Eaves Around House / y+M design office

檐之屋

项目标签

位置 :
文章分类 :

房屋的业主是一对夫妇与他们的两个孩子。

建筑师将房屋分成两个体量,一个双层高的小体量–这里主要安放父母与孩子的卧室,另外一个是单层高的大体量–安放了起居空间和厨房餐厅。这两个体量之间是一个缝隙,这个缝隙扮演着半露天的角色,让室内的空间得到延伸。通过屋顶的错位,阳光和风由此进入室内,为屋内居民提供更加舒适的生活。另外人们可以从高体量的二层达到矮体量的屋顶,享受室外宽敞空间,感受四季变化,阳光拂面,微风过耳。

非常感谢y+M design office将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards y+M design office for providing the following description:

The house is for a family of four, married couple and their children.
Their parents’ house is located on the north side of their ground. So we arranged their low-rise house on the south side. The arrangement provides an open space which ensures adequate insolation and ventilation against the parents’ house. The open space is also used for easy communication with the parents and it keeps good relation among them.

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_ZKeK-RuKa4RMNiZjtR65CkIJKoIkecCbUTggvvtDgdPPsVzeJFD6Wko_P17X-I09vxcyblQyC6B4W6MjLJYd8fiuHtrAocM5.jpg

 

重重叠叠的屋顶避免夏季烈日照射房间,允许冬季暖阳进入室内。两个体量之间的“半露天”空间也参与调解室内气候。屋顶的排气扇通过排气窗在夏季排走热气体,同时排气窗也可为室内带来光明并保护内部隐私。各种精心布置的策略最终营造出低能耗的舒适居住场所。横梁平板结构框架使得空间内部不再需要支撑柱,内部形成无遮挡的开放起居空间。

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_sJBtb6fvwnY6yknbslsqmTdEoFKmdPFRaRUIZTe3tAwGWgISAozTtZyNYTgjcAP-VBuuriivieRqpwGeI4oYMZsZ5eD9uOaO.jpg

 

Inside the house, ceilings directly connect with the “nokishita.” It expands space and gives liberating feeling to see blue sky and Mt. Daimonji through clearance gap of the roofs/eaves. The “nokishita” space strongly relates with their living spaces and makes boundaries between inside and outside of the house which is smoothly connected.

The overlapped eaves can cut strong sunshine in summer and spread warm sunshine into inside the rooms in winter. The design of eaves provides comfortable life with machinery equipment as less as possible. The approach way between two ridges works as a space which provides adequate air-conditioning and enjoyable life.

In summer the opened approach way brings fresh air flow. Circulated heated air is exhausted through a fan which has temperature sensor on the top of the way. Transom is arranged by criss-cross post and grating earthquake-proof wall. The transom can spread sunshine into the rooms and also ensure inhabitant’s privacy.

Additionally there is no post inside the rooms due to grating beamed flat slab architecture. So the architecture realizes liberating space without any obstructing things.

Approach way between the two ridges is a half-outdoor design. If they open the doors and windows, they can access liberating outside space of northern side. So they can enjoy changing seasons, warm sunshine and comfortable wind.

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_YOqKjdT8OqIt5gQJi9SOOkK6GoL81Ws12cAc6nnxgWKyH9Rd7w7MLXRTDPqAqXLHrNZ4AqRr87vXZSJ10EZ-bgtAV0GNvmTC.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_bkIB1V4Ww9f9oCOk4Xv8hJI3r-6Ad2MulXr69Ww45WV332PiXqC9cOVzjR4t1CCOjNW0RVJTqnxCbllGV1r3qpYKqiDudNig.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_QfByF3lT7G301CtnuJn8nrHfnnENu4DJeBLHLivgTQjHGekhDJO3bMB_s8EweriqOMmgY3wLvRhToRitrB7tO1I3N0JhQBc6.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_yjv4kWYndI6T6TL8YHLzcdAdtHChJGdI8FhtOnwBAUlDj8bbdu31CyTV9JEoWDvcP2LDpa8uQObE-Gg-59XXxYbOp_-lPdUN.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_Fcw_UjG2OwmRSvOrEh1-ewqoGnFGWGJOGgpp8PiwDObePsMq2h_UKf4qrGqmhxmaglatIdxNZwW2-fcsYMM0TMbFkmPGOCFw.jpg

 

Credits, Architectural synopsis
・Location:Kyoto,Japan
・ Use:House
・ Site Area:203.31㎡
・ Building Area:84.45㎡
・ Total Floor Area:119.88㎡
・ Structure:Wooden Construction
・Photographe:YoheiSasakura /sasa no kurasha

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_hTkrk9TZjtYqWnEkjGQdhmQexELYsjok0uC9i2_b9uQqT5-kSMYbB7LIA7Io2qX6_FoO6ID1qWAZ4LMPIGnNgau1Hz0ezrNk.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_hMLqH5l45wdaqlGV-yHjlNZaJYoxoAykSFi7GYMrrXXPnDU2tkWfTwbfNFTHyC6JxLBdRYhxcI6Wr2JX_vozlPIyhWEzbwSH.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_KTE7LMFgaKfSZsjLjmnA24o1tT5BCuPTBdmYg_9QbhahjicWjaRrONGauJ6rjEMetJtbEYYK4YYiVgwTlKzyWKl9eOe0Rxlx.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_IAgdpJg1xyN4_ed3rintSVgSi5AXXs7DiY21lJ2jyUTlLjsRpXZtR5dvWY_9Feu3UHpibv5_9HfMb-PdlYfzrkgp8TtW5Yfs.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_fHV9wSiAbvqhw-Tisn9IyfNXqqf11JP2bWFtpQVPd8cyoJ0xxUu0Fuyb55_fauctRLN43icDkGUP-yPTw2Hv554cA0_58sIf.jpg

 

MORE:  y+M design office



发表评论

4 评论

  1. 绿色植物搭配实木家具,感觉绿色环保,放松心情,适合做家居

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×