越南D住宅 / KIENTRUC O

寻回对自然的依赖之情

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

非常感谢 KIENTRUC O 予gooood分享以下内容。  Appreciation towards KIENTRUC O for providing the following description:

快速发展的社会驱使建筑设计师不停探索满足人们日益增长的对居住的需要,建筑功能,住宅商业化以及住宅需求变化的频率既持久又毫无定性。如果仅以行业价值来评判一栋建筑的好坏,那么什么样的建筑才能在保证其稳定,持久和健康发展的前提下,既实现其商业价值,又满足其功能呢?基于种种变化,建筑设计师们面临着这样一个开放性的问题,即建筑的未来发展方向是什么,以及思考在建筑设计方式不断改进的当下,如何保证其核心内容不变。

Fast changing society put architecture at a point to which it has to change quickly to adapt to the demand of new functions or commercialization, and the frequency of changes is both ambiguous and persistent. If a place is defined just by focus of values, to what extend will the house support the ambivalent reality of economic value and function, while retaining its core architectural one, which is nurture, stability, and permanence. Witnessing the course of alterations, the architects behind the design are confronted with an open-ended question on how a house should grow, pondering on which part is the heart that will retain its core architectural intention, while the remaining chunk of the house will be free for modifications.

▼建筑外观,view of the house

该住宅是一栋有70岁年龄的老殖民地别墅,坐落于城市中心最繁华的道路旁边。原始建筑为一栋红砖房,二十年前,该住宅的后身新建了一座钢结构补充居住部分。设计师在这个改造项目中,尝试对空间设计进行减法。

The house is a seventy years old colonial villa that sits on one of the busiest road in the heart of the city. The original house is a brick building that later expanded with an additional separate steel structure at the back of the house twenty years ago.Commission to renovate a friend house, KIENTRUC O chose to fill in the context by subtracting the site with a void.

▼透视图,perspective

▼建筑后身加建的钢结构部分,the additional separate steel structure

   

在面向嘈杂城市的一边,住宅向内凹陷形成内部空间来规避私人环境以外的纷扰。这种空间的减法操作,使住宅在城市中维持了诗意般的平和宁静,如同泥塘中的睡莲,安静注视着周围的一切。椭圆形的空间沿着住宅平面深入住宅内部,又顺着住宅的高度层层递减,形成可视化的抽象空间几何形态。

Confronted with the constant chaos of the city, the house juxtaposes against its urban context by introverting itself through spatial subtraction, creating a void that denote its noisy context, only to remain a moment of internal monologue, poetic stillness, reflection, contemplation, and connection. Elliptical in geometry, the void carves along the horizontal side of the house toward the steel structure to the back, continuing upward to the roof forming the receding pattern of the floors above. The spatial abstraction of the void’s geometry is materialized.

▼中庭,courtyard

▼空间的回避与迎合,avoid the noisy space while keep in touch with the city

▼内凹的庭院,the house introverting itself through spatial subtraction

▼面向街道的垂直变化,the void space that face to the street

▼内部空间通过立面开窗与外界保持联系,the interior keep in touch with the exterior

▼空间与自然环境的交融,a space with nature

   

▼与外部环境的隔绝创造住宅庭院,to keep away with the city and enclose a private space

商业化改变了建筑形态。它不再是对美学的反映,而更多的是对商业价值的体现。然而这种变化还在快速显现着和发展着。当城市空间归于平静,人不再为别事而分心,越南人才能找回内心最真实的情绪,重拾对自然的情感依赖,不再局限于程序化的功能构成。

Architecture has changed since commercialization. It does not just convey aesthetic as how it used to be, but more commercial construed, whose logic at some point in the future will expire, and it rather expires quickly. As the void sits in silence, denoted of distractions, it is the embodiment of the purity of emotion, triggering a sense of subtlety in the Vietnamese understanding of nature, despite of the ambiguity of programmatic function.

▼亲近自然的生活,a life with nature

   

▼模型图,model

Architects: KIENTRUC O.
Principal Architect: Đàm Vũ.
Design team: An-Ni Lê, Dân Hồ, Tài Nguyễn, Duy Tăng, Nhung Hồ
Project Year: 2017.
Floor area: 775m2.
Photograph : Hiroyuki Oki.

More: KIENTRUC O



发表评论

1 条评论

  1. 厉害了world哥,用于私家房使用更合适。

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×