Creating One’s Own Taste – SILVER ROOM by Design Systems

创造自己的味道 : 香港SILVER ROOM餐厅 / 设计集人

项目标签

位置 :
文章分类 :

SILVER ROOM位于精品酒店TUVE的地面楼层,面积66平方米,在设计上贯彻酒店的简约格调。

SILVER ROOM (66-sqm), located on G/F of TUVE, is designed to align with the minimalism of the 66-room boutique hotel.

03_designsystems_tuve-silverroom_D

来自设计集人对gooood的分享。更多关于他们: Design Systems on gooood
Appreciation towards Design Systems for providing the following description:

创造自己的味道
Creating One’s Own Taste

相信每个人都不能否认,世上最独有的味道是妈妈煮出来的味道。就算是最普通不过的食材,只要经过她独特的烹调方法和配方,都能煮出让你难以忘怀的味道。这是一种能触动你感情的味道,是一种我们自己独有的「家」的味道,是一种分辨「你家」和「我家」的味道。

作为一个设计师,以「妈妈的味道」作起点,我们尝试用最普通的物料为这家餐厅创造出自己独有的风格,配方是我们日常必定接触到的塑料、铁和木,而烹调方法是光和影。

Mom’s cooking undeniably taste the most unique to us. Even for the same dish, with the same ingredients, each family has their own recipes and cooking methods. With her special techniques, mom can make dishes that are unforgettable, touching, and representative of her home style. Doing design nowadays is similar to doing shopping in a mega-size supermarket, with materials from all over the world, and designers have to choose from the same pool of materials. So, in order to create a distinctive character for this restaurant, we have to apply special techniques like mom. Our ingredients are plastic, steel and wood. And we cook with light and shadow.

02_designsystems_tuve-silverroom_facade-02_D   04_designsystems_tuve-silverroom_D

塑料 Plastic

塑料一般不常用作建材,但在日常生活里随处可见。我们采用一种可以循环再用的阻燃塑料制作墙身和天花,而为了增加项目的环保元素,我们用的是二次使用塑料。所谓二次使用,是塑料在第一次注塑成形之后剩下的塑料,基本上是剩余没用的物料。由于是再用的原因,它的杂质会比较多而透明度会变得比较低,因此我们选择了为它作磨沙表面处理,令它变成半透明。而且半透明的塑料有一种特性,就是前面和后面不同方向的光源会令它产生不同的视觉效果。这正是我们想要的东西,因为这个项目位于一条人行道上,每天不免会有一段时间室内墙身表面会受到日光照射。到了晚上,灯光就会从墙身和天花背后透出,把整个空间微微点亮。我们正是要运用这两种不同的光源为这餐厅创造出两个截然不同的气氛,来配合其中午和晚上不同的餐牌。你或者会说,玻璃也可做到这效果,不一定要用注塑塑料。但是若使用玻璃饰面,整体重量和支撑结构就不能像现在那么轻巧,成本和施工难度也会大大增加。

Plastic, though not often used as building material, is one of the most common materials we see and touch everyday. In this restaurant, the wall and ceiling panels are made of flame-retardant recyclable plastic. We have chosen a more environmentally-friendly regrind type, which however has more impurities and lower transparency. For this, we make it semi-transparent by frosting. The plastic panels give different feels when front-lit and back-lit. Since the restaurant is on street level, there are certain hours during the day when sunlight shines into the interior. With natural light in daytime and illumination in the evening, two different atmospheres can be created to suit the menus for lunch and dinner. Injection moulded plastic is more suitable than glass in this case, for it can lead to similar effect, but with reduced weight (of the modules and the supporting structure), lower costs and easier construction.

05_designsystems_tuve-silverroom_D

10_designsystems_tuve-silverroom_wall-fixing-detail_D   12_designsystems_tuve-silverroom_wall-detail_D

11_designsystems_tuve-silverroom_wall-detail_D

06_designsystems_tuve-silverroom_D

铁 steel

铁也是主要的材料之一,它和塑料是两种平常不太会走在一起的物料配搭,而我们把这两者结合在一起的方法,就是透过光和影。铁树安装在实心柚木的底座上,像悬浮在半空;柚木底座本身是服务台。铁树本身不规则的线条在这空间内为格子墙身和天花的直线几何增添节奏,是整个空间的味道重点,尤其在晚上,铁树的影子被投射于墙身和天花,营造出一种舞台效果。在日间,塑料墙身和天花予人轻巧的感觉,像个简约的半透明盒子;你甚至可以透过塑料隐约看见背后的结构和机电设施。在夜间,铁树纵横的影子成为整个空间的主题,塑料墙身和天花变成中性的背景。同一个物料组合就这样透过不同的灯光为这空间「烹调」出两种不一样的味道。

The unusual combination of steel and plastic is done with light and shadow. The steel trees are installed up on the solid teak wood service counter cabinets as if floating. Their irregular structure adds rhythm to the neat geometry of the interior. During daytime, the restaurant looks airy like a minimal translucent box. You can even see the shades of the structures and E&M facilities behind the plastic panels. In the night, the criss-cross shadows bring theatrical effect to the space. It becomes the motif of the interior, with the plastic wall and ceiling acting as a neutral background. With different lighting, we create two different “flavours” for the same material combination.

20_designsystems_tuve-silverroom_sketch

07_designsystems_tuve-silverroom_D   09_designsystems_tuve-silverroom_night-mood_D

14_designsystems_tuve-silverroom_steel-tree-artwork_D

13_designsystems_tuve-silverroom_logo_M   01_designsystems_tuve-silverroom_facade-01_D

17_designsystems_tuve-silverroom_menu-stand_D

C:UsersUserDesktopretouch layouttuve plan retouch p301 fitt

项目人员
客户:SILVER ROOM <www.silverroom.hk>
设计单位:设计集人Design Systems Ltd <www.designsystems.com.hk>
设计团队:林伟明、王永健、朱慧丰、张星、锺建龙、方欢欢

摄影:设计集人Design Systems Ltd、Matteo Carcelli <matteocarcelli.tumblr.com>
插图:郑静鹭

Project Credits:
Client: SILVER ROOM <www.silverroom.hk>
Designer: Design Systems Ltd <www.designsystems.com.hk>
Project Team: LAM, Wai Ming; WONG, Wing Kin Kent; CHU, Wai Fung Phoebe; ZHANG, Xing; CHUNG, Kin Lung Kurt; FANG, Huanhuan

Photography: Design Systems Ltd; Matteo Carcelli <matteocarcelli.tumblr.com>
Sketch: ZHENG, Jinglu Jada

MORE:  设计集人   Design Systems 更多关于他们: Design Systems on gooood     TUVE



发表评论

6 评论

  1. 有谁知道这个墙面半透明的是什么材料?哪里能订到这种??

  2. Profile Photo

    材料的运用好有创意

  3. Profile Photo

    一个建筑分成两块发?

  4. Profile photo of 米歌
  5. Profile photo of ZhangChi

    想起了平遥的一家餐厅

  6. Profile Photo

    大铁门很有意思嘛

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×