy, Artistic cooperation service of Beijing’s French Institute, Beijing Huarong Jinying Investment & Development Co. Ltd., Beijing Design Week, JML, ENTRE, CPYA, GEJIANZHU

Drawings: BaO Architects
English text: BaO Architects
Chinese text: gooood

More: BaO Architects,更多关于他们,请至:BaO Architects on gooood



发表评论

16 评论

  1. 这,令人窒息= =,确定这作品不是浪费经费么

  2. 院里边是欧松板还是什么板 不怕水吗????

  3. Profile Photo

    以开放的姿态介入胡同小院,吸纳更多社区居民融入其中,是改善历史街区中拥挤、破败、配套落后的大胆尝试,发人深省。

  4. Profile Photo

    想想北京的雾霾….这个设计就不忍直视

  5. 院内大阶梯的排水如何解决?

  6. 属于那个年代独特的回忆,怀念小时候那样坐在一起看坝坝电影,人挨着人,不像现在的电影院每个人被固定的座椅隔开,不管是木头还是石头的材质,都给人一种亲近自然的感受,温馨,暖

  7. 这是临时的空间装置

  8. 换成曲线会不会让空间变得更舒服?

  9. everyone 这是临时活动场馆 根本不用在意 木头泡水、排水、还有规范乱搭乱建。这个地方地皮多少钱?哪个业主能这么公益?

  10. 我想知道如何解决木头泡水变形的问题!

  11. Profile Photo

    在投影幕布下面,树旁边有一个排水口,细心一点可以从照片里面看到的。院子内先前的搭建没有处理肯定是因为产权的原因,并不是想动就能动的,以前的老房子空间基本很小,很多生活的基本空间功能是缺乏的,所以很多居民通过利用房屋周边的一些空间来搭建自己的生活必需空间,比如厨房、厕所等等。个人还是比较喜欢这种空间改造的,为这种新的院落空间注入了一种新的活力或者新的生活方式。挺棒的

  12. 同问排水
    入口的房子还有居民吗?看起来对生活影响挺大
    院子内的先前的乱搭建筑为什不整理一下

  13. 很想知道排水怎么做的?

  14. 想知道怎么做防雨处理?
    貌似也没有排水沟啥的啊

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×