梦境与时光的对话:绿地·天空树 / 荷于景观

与城市一同呼吸的共享商业文化公园

项目标签

位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :

来自 荷于景观 对gooood的分享。
Appreciation towards WATERLILY DesignStudio for providing the following description:

“读懂一块待建的土地,是一种’顿悟’般的体验,需要理解诸如风、光、环境影响、文化等元素,但同时也要想象这块土地上未来可能呈现的生活情景 – 好比坐时光机到未来亲身体会一般。” –安托内.普雷多克

绿地雪浪坪是我们对场地现状和地理混编的一次探索,而他的独特之处不是对传统功能的梳理,利益的填补,而是基于场地形与势的共融,打造成无锡首个TOD城市综合体。作为无锡首个地铁上盖项目,场地的利用,如苛刻的覆土种植条件、复杂蓄水排水组织、荷载计算与处理、景观构筑物基础的生根方式、植物材料的选择与维护等都具有很大局限性,地铁上盖如何破题,如何在建筑与场地之间建立情感的空间的联系,如何平衡在集约性场地上建立商业和住宅业态的双重需求,是我们面临最重要的挑战点。

“Reading a site, with the prospect of building on it, is an all-at-once experience that involves understanding factors such as wind, sun, environmental impact, and cultural strata, but that simultaneously entails imagining the lives the site might lead—a kind of time-travel encounter.” — Antoine Precook 

The sky-tree is an exploratory project to well mix the location with the geographic context. What is distinctive about it is not the arrangement of traditional functions or the consummation of interests, but the communion between the “pattern” and “motion” based on the site. It is to create the first TOD complex in Wuxi. As the first project on the top of subway station in Wuxi, Problems like severe earthing and planting situations, complex water discharge and drainage organization, load calculation and management, rooting methods of landscape structures basis, choice and maintenance of plant materials all have significant limitations. How to overcome the difficulties, how to establish an emotional connection between the building and the site, How to balance the dual needs of building commercial and residential formats on intensive sites are the most important challenge we may face.

▼鸟瞰图,aerial view

设计之初,我们摈弃传统更多的是着眼于场地本身和未来,希望将场地的特质,客群的倾向完整而极致的表现出来。在这里,我们跳脱出纯粹的场地推演设计方式,以“形而上”的视角重新审视这一场所。我们在设计中延续建筑山水意境,围绕建筑设计的戏台,在场地中心开辟出大面积的开敞湖面,作为场地的中心活动舞台,结合历史文脉形成独一无二的气质,充分激活地铁上盖“屋顶层”的空间,实现由古至今的时空对话。

At the beginning of the project design, We abandon the tradition and pay more attention on the site itself and it might be in the future. We desire to express the characteristics of the site and the demand of user. Here, to survey this location anew, we discard the deductive design method and take on a metaphysical perspective. we continue the artistic conception of mountain and water. We create a large open lake in the center of the site and it will be the center stage which can hold various events. Combined with historical context to form a unique temperament, it fully activate the roof space and realize the dialogue of time and space from ancient to now.

▼围绕水景展开景观设计,unfolded the landscape with a lake in the center

设计主要由天空PARK,梁溪文化舞台,云顶活力栖居,多层次树谷四部分组成,分别打造:一个市民共享的场所,一个文化展演的舞台,一个健康活力的社区,一个立体交通的都会。从市政道路转进来,进入电梯大堂,映入天空树的案名。这里是集约化的的微缩城市与自然闲适生活的完美结合。我们用一个简洁精致 “漂浮的盒子”的概念引入城市绿化景观,暗喻“天空”,外挂树形图案的穿孔铝板暗喻“树”。运用现代东方的建筑美学,树影婆娑的幕墙肌理,假山真水的景观布局,呈现专注匠心的细部品格。

It is divided into the following parts: sky park, Liangxi cultural stage, vitality dwelling on the cloud, multi-level valley. We want to create a place which citizens can enjoy together, a stage for cultural performances, a healthy and vibrant community, a three-dimensional transportation metropolis. Enter through the road, enter the elevator lobby and you can catch the sight of the name of the project which is sky tree. It is the perfect combination of miniature city and natural leisure life. We use a simple and elegant concept of “floating box” into the urban landscape, it can be a metaphor for “sky”. The perforated aluminum which is shape of tree can be a metaphor for “tree”. We apply a series of design techniques to express our ideas , such as the modern architectural aesthetics of the East, the texture of the curtain wall which similar to the shadows of trees dance in the breeze, the landscape layout of the rockery and water and delicate detail design. 

▼丰富的景观空间,a enjoyable space

清代张潮曾说:“筑台可邀月,种蕉可邀雨”作为无锡首个立体文化戏台,凝聚了时间与空间,与超级碗遥相呼应。戏台谦和的融于启动区“山”“水”景致之间,形成整个启动区的景观聚合点。

Chao Ceng, A Chinese poet who said: Building stage can invite the moon, and Planting banana can invite the rain. Sky-tree is the main culture stage that combine the time and space, it’s similar with “Super bowl”. The culture stage integrate into the activity area between mountain and water space. It will provide an aggregation point for landscape.

▼立体文化戏台,the culture stage

在戏台的对面便是场地标志性构筑物—超级碗,作为“高品质生活圈”的聚集地,在这里,打造集SPA&瑜伽&健身等多功能聚合的地下会所,同时还能奢享约1300㎡地下泳池和屋面无敌亲水平台,尽揽“绿地 · 天空树”的绮丽景致。“超级碗”前的“数字水帘”,动感,时尚,更可作为求婚告白的背景,浪漫至极。

Opposite the stage is the iconic structure called “Super bowl”. It is a high-quality living gathering place and a multifunctional club which contains SPA & Yoga & Fitness. You can also enjoy about 1300 square meters underground swimming pool and roof invincible hydrophilic platform and the magnificent view at the same time. The digital curtain in front of the “Super bowl” can be used as a marriage proposal confession. It is extremely romantic.

▼与戏台呼应的超级碗建筑,view connection of the “Super bowl” and the stage

穿过电梯大堂犹如穿过岩洞而出,便展现出一派 “喧鸟覆春洲,杂英满芳甸 ”的生机景象。精致的蒲公英装置艺术跃然眼前,在这里,孩童们嬉戏成长,大人们休憩阅读,整个场地焕发着新的生命力。《桃花源记》中“夹岸数百步,中无杂树,芳草鲜美,落英缤纷。”的美景场面也不过如此,溪水边更设置了有趣的艺术装置,让亲子家庭在此流连忘返。

After through the elevator lobby like passing through a grotto. you can see a view of full of vibrant prosperity and delicate dandelion sculptures right before your eyes. Children are playing here and growing up, Adults can have a rest. The field is radiant with new vitality. It like the Beautiful scene from “the Notes on the Land of Peach Blossom” which is “Go hundreds of steps ,on scented grasses fresh and pleasing to the eye lay fallen blossoms in gay profusion. There are interesting art installations beside the brook. It is absolutely fascinating& you can’t tear yourself away.

▼蒲公英装置,the vibrant prosperity and delicate dandelion sculptures

▼溪水边的游乐装置,the installation for children

绕过蒲公英草原,一幅“春江潮水连海平,海上明月共潮生”的宁静致远便现于眼前。我们围绕星云之湖设置了一系列石凳,树池,躺椅等设施,平日里,阳光洒在湖面上,人们围绕湖面,仿佛行走的风景,串联起一幅幅落舟,踏浪,过礁,穿岩,观日的意境。这一意境既是对场地条件的统领,又是对无锡雪浪山和太湖大地理环境的致敬,整个场地游走像是一次静止之形与流动之势中的行吟。节假日,湖面便是大型活动表演的舞台,结合水中戏台设置一系列水幕灯光秀展台,音乐喷泉剧场,商业宣传演出等,活动人气爆棚。作为重要的庆典广场和商业大道,祥云之道肩负着聚集人群和疏散人流的重要作用。市民在此集聚,参与各种庆典活动,进行各种商业体验,享受着城市带给人们的美好。

Detouring the dandelion grassland, you can see a view of tranquility and euphoria right before your eyes. We have set up a series of stone benches, planting pool , loungers and other facilities around the lake. On weekdays, With the sun shining down on the lake surface, the waves are shining. People walk around the lake ,then a vivid imaginary picture of someone setting sail, treading waves, steering away from reefs, travelling through rocks and watching the sunrise will conjure up. This imaginary picture is the guideline of expectations for this location and also a salute to the great geographic environment of Xuelang mountain and Taihu Lake in Wuxi. A tour of the location here is like a chant for a static pattern and the flowing motion within. During the holidays, the lake can be used as a stage for large events such as light show, musical fountain, business performances and so on. It will be a very popular place. As an important celebration square and Commercial Avenue, the xiangyun avenue shoulder the important role of gathering crowds and evacuating people. Citizens gathered here to participate in various celebrations, a variety of business experience, and enjoy the beauty of life.

▼一系列石凳,树池,躺椅等设施环绕湖边而设,a series of stone benches, planting pool , loungers and other facilities are placing around the lake

   

▼细部,detail

   

要将设计师脑海中的景象以及场地的特质展现出来,其中巧妙的细节设计至关重要。设计师从材料,色彩,软硬景的比例结合等都有经过精心,有序的搭配才能成就如此纯粹的设计。生活是个过程,而过程更具有意义,设计亦是如此。

The ingenious details is crucial to visualize the scene in the designer’s mind and present the characteristics of the venue. The material, color, plants and paving have been carefully selected to achieve such a pure design. Life is a process, and the process is more meaningful, and the design is the same.

▼夜色景观,night view

▼总平面图,master plan

More: 荷于景观 / WATERLILY DesignStudio



发表评论

24 评论

  1. 大家不要带着有色眼镜看项目哦

  2. 除了亭子有点违和感以外,还是有些可圈可点的地方的。别打翻的那么彻底。

  3. Profile photo of 无心道人

    活在总图上的设计。。而且加个古建亭子有点不伦不类

  4. Profile Photo

    逼我登录发表评论!这么抄袭严重,毫无空间体验(纯平面化)的设计,连平面都是抄袭澳大利亚某知名景观,更别说那些张唐小品了!谷德越来越没追求了

  5. 为什么这么喜欢搞这些花花绿绿的东西啊,很low好吧?

  6. Profile photo of Brian

    无法人视的设计。

  7. 虽然这戏台没啥错····但是···好尬···穿越时空的对话,哈哈哈哈

  8. 美是相对的,能创造价值才是好的设计

  9. 方案挺有意思的,但是施工质量感觉不是太好,曲线的收边很僵硬,铺装看起来脏脏的,没有平面图上看着舒服

  10. 萧老师也是很棒棒哦傻笑 牙白

  11. Profile Photo

    文化戏台应该算一次大胆的尝试,可惜呈现的效果有点尴尬

  12. 亭子估计是甲方要求放进去的~

  13. 想问戏台是保留的吗?

  14. Profile Photo

    抽象的圆环中央放一个这么具体细致的古典亭子,哈,哈,哈!

  15. 这个案例告诉我们,有些传统的搭配还是不要轻易尝试创新比较好

  16. 设计师 想要表达现代与古典的对比 , 可弄砸了, 格格不入的混搭 。

  17. Profile photo of 李小白

    戏台:我是谁?我在哪?我在干什么?

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×