K住宅,都柏林 / ARCHITECTSTM

以“精确”的简约带来富于变化的情境

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢 ARCHITECTSTM 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards ARCHITECTSTM for providing the following description:

该项目的场地位于朝向巷道末端的一栋既有住宅的后方,从这里可以看到Rathmines教堂的西侧圆顶,北部则可以间接地看到运河。

The site of this house is located to the rear of an existing period house facing onto a cul de sac, offering views west to the dome of Rathmines church and indirectly north to the grand canal.

▼建筑外观,external view

   

由于场地的限制和政府的规划政策,住宅东向和南向的视野及采光受到了阻碍。住宅的主人对建筑有着极大的兴趣和了解,全程参与了项目,并与建筑师进行了长期的讨论。业主和建筑师一致认为,建筑的舒适度不仅仅取决于稳定的室内温度,或遵循一贯熟悉的做法,而是要通过建立一种“精确”的简约,让使用者体验到不同的情境,这需要考虑到光与影、过渡空间、功能、城市环境、露天视野、室内与室外的相互作用以及色彩变化等各种要素。

Views and light to the east and south were restricted by site constraints and city council planning policy. The clients are greatly informed and deeply interested in architecture. There were lengthy discussions with their total involvement in the project. We collectively considered idea’s of comfort as not just to create a stable thermal environment or reproducing the known and familiar but as the capacity or disposition of the occupants to experience different situations with regard to light and shadow, to space that may bear the between, to use, to views of and to the urban context, to views of the sky, to exterior and interior reflections held within and to colour change in developing a minimal tough simplicity to be carried out with ‘exactitude’.

▼入口庭院内部,entrance courtyard

住宅的形态仿佛一把勺子,为居住者提供了遮风挡雨的空间,同时介于两处户外场所之间:带有斜坡和小水池的入口庭院,放缓了城市的节奏;屋顶露台则使夕阳和城市天际线的美景触手可及。室内外空间相互交错,厨房和阁楼餐厅位于三层,客厅和书房位于二层,卧室和浴室则位于首层,并饰以未经处理的铜材和枫叶色的灰泥墙壁。曲线形的墙壁内,壁龛和各种空隙容纳了厨房、衣柜、壁床、储物柜、书架和洗手间,并带来自然采光和人工照明。烧过的石灰岩贯穿了住宅首层以及入口庭院,透明或不透明的玻璃滑动门定义出卧室和浴室的界线。屋顶露台、阁楼和二层天花板则铺设以萨佩莱木材。

The house takes the form of an inhabited light scoop, to provide spaces for refuge and prospect and extends between two outside rooms, a ramped entrance court with a small water pool to slow and dissipate the city and a roof terrace, a place to perch and capture sunsets and the local city skyline. At once without and within, forming the kitchen and dining mezzanine on second, living and study on first, bedrooms and bathrooms on ground and clad with untreated copper and lime washed maple. It is held between rendered feired walls, with niches and voids that house kitchen, wardrobes, wall beds, storage cabinets, library ,toilet and natural/artificial lighting. Flamed Limestone is laid throughout the ground floor and entrance court with sliding clear/ opaque glazed partitions defining the bedrooms and bathrooms. Sapele strips are laid on the roof terrace mezzanine and ceiling to first floor.

▼入口庭院贯穿以石灰岩、枫叶色的灰泥墙壁以及玻璃滑动门,flamed Limestone is laid throughout the ground floor and entrance court with sliding clear/opaque glazed partitions

▼壁龛和各种空隙容纳了储物柜等空间,the niches and voids house wardrobes and storage cabinets and artificial lighting

▼交通空间,circulation

▼卧室位于一层,bedrooms are arranged on the ground floor

▼未经处理的铜制楼梯,staircase built in untreated copper

   

▼位于二层的书房,the library on the first floor

▼通向三层的楼梯,stair case leading to the top floor

   

▼楼梯细部,detail of the staircase

▼阳台,terrace

▼位于顶层的厨房,the kitchen on the second floor

▼夜景,a night view

▼场地平面图及立面图,site plan and elevation

▼首层平面图及剖面图,ground floor plan and section

▼二层平面图及剖面图,first floor plan and section

▼三层平面图及剖面图,second floor plan and section

Project : K HOUSE
Architects : ARCHITECTSTM
Web: www.architectstm.com
Email: office@architectstm.com
Complete : Winter 2015
Area: 104sqm
Location : Ranelagh, Dublin 6, Ireland
Photographer/ Video work: Ros Kavanagh.
Lead Architect: Tom Maher
Engineers: Downes & Associates
Manufacturer’s: Tecu Copper, Flamed Irish Limestone, Reynaer’s Aluminium sliding screens and windows

More: ARCHITECTSTM.



发表评论

3 评论

  1. Profile Photo

    躺椅那张照片让人联想到董功的船长之家

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×