森林之家 – 捷克乡村住宅 / kaa-studio

非典型乡村住宅

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 kaa-studio 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards kaa-studio for providing the following description:

 

现状 Circumstances

设计师对位于Lany郊区的度假屋进行复古风格改造。这栋住宅位于村庄外缘, 街道的一侧为一排乡村住宅, 另一侧是森林边界。 附近的住宅经过层层扩建改造已丧失了原有样貌,而这栋以维持原貌的住宅改造,令其在周围住宅群落中显得格外突出。

The task was to design an overall reconstruction of the suburban house in a retro style in Lány for weekend living.The house is located at the outskirts of the village. The street consists of a row of family houses and the edge of the forest. The surrounding development is characterized by layering of various annexes and extensions to original houses. The designed house was preserved in almost original form and from this point of view it was exceptional.

▼简单的建筑外貌,the simple house

该住宅拥有马鞍状屋顶,抬高的地面层及半地下室。设计师对住宅空间重新规划来加强住宅与花园之间的连接性。正门前曾有一块平坦的前庭,门厅与起居室的连接空间规划的较为复杂。阁楼为包含一个小房间的典型构造,原住宅开窗过小,室内自然采光不足。

It is a simple house with a saddle roof, raised ground floor and semi-basement. The residential floor was organized so that the house was almost closed towards the garden, turned back. In front of the main entrance there was a plain vestibule; the entrance to the residential floor was overcomplicated. In the attic there was a typical loft and a small room. The house had small windows and gloomy rooms.

▼建筑马鞍状的屋顶,a saddle roof

 

设计 Design

置身于周围自由随性的建造方式中,设计师试图将关注点转移到“小型乡村住宅”的形式中去。设计师以原始建筑体量为基础,对室内布局及开窗进行重新规划。客厅及阁楼基本维持原貌,并对屋顶采光进行略微调整。花园与住宅的连廊为建筑的唯一附加结构。

In the context of wildcat reconstructions of the surrounding development we wanted to draw attention to a beautiful “little house-like” form of the object. We worked with the original mass only on the level of remodelling the interior layout and window openings. The residential attic was used in the existing volume; we only brightened the roof. The only new annex is a new wooden patio/summer entrance, attached to the garden facade.

▼花园连廊为建筑的唯一附加结构,the additional garden entrance

底层空间保留了中央承重墙和一层楼梯间,入口门厅被拆除并进行重新规划。如此,设计师可以更自由的组织内部空间及其与花园的连接性,同时将阁楼设计成开放空间。

The original vestibule was demolished. The house entrance was vigorously reorganized. Only the central supporting wall and the staircase were left on the ground floor; this allowed a more contemporary layout of the living space and connection to the main garden. The attic has been designed as an open space for now.

▼重新规划的入口门厅,the reorganized entrance

▼餐厅及厨房,dinging room and kitchen

设计师对原有的开窗进行了调整,同时新的空间组织形式也为立面开窗创造了多种可能性。南面的横向开窗贯穿整个立面,为室内提供更多光线,并建立了与森林的视觉联系。阁楼的屋顶开窗解决了采光问题,面向花园的开放性也为住宅提供了美好的观景体验。设计师在改建过程中尝试了与原住宅相契合的材料和工艺,如传统的砖石,石灰,石材,木材,陶瓷及铜。室内设计追求原创的乡土氛围,因此,设计师参与设计了室内的全套木质家具。

New openings appeared into the facades due to the change in the layout; the original ones were revised and locally adjusted. In the southern facade, a strip of window was made across the entire width of the object for more light and contact with the forest. The attic was brightened to the north by a strip of large roof windows, opening the space to the garden and views of the Lány horizon.In the reconstruction we used materials and craftsmanship corresponding to the context of the original house, i.e. the classical building materials – brick, plaster, stone, wood, ceramics and copper. In interior design we wanted ordinariness, rural simplicity and functionality. In addition to chairs, we also designed almost all wooden furniture.

▼南立面的横向开窗为室内提供观景体验,a window was made across the entire width of the object for the contact with the forest

   

▼洗手间,bathroom

▼阁楼,attic

   

▼改善的阁楼开窗,the improved openings on the attic

▼全木质室内家具,the wood furniture

社区森林及花园门口的两颗云杉是住宅所处地块的重要元素。设计师将森林的绿色映射到建筑,使立面呈现墨绿和灰褐色。主要居住空间的入口和花园台阶由粗糙石块铺设。

The neighbourhood of the forest and two old spruces in the front garden are significant for the place where the house stands. We wanted the house to have the colour of the forest, so the facades are dark, grey-brown. The difference in height between the entrances to the main residential floor and the garden level is designed using field banks/green hills, reinforced with rough stone.

▼映射森林色彩的建筑立面,the surface reflects to the forest

▼平面图,plan

▼剖面图,section

Basic description: reconstruction of the suburban house with remodelling both the interior layout and exterior appearance of the house, including design of the entire interior and equipment
Architect: kaa-studio Kamila Holubcová/Antonín Holubec
Contact e-mail: kv@kaa-studio.cz
Project location: Lesní 20, Lány, Kladno District, Czech Republic
Project year: 2013 – 2015
Completion Year: 03/ 2016
Area: land 860m2, ground coverage 100m2, usable area 175m2
Photo credits: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
Client: private person

More: kaa-studio



发表评论

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×