绩溪基督教堂改建,安徽 / 邢迪

老工厂改造的教堂。

我是业主,我要找设计师/我是设计师,我要接项目 → 了解更多

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 邢迪(联系邮箱:1214131048@qq.com)予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Xingdi (contact:1214131048@qq.com) for providing the following description:

2004年,绩溪基督教会得到了温州教会同工的帮助,在绩溪县东南郊外的芷源村购买了一处老丝绸厂房,经过简单的改造后,这里成为绩溪县教会第一个用于礼拜的圣所。由于资金有限,房屋始终未得到完整修复,多年以来已成危房,但教会的信徒人数依然不断增加。十年后的2013年,教会决定将危房拆除,新建一座教堂,信徒得此消息,积极奉献,终于启动了教堂的重建工作。

Church of Christ in Jixi got support from the church workers of Wenzhou in 2014, and purchased an old silk factory in Zhiyuan village located in the southeast of Jixi city. It became the first holy place where Christian can pray after basic renewal. Since the limited budget, the building never got completely repair. Even it was dangerous, the number of believers was still increasing. After ten years, the Church of Christ decided to tear down the old building and build a new one in 2013. Every believer was willing to devote themselves, and the rebuilding things finally kicked off.

▼老厂房改造的教堂,an old silk factory transformed into church

建筑的场地略显局促,北面紧邻一处小山坡,西面邻村道,东面与农户家只有一墙之隔,唯有南面是比较开敞的山丘,上面遍布农田,更远处便是绩溪绵延不断的山脉。基地的形状也因为与民房毗邻而呈不规则。由于绩溪地处传统徽州地区(徽州地区是中国传统文化保存最完整的地区之一),新教堂如何保持自身的宗教性又能顺应地域文脉,同时能满足教会提出的“未来能容纳千人的礼拜堂也能为老人提供住宿”的功能,而建设资金又受到严格限制,诸多现实问题都增加了教堂设计与建造的困难程度。

The place is a little cramped. It’s close to hillside in the north, facing the street in the west, separated only by a wall with farmer’s house in the east. It’s the open hill in the south with full of crops. In the distance, it’s the endless mountains of Jixi. The shape of the place is so irregular since its such complicated location. Jixi is located at the Huizhou region where is pretty well done on the protection of Chinese traditional culture. There were so many problems, such as how to make the local culture comply with the religion things, how to accommodate 1000 people and provide accommodation with the aged proposed by the Church of Christ, and how to break the limitation of budget, which brings so many difficulties on the design and rebuilding work.

▼教堂位于田野中,the church located among the crops

▼教堂紧邻农户,the church is close to the farmer’s house

新的建筑采取随形就势的方法,靠近东侧的方地设置礼拜堂,西侧的狭长土地设置老年人公寓,为了连接两栋建筑,在楼间利用现状坡地安排了回环的坡道与空中连桥。礼拜的人群可以从院落沿坡道回转上升,抵达主礼拜堂入口。

The idea of new building is just to meet the current terrain. The square place in the east is designed as the chapel, the long and narrow place in the west is designed as apartments for the aged. In order to connect the two buildings, the loop rampway and union bridge are built utilized by the existing hillside. The prayers can arrive at the entrance of chapel walking along the rampway from the yard.

▼主礼拜堂透过立面开口向外发光,the light in the main chapel goes through the facade

▼教堂主入口,the entrance

礼拜堂建筑采用方形中心对称平面,落于地面台基之上,与所在场地高度契合。主体建筑由四角的三角形平面与位于中心的方形平面组成,三角形平面既容纳空间也为教堂主体提供结构,解决了诸如中心对称礼仪空间、大跨度无柱礼堂空间,小型冥想空间、阅览休息空间、疏散空间等需求,划分出服务空间与被服务空间的空间秩序。建筑主体两层,一层为小型礼拜室、唱诗班、灵修祈祷室、办公室等, 二层为礼拜堂主厅,建筑的基座则容纳停车和一些设备用房。礼拜堂主厅通过屋面70厘米的高低落差引入自然光线,环状天光不但勾勒出具有中心统摄力的清水混凝土屋盖,也强化出中心与四边的尺度差异,状如徽州民居厅堂空间。内部空间结构真实反映到外部,表现为四个三角柱体与一个中心方体相互支撑,充满原始般的力量感。

The Chapel is central-symmetrical square plane, built above the stylobate on the ground, matched with the ground height. The main structure is consisted of triangle plane and the central square plane. The triangle can not only increase the capacity but also provide the subject structure, meet the requirements including central-symmetrical prayer area, astylar hall with long span, little meditation area, reading area and evacuated channels, divided into service area and un-service area.The main building has two floors, the first floor is used to small church room, prayer room, choir room and office, the second floor is used as the main church hall. The base of the building is used to park and store some equipment. The natural light comes into the hall from the 70cm gap on the roof. The ringlike light not only draws the outline of concrete rooftop with the central force but show the difference between the central and the surroundings, just like as the hall of traditional Huizhou dwellings. The inner space structure just reflects the external things. The four triangular prisms and one central cube just hold up each other, full of original power.

▼教堂采用中心对称平面,the Chapel is central-symmetrical square plane

坚实的建筑本体如何在低造价限制中体现更温情的人文关怀,对于建筑师来讲是一个挑战。我们认为建筑本身是一个生命体,一个活的建筑应该如生命一般具有听觉、视觉、嗅觉、触觉,并留有时间流逝的痕迹。因此我们的设计在人可以触摸的地方如外墙、门窗、椅子和十字架等,运用有生命力的木材进行设计,它将给建筑带来自然的痕迹。另外,建筑四个三角形洞口开窗也各有意义:西侧主坛背景墙留有倒V光缝,白色磨砂玻璃过滤了遭杂的外部环境,引入单纯的光线,随着时间的推移呈现变幻的色彩。南北两侧木墙距地面80cm处设置水平长窗,它是建筑的眼睛,人的视线透过窗景,观赏教堂周围的山水民居,宛如一幅山水画卷。东侧为教堂主入口,木墙内设一道高大厚重木门,门外则是通往老人居所的连桥及休息亭,透过这扇大门,礼拜的人们可以聆听外面世界的声音。建筑外观保持简朴特征,墙面敷以防水涂料,这也是徽州民居普遍的做法,色彩则选用与场地周围红色土壤接近的暗红色,强调出建筑的自然属性。

It’s a big challenge for architects to make the firm architecture show its warmhearted humane care with limited budget. We think that architecture should be alive and the living architecture should have sense of hearing, vision, smell, touch, and time-related. So we make use of the lively wood at all touchable places such as the walls, doors, windows, chairs and the cross which makes you feel the nature. Besides, it’s very meaningful for the four triangle windows. There is an inverted shape V on the wall in the west. The white ground glass filters the noise outside, and only pure sunlight is left, it looks colorful as time goes on. The horizontal window is installed at the height of 80cm on wooden wall both at the south and north, which is eyes of the building. It’s just like a beautiful landscape painting when you look at the surrounded view through the window. The main entrance of church is at the east, there is a tall and heavy wooden door, it’s a bridge and resting pavilion to the apartments for the aged out of the door. The believers can listen to the world outside. The appearance of the building is the simple style with the waterproofing coatings, which is the popular way for the Huizhou traditional residential buildings. The building is overall dark red which is just similar with red soil around the church, and this kind of alignment just combines with the nature.

▼木材的运用带来自然气息,the use of wood makes you feel the nature

▼南北两侧木墙设水平开窗,The horizontal window is installed on wooden wall both at the south and north

诸多细节设计暗示出绩溪教堂从神性到人性的温情关怀,在低成本限制下,这些略显简朴的表达成为现代建筑语境下地域建筑自身的一种语言,这也是我们所追求的地域性建筑设计方法,它不求形式上的盲从,而是以实际使用的人为核心,满足新的功能需求,强调建立建筑与人的微观纽带,同时在建筑学语言的设计背景下从材料和空间着手触发人群的场所回忆与瞬时情感。

The details design makes the church show the tender feelings from godhood to humanity. Since the limited budget, these simple design expressions just become the language of the regional buildings with modern architecture. This is just the design language for regional buildings what we want. We never follow other people just on those external things but to focus on the customers and meet the new requirements. We put high value to build the link between the architecture and human-beings and trigger the memories and momentary feelings through the materials and space with the architecture language.

▼模型图,model

   

   

▼一层平面图/二层平面图/夹层平面图,first floor plan/second floor plan/interlayer plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

主持建筑师:邢迪XINGDI
结构设计:谷昊GUHAO
机电设计:芜湖鸠源建筑设计有限公司 WUHUJIUYUAN architectural design Co., Ltd
业主方:绩溪县基督教会 JIXI Christian Church
摄影师:孙海霆
位置:安徽省宣城市绩溪县
材料:混凝土、木材
类型:宗教建筑
建筑面积:2700平方米
项目时间:2014-2017年

More:Xingdi with contact:1214131048@qq.com



发表评论

3 评论

  1. 外立面4个角的十字架,感觉是为了形式而形式,国内的工艺水平本来就不高,水泥墙面根本没法和外国比,没法看,不如把建筑外立面的经费拿来装修一下教堂里面,把外墙露出水泥来,可能会更自然。

    • 当然,也有可能是甲方要求设计师这样做的,毕竟是像安藤看齐,既然能领悟到光和自然的关系,这些东西应该也是想到的

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×