珠海旧物仓 / 厦门千树创新中心空间设计|蔡文哈 王诺皙

舞台表演性质与旧物场景结合的商业空间

项目标签

位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :

来自 厦门千树创新中心空间设计 对gooood的分享。
Appreciation towards Caiwenha Wangnuoxi for providing the following description:

项目位于广东省珠海市香洲区南屏镇北山村,是珠海闹市中保留较多古建比较完好的一个村子,场地原是广东省珠海市北山乡公庙的北山会馆改造而来,是供当地百姓祈福所用的庙宇,长达200多年历史。在最初接到场地的时候,保存完好的木梁坡屋顶是这个场地的主角,场地已经被修缮过保存的较为完善,空间内由后期经营者做了少许的改造,前期主要做音乐演出,空间光线较为昏暗,使得整个空间呈现出一种厚重的压抑感。

The project is located at Beishan village, Nanping town, Zhuhai, Guangdong. Beishan village is one of the villages in Zhuhai that keeps most of historic buildings integrated. The place used to be Beishan Hall, belonging to the villages’ temple. It has over 2 hundreds years of history, and local residents used to come here to pray. When we first came to the space, the well-preserved wooden slope roof was the most eye-catching section. The whole place has been repaired and was in good condition. It was slightly reconstructed by its former operators, and was used for music performance. The space inside was quite dusky, and created a repressed atmosphere.

▼外貌,exterior view

面对改造的项目,在设计上创新和保留原本样式的话题依旧荡漾在这个空间里,业主给到了足够的信任,希望能够新旧两者在这个空间里呈现平行状态,尽可能的保存原来的建筑细节,希望呈现出舞台表演性质及旧物场景结合的商业空间。

The owner of this space had trust in us, hoping the reconstructing project could achieve a balance between tradition and modern. We saved the original constructing details as many as possible, and tried to present a commercial space that fits all old furniture and a performing stage.

▼内部空间,interior view

   

原有建筑为戏院这样一性质,因此“表演”这个词始终围绕其中,业主从事音乐及旧物,这两者为这个项目提供了很好的串联点。这个整个空间设计配合常规老式七八十年代为主的家具,建材等来呈现所销售的物品。

The original building used to be a theater, so there always has an atmosphere of performance. The owner engages in music and old goods, and our project connect these two elements together. The space was designed to fit the vintage furniture and building materials from 1970s and 1980s, and to present goods for sell.

▼七八十年代老家具打造复古氛围,using vintage furniture and building materials from 1970s and 1980s

空间上在细节及材料上多使用较为现代现代感规装饰材料,现代人热衷于追随复古的场景,在材料上却似乎更愿意触碰自己熟悉的质感。

We mostly used modern materials on detail decorating. People nowadays are keen on vintage scenes, but it seems that they prefer to touch those materials they are familiar with.

▼打造熟悉的细节质感,pursuing a familiar touch feeling

   

▼屋顶结构细节,detail of the structure

材料上的地面使用村子里拆迁后的遗弃的石条,村里以往使用过的水磨样式,回收的老木板,延续业主常要求使用的老花砖等。

Flooring materials were stone stripes abandoned during villages’ demolition. We also used recycled old planks, and old patterned tiles requested by owner.

▼延续老元素,preserving the old elements

▼垂直分析图,vertical analysis

   

▼一层平面图,the first floor plan

▼二层平面图,the second floor plan

▼剖面图,section

设计公司: 厦门千树创新中心空间设计 蔡文哈 王诺皙
位置: 珠海
类型:复合型复古商业 改造
材料:回收老木板 回收水泥花砖 水洗 水磨
文章类型: 室内

Project name: Guangzhou Jiuwucang
Architects: Caiwenha Wangnuoxi
Project location: Guangdong, Tianhe Linle Load
Structure: Wooden
Design Period: 05.2017-06.2017
Area: 554.5m2

More: 厦门千树创新中心空间设计



发表评论

1 条评论

  1. 第二张图好像莫干山居图····

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×