SSENSE企业总部扩建,加拿大 / Atelier Barda

去繁从简,极致素雅

项目标签

设计公司 :
位置 :
类型 :
文章分类 :

来自 Atelier Barda 对gooood的分享。 Appreciation towards Atelier Barda for providing the following description:

2016年9月,Atelier Barda接受了SSENSE企业总部的扩建委托。该企业拥有超过400位优秀的男女装及首饰设计师,并以独特的原创设计而闻名。企业总部位于蒙特利尔的老旧纺织工业区内,总占地面积达24000平方英尺。经过全面彻底的改造,这些破旧的厂房和后勤储备建筑逐渐适应日益变化的企业需求,并完美契合了企业形象。

The architectural firm Atelier Barda was mandated in September 2016 to expand the headquarters of SSENSE, a fashion platform known for its exclusive original content and a curated selection of over 400 fashion and luxury designers for men and women. Located in a neighbourhood that was once home to Montreal’s textile industry, the space has a surface area of 24,000 square feet, and was formerly used for logistics and warehouses. The project involved the complete redesign of the existing space to meet the company’s growing needs while staying true to its strong brand image.

▼休息区,the lounge

此次扩建旨在维持建筑的工业化外貌,并对其内部空间实行简化设计。剥去内部空间的繁复装饰,取而代之的是中性极简主义风格。这种去繁从简的设计理念,是对企业未来发展的长远考虑。回归原始特性的装饰材料,成为对该办公空间的全新解读,从而塑造了该空间的独特内涵。

The main objective was to design a functional space that would speak to its original purpose and conserve its industrial look and feel by paring down rather than adding on. The vast space was entirely stripped and remodeled with a strict minimalist design, giving it a neutral yet unique aesthetic. Far from ostentatious, the architecture has a deliberate no-name quality that perfectly matches the company’s values and ever-changing needs. The raw nature of the finishes creates an architectural signature in which absence paradoxically becomes a language in itself.

▼开放的空间规划,the open layout

▼长桌增加员工互动,allowing for free movement and exchanges among collaborators

   

企业各部门的关联与交互是该项目的设计重点。企业负责人表示,该总部办公室应具备足够的开放性,方便各项目组的团结协作。此外,打破企业内部结构等级,营造全员平等的工作氛围,也是对SSENSE企业文化的传承。因此,空间以打破各项目组之间的界限为设计宗旨,并打造多种正式与非正式的会面空间,营造高效理想的项目讨论环境。在此空间设计理念的引导下,独立办公室和较私密的工作空间被安置在空间四周,中间区域为灵活自由的共享工作空间。从合作长桌到高脚桌,从隔断办公区到私密办公区,该总部办公室以各种方式鼓励员工进行合作交流,并在此交流中激发彼此的创意想法,增加工作效率。

Careful attention was paid while studying the working relations between the different departments within the company. As a formal request of the client, the project asked for a large open workspace, where executives sit amongst their team. Dismantling office hierarchy, the space would nourish the collaborative culture of SSENSE. It was therefore essential to minimize distance between the different teams in order to centralize formal and informal meeting spaces, in addition to creating strategic hubs. In this context, closed offices and more private alcoves were positioned on the periphery of the shared work area to allow for free movement and exchanges among collaborators. Significant consideration was given to encourage communication amongst employees, stimulating creativity and autonomy while maximizing productivity. Workspaces for employees include bundles of long desks, breakout alcoves, communal standing desks and quiet rooms for silent work.

▼隔断围合处较私密区域,the partitions enclosed the more private working spaces

入口大厅独具戏剧化风格,它如电影场景般将人从黑暗的门廊缓缓引入开放透白的主要工作空间里。与主入口对望的是休息区 ,与素白的主空间不同,这里更像是一片繁茂的绿洲,为素净的空间带去欢快的绿意。该空间旨在为工作之外的休闲时光带去更加舒适放松的环境。灵活的工作空间为企业内部社交和庆祝活动提供便利。原厂房建筑内的照明设备被保留,并重新嵌入全新的照明系统之内。

The lobby has a dramatic, sequenced, almost cinematic approach, leading from a dark vestibule toward the predominantly white open-plan space. Facing the main entrance, the luxurious lounge space acts as an oasis within the main circulation area, breaking with the neutral aesthetic. The idea was to create a more intimate space to encourage social interactions and informal meetings. In addition, the flexibility and fluidity of the space allow for the organization of corporate events for networking and celebration. The lighting grid of the former warehouses was conserved and reconfigured into a graphic linear grid.

▼入口大厅如电影场景般将人从黑暗的门廊缓缓引入主要工作空间,the lobby has a dramatically leading people from a dark vestibule toward the predominantly white open-plan space

   

▼与主入口对望的休息区为素净的空间带去绿意,the luxurious lounge space acts as an oasis, breaking with the neutral aesthetic

为了更好的搭配该项目总体设计,来自Atelier Barda的家具设计分部Foraine专门为该总部办公室定制了办公家具。休息区的藤编椅,表面覆盖意大利水磨石的矮桌,不锈钢咖啡区高脚凳,书架和会议桌均是来自该设计公司的定制产品。一系列设计大胆、功能强大的定制家具完美契合了办公环境。家具摆放有条不紊,而其材质,纹理和色彩也与素雅中性的办公空间形成鲜明对比,彰显了企业形象的优雅特质。

In addition to remodeling the space, Atelier Barda also designed a complete collection of custom furniture through its Foraine division. The wickerwork chairs in the lounge area, the solid organic-shaped low tables covered with tiled Italian terrazzo, the sleek stainless steel coffee counters and stools, the bookcase, and the conference tables are all original Foraine pieces developed in close collaboration with local artisans. The collection of innovative furniture was carefully designed to be both bold and functional while respecting the context of implementation. Their materials, textures and colours contrast with the stark neutrality of the surrounding space and embody the elegance of the brand.

▼照明规划,illumination system

▼定制家具,the customized furniture

   

   

   

Data sheet
Location: Montreal, Canada
Completion date: June 2017
Surface area: 24,000 sq. ft.
Photo credit: Adrien Williams
Furniture
C02 loveseat: Black metal and natural, black-stained wickerwork
E02 bookcase: White metal
F01 chair: Black metal and natural, black-stained wickerwork
I01 coffee island: Brushed stainless steel
S02 bar stool: Brushed stainless steel
S03 counter stool: Black metal
T05 low table: Black metal and green Italian terrazzo tiles
T06 conference table: White metal

Chinese text: Atelier Barda
English text: gooood

More: Atelier Barda



发表评论

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×