杭州古墩路小学 / GLA六和设计

多彩、交错的城市绿洲

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

非常感谢 六和设计 的分享。
Appreciation towards GLA for providing the following description:

 

介入
Intervention

杭州古墩路小学,建于杭州西北部的良渚组团,定位为一所36班公办小学。用地的西南侧和东南侧均为城市主次干道,用地北、西、南三侧则均为林立的百米高层住宅,周边环境呈现出高密度且均质化的城市空间。建筑师希望以这所小学的建设为契机,在为城市提供紧缺的基础教育配套的同时,还在周边令人紧张的鳞次栉比的水泥森林中,植入一处“城市绿洲”,从而为社区、也为学生们营造一处能够身心放松地学习和游憩的场所。

Hangzhou Gudun Road Primary School, built as the Liangzhu Cluster in the northwest of Hangzhou is positioned as a 36 class public primary school. The southwest and southeast sides of the land are main roads and secondary roads of the city and the northern, western and southern sides of the land are used for high rise residential buildings, forming a high density and homogeneous urban space. The architects hope to take the construction of the primary school as an opportunity in providing basic education supporting facilities in shortage and building an “urban oasis” in the tense surrounding cement forests, so as to create a relaxed learning and recreation places for the community and students.

▼远视图,view from distance

 

修坡
Slope Repair

为了与周边高密度的住区形成密度上的反差,建筑师首先考虑将教学空间尽可能地集中布局,以最大限度地形成留白——充裕的室外活动场地和开敞空间。在校园内部,则以绿坡抬升等微地形塑造方式——将田径场下方开挖地下车库的土方于西北侧堆出1.5米高草坡,在平衡了项目土方的同时,也将主要的学校内的主要建筑群塑造成为架空于这一生态绿坡上的漂浮庭院,界定了教学区和运动区的空间属性。抬高的建筑楼群在竖向上对田径场等开放空间形成俯视关系,为师生们课间时对田径场的观察营造了良好的视野条件。

In order to form density contrast with the surrounding high-density residential areas, architects first consider placing the teaching space as concentrated as possible in order to maximize the room for outdoor activities and open spaces. Inside the campus, micro-topography such as green slope uplift is used to pile up a 1.5 meters high grass slope on the north-west side of the campus with earthwork of the underground garage under the track and field. While balancing the project earthwork, it also makes the main buildings on the campus into floating compounds on the ecological green slope, defining the spatial attributes of teaching area and sports area. The elevated buildings form the overlooking relation to the open space such as track and field on the vertical direction, which creates a good visual condition for teachers and students to observe the track and field during class.

▼抬高的建筑楼群在竖向上对田径场等开放空间形成俯视关系,the elevated buildings form the overlooking relation to the open space such as track and field on the vertical direction

 

交错
Staggered

为了求得最为集约的建筑用地,以释放出尽可能多的开敞空间,在建筑设计之初,教室、办公空间、走道及食堂、图书馆等各类功能被视作一个完整的四层体量。进一步,根据各类法规和日照通风等要求对这一体量进行拉伸,在拉伸过程中,相邻的楼层以相异的方向进行转折和错动,从而构成了交织错落的形体关系。

In order to obtain the most intensive building land to release open space as much as possible, at the beginning of the architectural design, all kinds of functions such as classroom, office space, walkway, corridor, cafeteria and library were regarded as a complete four-story mass. Further, according to the requirements of all kinds of regulations and sunshine ventilation, this mass is stretched. During the process, the adjacent floors are turned and dislocated in different directions, thus forming the interwoven form relationship.

▼体量形成,transformation of the volume

      

▼交织错落的形体关系, the interwoven form relationship

传统意义上的校园,教学楼、办公楼、图书馆、食堂、风雨连廊等不同功能空间泾渭分明,而在这里,交错之后的建筑体型模糊了建筑楼栋之间的边界,同时也模糊了室内、走道、连廊、屋顶平台之间的界定,新的空间使用机会应运而生。一系列的不同尺度的平台和灰空间在为教师和学生们提供了风雨交通的同时,也为学校教学和学生课余的空间使用模式提供了丰富的可能性。

The campus, teaching building, office building, library, cafeteria, wind and rain corridor and different function spaces are quite distinct from each other in traditional sense, but here, the staggered building shapes fuzz the boundaries between the buildings, and at the same time fuzz the boundaries between the interior, the walkway, the corridor, the roof platform, and the new space opportunities emerge. A series of different scales of platforms and gray spaces provide the teachers and students with wind and rain traffic and also provide abundant possibility for the space usage patterns for school teaching and the students’ extracurricular activities.

▼风雨交通走廊为学校生活提供丰富可能性,wind and rain traffic provide abundant possibility for the space

 

渗透
Penetration

建筑单元的模糊与淡化,构成了围而不合的空间姿态。在平面和空间上均呈现出交错的建筑体型面向校园的周界则形成了多个尺度不一的院落。这些院落之间借助建筑的错层平台和洞口形成相互之间的渗透、为人的视线、行走路径以及空气和自然风的穿越都提供了有利的条件。

The fuzzy and desalination of building units constitute the enveloped but not closed spatial posture. On both the plane and the space, there is a staggered building shape, forming compounds of different scales on campus- oriented perimeter. Through the staggered platform and the opening of the building , these compounds utilize the mutual penetration to provide favorable conditions for the people ‘ s line of vision, the walking path and the crossing of the air and the natural wind.

▼模糊了室内外关系, fuzz the boundaries between the buildings

这所学校的空间实践将传统的教学空间、走道空间、连廊空间、平台空间的尺度进行了调适、强化了走道的尺寸,将其提升至3.6米,加强了其与室内教学空间的紧密衔接关系。大量易用易达的灰空间与教室紧密衔接,通过为孩子们提供各种易于利用的拓展空间,鼓励他们自发自主的探索和创意使用。

The space practice of this school has adjusted the traditional teaching space, walkway space, corridor space and platform space scale, strengthened the size of the walkway, raised it to 3.6 meters, and enhanced its close connection with the indoor teaching space. A lot of gray spaces with easy accessibility and the classroom are closely connected and encourage children to explore and creatively use spontaneously a variety of easy to use expanded spaces.

▼为孩子们提供各种易于利用的拓展空间,a lot of gray spaces with easy accessibility and the classroom are closely connected

 

表皮
Facade

立面形式语言延续了层间体量交错的空间逻辑,结合简约现代的形式语汇,构成了古墩路小学鲜明的识别特征——白色涂料的基调、层间分明的构造分缝、整体固定的玻璃窗扇、色彩缤纷的窗套及内凹开启扇。针对视觉、呼吸、移动等人的不同行为,以不同的建筑围护元素分别回应:采光固定扇带来了充沛的自然光线与完整的视野,减少了人工光源的干预,节约能源;彩色的铝板开启扇则为室内空气的流通和新风的获取提供了媒介;开启扇的窗套进一步构成了一种形式语言的秩序,不仅在教室一侧为室内提供通风可能,也持续地以某种规律和节奏出现在开放式的走廊侧,使得建筑的南北虚实界面有了一种内在统一的整体感,丰富了走廊侧校园空间使用者的感知与体验。

The facade language continues the spatial logic of interlayer staggered mass and is combined with the simple and modern formal vocabulary, which constitutes the distinct recognition characteristics of Hangzhou Gudun Road Primary School- the basic tone of white coating, the interlayer tectonic fracture, integral fixed glass window sash, colorful window frame and concave opening leaf. Targeting at different behaviors for vision, breathing and movement, respond with different building envelopes: the lighting fixed leaf brings abundant natural light and complete vision, reduces the intervention of artificial light source and saves energy; the colored aluminum plate opening leaf provides media for the circulation of indoor air and acquisition of fresh air; the window frame of the opening leaf further constitutes the order of the formal language, which not only makes it possible to provide indoor ventilation at one side of the classroom but also continues to appear on the open side of the corridor in a certain pattern and rhythm, so that the north-south virtual reality interface of the building has a sense of unity within and enriches the perception and experience of the space users of campus space on the corridor side.

▼白色基调、层间分明,the basic tone of white coating

校园中白色的基调中植入了同一色系的暖色系活跃色,并随着楼层的升高而逐层变化。大范围活跃色的介入希望打破常见的素色系校园给公众和孩子带来的刻板印象,尝试营造一种更为轻松的、活泼的校园氛围,为在此就读的孩子们营造一种非日常的童年回忆。

In the white tone of the campus, the warm active color of the same color system is embedded and changes layer by layer with the rise of the floor. The involvement of a wide range of active colors is intended to break the stereotype of common plain campus to the public and children, and try to create a more relaxed and lively campus atmosphere, creating a non-daily childhood memory for the children who attend school here.

▼白色的基调中植入了同一色系的暖色系活跃色,in the white tone of the campus, the warm active color of the same color system is embedded

 

绿洲
Oasis

在高密度的社区之中,建筑师希望通过尽可能地还原绿地、活动场地等开敞空间,来构筑一处属于这个区域的孩子们的绿洲,与此同时,交错而多彩的学校建筑则通过丰富的架空与模糊空间,则为孩子们构筑了另一种意义上的全天候功能“绿洲”。

In high-density communities, architects want to build an oasis for children in the area by restoring open spaces such as green spaces and activity spaces as much as possible. At the same time, the staggered and colorful school buildings have constructed a different kind of all-weather functional “oasis” for the children through abundant overhead and fuzzy space.

▼充分还原绿地、活动场地等开敞空间,restoring open spaces such as green spaces and activity spaces as much as possible

▼夜景鸟瞰,aerial view

▼夜色里的校园内景,in the dark

▼总平面图,master plan

▼一层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼四层平面图,third floor plan

▼剖立面图,section&elevation

▼墙体细部,detail of the wall

项目名称:杭州古墩路小学
功能:36班一类完全小学
设计时间:2014
建成时间: 2017
建筑面积:34000㎡
建筑师:GLA六和设计
主创建筑师:朱培栋 宋萍
项目团队:朱培栋 宋萍 傅冬生 吴海文 朱峰 林德鸿 钟叶青 徐凌峰 谢道清 周剑 丰建华 黄国华 余勤等
景观设计:绿城爱境
业主:杭州良渚新城管委会
摄影:苏圣亮
Project name: Hangzhou Gudun Road Primary School
Function: first class complete primary school of 36 classes
Designed in: 2014
Completed in: 2017
Construction area: 34000㎡
Architect: GLA
Principal architects: Zhu Peidong, Song Ping
Project team: Zhu Peidong, Song Ping, Fu Dongsheng, Wu Haiwen, Zhu Feng, Lin Dehong, Zhong Yeqing, Xu Lingfeng, Xie Daoqing, Zhou Jian, Feng Jianhua, Huang Guohua, Yu Qin, et.al.
Landscape design: GREENTOWN AKIN
Owner: Hangzhou Liangzhu New Town Management Committee
Photograph: Su Shengliang

More: 六和设计



发表评论

9 评论

  1. 紧邻路边还是吵

  2. 感觉不错,有点意思

  3. 看着很眼熟啊,哈哈

  4. 不知道教室空调是怎么考虑的

  5. Profile Photo

    食堂排队有点挤啊

  6. Profile Photo

    主入口(人行入口)、报告厅、准备室以及楼梯间等如能再雕琢一番就更好了。

  7. Profile photo of 张joe

    同样的配方,不一样的包装

  8. 就我一个人感觉这个小学比很多中学都大吗?

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×