Flair Salon Designed, Hangzhou, China / atelier mearc

杭州万象城非非想时尚发型沙龙 / 米凹工作室

项目标签

位置 :
类型 :
文章分类 :

来自米凹工作室atelier mearc对gooood的分享:

项目位于杭州万象城,店铺单元本身为不规则形平面,我们不希望店铺的边界成为空间上的制约因素,而是要创造一个流动、均质、可无限延展的单纯空间。设计中使用的材料本身并不花哨,仅用来表达抽象的形体及其内外关系。连续变化的吊顶、安装其中的射灯及整片的光膜暗示大空间内含有的多个功能分区。剪发区被放置在店铺最显著的位置,顶部覆以大面积光膜,照度与显色性俱佳的灯具既满足了发型师的工作需求,更使整个剪发区呈现出舞台一般的效果,发型师即舞台上的主角。45度角放置的剪发镜,使发型师的每一次表演即使在店铺外也可被感知。镜柜的设计以整体空间感受为出发点,镜面与镜框的组合只反映出空间本身所存在的反射与穿透的关系,镜柜在空间中的存在感被弱化,人及其行为成为唯一的焦点。

This project is located in the Mixc Mall in Hangzhou. The original site has an irregular edge in shape. To avoid restricting by its irregular site edge, We aim to create a homogeneous space with better flow and unlimitedly extension possibility. Simple materials are used to show the abstract form and to express the relation between inside and outside the salon. The ceiling is designed different heights, different spot lights and light membrane, which make the whole space could provide multiple functions. Haircut area is placed at location with great visibility, on top of which covered a large piece of light membrane. The lamps with well-designed color and comfortable illumination perfectly meet the requirement of stylist, further make the haircut area act as a general stage, with stylists presenting as a super star. The mirror situated in 45 degree angle makes the cutting and styling performance could be easily viewed even from outside the Salon. The team targets to present a great sense of the whole space when considering the haircut cabinet design. The mirror and its frame of the cabinet has a weak sense of presence. Naturally customers, stylists in the Salon become the main focus.

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_nJSqoSgSsO0jHJp6ZuULWnyOSd4cY_dJCfHGxCKr2wFySvHFPuJkwxlWJkcsVmjrxnWH7HyY4R3rJWK8OFWIsI_7_n8T_EjQ.jpg

↑ 剪发区_镜子的反射

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_bxQoM085o5Lzj3jBU8fLkfkffyiirbCqs__4YZ39kH07kg1wernae8Hh0GF-vcvhuybA6819bt3u6mlfdZKumA7hPYxenxId.jpg

↑ 剪发区望向洗发区

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_CUXKqjhsEBN0XX8dEKdLQAzdWAOrxK58FZU_7cqs57_Qb_RV8Pq2s0a2SFm7vzmYuNapOam-PKEHwooRCATFrshigydbYW45.jpg

↑ 单个剪发镜及染烫区

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_nwbPQZ7MGkt8I87zCC2y61YkLs2XPBJIEIBv-SGUs4eNBb0w6-SX4uWGBaeScAiala98osr6F2yIYugkhWMfxN_omyDrUjpe.jpg

↑ 前台与等候

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_wWRlVK61Qf-wTO7FdPpemowl_4oji3euZStKblcLd0V0njEIljCZg7ZDsdZSMmalyb4eEIW1vjYOT3fWoiGSf8RiT_s5i8BY.jpg

↑ 全景

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_rwGE1z5bL6d2D79J5jiaibIATBGGDTVc7IJNlQNHa3qAeTitGnIf9u-wAA36V3KFL275TGmISdl_8zsYEUXKA7QPg03jtqkw.jpg

↑ 全景

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_t6GDcdMAznn_fmWCMnc1CobvYJpi3azgW_A_ei4C2mcs5MYBtXzOwYU6pfKh3AtIa2mOFT_6S9It0wiSgpQx3mzZ5KnEyF70.jpg

↑ 全景

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_G2iVgWBbpQjmELt6H3MqqAw1_7ZbXUXpPJqP724D6mu8y7EB4nJ8xEjNbi1e6Kc5w-vxUjRDbnPYjbIQZY8KyirYczQ31TBO.jpg

↑ 染发区及陈列

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_pptAjIPlOgpxi0ueIukoL_UFP26nvl7SQr6Pv8VHtffv3SjXB6qU_FD0FNURsdzOcvboD3_9bhk6BNeeHVR13cl468Ms8V1y.jpg

↑ 入口

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_6MbWGIXSi9cVi0A14Jt4NLjQ5-fbFAQr-t5B_dMiwogs2qfSyS5M3erUHrobNKEYslANS2aSj0nJR6DB5nB1X9OEAsV_ZcxM.jpg

↑ 入口立面及店招

 

/wp-content/uploads/2015/05/_c_KTa6CDYm0yK80IWCZYholVkdigkbusFhlp7XdJtqp5C0UG2PiQNHu8kRJhWKOBU585JJN-JkyTxAeGvzNWMYH8yF1O1KqkXg.jpg

 

 

项目资料:
地址:杭州万象城
面积:210平方米
设计时间:2014年
设计师:周维 许曦文 杜米力
摄影师:苏圣亮

Project Data:
Location: the Mixc Mall, Hangzhou
Area: 210 sqm
Design and Completion: 2014
Design team: Zhou Wei, Xu Xiwen, Du Mili
Photographer: Su Shengliang

 

MORE:  米凹工作室atelier mearc



发表评论

8 评论

  1. 极致简约,镜面光学为其增添了一种抽象感,整体色彩表现出理发所应有的时尚气息。

  2. 干净,简洁,细致,表达出了是一个发型工作室应该有的态度,还是不错的

  3. 我也觉的不舒服 整体感觉有点乱 加上玻璃的反射 整个空间更是支离破碎

  4. 一点都不舒服,理发店的镜子本就给人眩晕感,这个反倒布置成斜角正角各个交叉,光怪陆离看得人眼花缭乱

  5. 中央空调怎么处理的?

  6. 喜欢那些美发的地方做出生态的样子,就像这篇如果我的生活里出现了这种美发店,我一定会选择的,看起来就给人很自然无伤害纯天然的样子。

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×