Casa Vi
by Alfredo Vanotti – EV+A Lab Atelier d’Architettura & Interior Design

返璞归真 - 阿尔卑斯山间住宅

项目标签

位置 :
文章分类 :

来自Alfredo Vanotti – EV+A Lab Atelier d’Architettura & Interior Design对gooood的分享。
Appreciation towards Alfredo Vanotti – EV+A Lab Atelier d’Architettura & Interior Design for providing the following description:

项目位于意大利桑治奥省境内,Orobic阿尔卑斯山海拔1000米处。业主希望将原来的混凝土砖建造的废弃建筑改造成一座舒适宜居的住宅,且要求起居室内阳光充沛,还要能欣赏到谷底的景色。

This house is located in the surroundings of Sondrio on the Orobic Alps at about 1000 meters of altitude.
The customer requests were to transform an existing ruin, realized in bricks of concrete, into a residence, that had the most solar radiation and lighting in the livingroom and, at the same time, a view toward the bottom of the valley.

001-CasaVi

建筑师Alfredo Vanotti通过一种现代的手段,使用过去的建造技术和材料,重新演绎了这座建筑。他之所以这样做是因为其深信这座废弃的建筑本身就是一个极好的可持续建筑样本,它的材料来源于自然,且其所在方位肯定经过仔细的考究。

从外形上看,这是一座乡村住宅:单坡屋顶、石砌的墙体以及缺失的檐口。由于这一地区日照辐射量很低,建筑师从日照和采光入手,使用同一质感的石料作外墙面,让房屋面北,在北墙上开设4个同样大小的窗口,让位于一层的一个房间和位于地面层的两个房间朝向阿尔卑斯山的美景,于此同时,将餐厅和厨房设计成两层通高的空间,从上方的天窗采光。设计师以自然的方式获取环境光,满足业主要求的同时也降低了能源损耗。

In those circumstances, after a careful analysis of the context, of the possibilities in terms of exposure, of the study of the sunlight and the study of technologies and of the values of the mountain architecture, I realized the project through a reinterpretations, in a modern key, of the construction techniques and materials used in the past.
All that because I believe that mountain architecture is an emblematic example of sustainable architecture, using materials obtained from nature and, for obvious reasons, found in place.

From a formal point of view the house refers to the rural houses: the only sloping roof, completely coated by stone and with no eaves.
I worked first of all on the insolation and lighting because the Orobic Alpes are poorly exposed to irradiation, opting for the coverage to a single aquifer; this decision allowed me to raise the wall exposed to the north, inserting the 4 openings of equal size (2,30xh.1,40 cm), one a room on the first floor and two on the ground floor with a wonderful view on the Retic side of the Alps and, at the same time, achieving a double height on the kitchenette and dining area, illuminated from above through a skylight, flush covering, consisting of n.2 glass from 0.70×1,80 cm and n.3 glass from 0.70×0.90 cm.
 I obtained a environment lighted in a natural way, ensuring an economical energy saving and satisfying all the requests of the custumer.

▽ 外观,appearance

005-CasaVi

002-CasaVi

008-CasaVi

建筑师通过钢筋混凝土及混凝土砖块对结构进行加固,同时使用热保温系统确保室内的舒适性。外墙以当地的石材包覆起来,屋面则由一片片的粉刷成白色的木板构成。防盗门窗使用双层的玻璃,窗框是清漆刷过的未经处理的松木条。

The structure is in reinforced concrete and bricks of concrete, with suitable thermal insulation, in order to obtain a good living comfort, and coating in local stone.
 The cover consists of lamellar beams in wood and painted in white color. Doors and windows are in lamellar larch brushed and not treated with double glazing burglar proof; from the point of view of materials and their combination I chose those with a strong intrinsic materiality: stone and wood.

▽ 入口立面,entrance façade

009-CasaVi

▽ 窗和门,windows & entrance door

007-CasaVi   011-CasaVi

大部分的室内设备都是由当地手工艺人制作而成,这一点在建筑师本人看来非常重要,因为这代表了历史。建筑师尽可使用有限的材料,如混凝土、松木、铁、木材和不锈钢等来打造室内家具。因此房屋内诸要素,如壁炉、桌椅、楼梯、马桶、水槽、淋浴设施、厨房用具等,都呈现出与整座房屋相得益彰的设计感。在灯具的选择上,建筑师也有意选择那些历史悠久的品牌。

The inside it is, for the most part, concentrated on the local craftsmanship, because I believe it is very important: it represents our history.
So I tried to achieve the greatest possible pieces on measure from my drawing, using materials that could allow me as reinforced concrete, natural larch, iron and wood. Thinking this way many elements are born: fireplace, table, chairs, stairs, bidet, wc, shower and sink.
The same for the kitchenette also realized directly in place, on stainless steel with 2 sinks.
 Also the outside system of the bathroom was realized in stainless steel.
 For the artificial lighting I used the historical pieces of design Flos, suspensions Vesoi brand and in the kitchenette a lamp Lamp (VI), always by my drawing, in natural larch.

The unit consists of a ground floor with entrance, living room, kitchen and bath inwhich the spaces are well defined (the rupture element is the cement block) but at the same time, open and bright and a first floor composed by two bedrooms and a loft used as study.

▽ 起居室,living room

017-CasaVi

018-CasaVi

▽ 餐厅,dinning area

020-CasaVi

▽ 餐厅和厨房&起居室内的长凳,dinning area and kitchen & bench in the living room

021-CasaVi   022-CasaVi

▽ 从地面层看向一楼,view from the ground floor to the first floor

019-CasaVi

▽ 卧室,bedroom

023-CasaVi

▽ 马桶,toilet

024-CasaVi

▽  图纸,drawings

025-CasaVi   026-CasaVi-1



发表评论

2 评论

  1. Profile photo of Archiren

    开窗方式很有意思啊,为啥谷德的图都没有节点。可以问设计方要点节点图吗

  2. Profile photo of LUCHAO

    那两个方方的混凝土块是马桶吗?屁股好凉啊~

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×