本溪文化艺术中心 / TAOA 陶磊建筑事务所

独立、开放的共享空间和展示空间

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢 TAOA 陶磊建筑事务所 予gooood分享以下内容。更多关于他们:TAOA on gooood
Appreciation towards TAOA for providing the following description:

该项目位于辽宁省本溪博物馆广场南侧,既是本溪文化艺术展示的美术馆空间,同时也是文艺家们汇聚交流及办公的必需场所。建筑地上四层,地下一层。首层、地下一层通过室内外空间的连接及庭院下沉,联结成一个独立、开放的共享空间和展示空间。二、三、四层分别为文联办公、创作和会议空间。公共楼梯盘旋交错而上,以不同的姿态连接各层。

Located in the south of the square of Benxi Museum, the building is both the local art gallery for cultural exhibiting purpose and the center for artists’ working and communication. The center contains 4 floors above ground and a basement floor. The interior space of the first and basement floor joining the exterior through the sunken yard, generates an individual and welcoming shared space for art exhibiting. The second, third and fourth floor are mainly used for working, art creating and meeting. The hovering and stagger public staircase connects each floor, while showing its multiple forms from basement to top.

▼建筑外观,external view

▼屋面采光侧窗形成的坡面使博物馆广场周边的天际线微微上扬,the roof applies the doubled lean-to structure which emphasizes the “uptrend” form and enriches the skyline of the square

▼主入口,main entrance

▼门窗镂刻于如岩石般完整的体量, the cavities are carved on the building’s stonelike facades

▼夜景,night views

▼东立面细部,detail of the east facade

建筑主体屋面采光侧窗形成的双重坡面使博物馆广场周边单调平缓的天际线微微上扬;结合场地转角带来建筑体量上的斜切,和楼梯向外斜探的形体变化,产生了一种新的艺术化的城市活力。在如岩石般完整的体量上镂刻出的凹洞,既是室外休息的功能性需要,更让被包裹的内部空间由内而外透过不同形态、不同方向的凹洞散发出来,形成一种坚忍而温和的力量。

The roof applies the doubled lean-to structure which emphasizes the “uptrend” form, enriches surrounding buildings’ flat roof outline around the Museum Square. Appealing to the trapezoid shape of the site, one right angle corner of the rectangular proto form of the building is cut to create obtuse corners. The “uptrend” roof working with the obtuse corners and the inclined entry staircase, generates a kind of newly appeared artistic urban vitality. What’s more, the cavities carved on the building’s stonelike facades are created for people’s needs to rest in a grey space and conveys the persistent and moderate power which go through multiple layers which contain different forms and orientations.

▼室内空间,公共楼梯交错而上,the hovering and stagger public staircase connects each floor

▼公共交通空间分析,public circulation diagram

▼概念成型示意,configuration diagram

▼总平面图,masterplan

▼ 场地平面图,site plan

▼地下一层平面图,basement plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼四层平面图,third floor plan

▼北立面图,north elevation

▼南立面图,south elevation

▼剖面图,section

Project name: Cultural and Artistic Center, Benxi; 本溪文化艺术中心
Architect’ Firm: Taolei (Beijing) Architectural Design Co., Ltd;TAOA 陶磊建筑事务所 
Website: http://www.i-taoa.com/
Contact e-mail: s@i-taoa.com
Lead Architects: Tao Lei;陶磊
Other participants:
Kang Bozhou 康伯州;Chen Zhen 陈真
Cooperators:
The Eigth Design Department of China Building Technique Group Co., Ltd; 中国建筑技术集团有限公司 设计八所
Gao Shihan; 高识涵
Zheng Litong; 郑立彤
Project location: Benxi, Liaoning Province, China;中国辽宁省本溪市
Completion Year: Nov, 2016; 2016年11月
Gross Built Area (square meters or square foot): 4000 ㎡
Photo credits: Xia Zhi 夏至

More: TAOA更多关于他们:TAOA on gooood



发表评论

3 评论

  1. Profile photo of 杀猪的

    为什么他做什么都像在做住宅?

  2. Profile Photo
  3. 不会玩就别玩了,行不行!!!

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×