Keiun Building / Aisaka Architects’ Atelier

吉祥“红云”—庆云大厦

项目标签

位置 :
文章分类 :

来自Aisaka Architects’ Atelier对gooood的分享。

这是一栋位于涉谷和原宿之间的四层多租户大厦,它面朝消防街(该街道有一个消防站)的西面,山手线和宫下公园的东面。特别要注意的是东面和西面高地的采光和视野,这两面都是外立面。

This is a four-storied multi-tenant building on a narrow site located between Shibuya and Harajuku, facing Fire Street (a fire station is located on the street) on the West, and Yamanote line and Miyashita Park on the East. Special attention was given to insolation to sunlight and eyesight on the east and west elevations, both of which are front facades.

 

/wp-content/uploads/2015/02/_c_4CxQ2BlSroQ1bo-h5uV3EAi6Kxe7KHbt4dYqkdCqOlIEayBPEHHAcQkVyVfduAiAW84YXauG9r-UhY7ng16aAKZGAopFvUnp.jpg

/wp-content/uploads/2015/02/_c_k4UjJ5HymhwZXc6ilnGeW4HrNU96abqS7rYEZs3OczVbOlEkK0SgmUQXjK7pT-CpABtyVUXsRzSEZhD_psCknMkWzaeEv8FR.jpg

 

对于采光而言,铝网适合于ALC外墙,就像藤挡板一样可以最有效地阻挡阳光。2毫米厚的铝板不作为承重结构,他们的曲线能承受夏天和冬天的热胀冷缩。这些铝板分割成块的目的是以便于进行人工维护,所有相邻块的颜色差异有助于部分替换而不用区分本身。考虑选择的基本基调是“要求保留之前建筑的记忆”、“与邻近风景的延续性”以及“‘消防街’的名字”。颜色被分解为五种日本传统的颜色:茜草色,红棕色,暗红色,孟加拉红色和栗色(在某种程度上,这些颜色展示了日本性以及他们对即将参观奥林匹克体育场周围的外国人的敏感),这些颜色后来以某种形式被重新布局旨在产生引人注目的效果和有便于保护景观。

For insolation, aluminum mesh is fitted to the ALC outer wall just like rattan blinds to block the sunlight most effectively. The aluminum boards are made to be only 2mm thick not to burden the structure, with their curves allowing for expansion in summer and contraction in winter. They come to pieces so that maintenance can be done manually, and the difference in color of all adjacent pieces helps any partially replaced piece not to distinguish itself. The basic tone was chosen by taking into account “a request to keep the memory of the former building”, “continuity with the neighboring scenery”, and “the name of ‘Fire Street’”. The color was broken down to five Japanese traditional colors, Akane-iro (madder), Ebicha-iro (reddish brown)、Hiwada-iro (dusky red), Bengara-iro (Bengal red), and Kuri-iro (maroon) (in part to show Japaneseness and sensitiveness to foreigners who will visit the Olympic stadium nearby) which then were rearranged in a manner to provide eye-catching effect and landscape preservation.

 

/wp-content/uploads/2015/02/_c_yhYhO3Wy0NG41EXgDyViH641d30xvtdbYfjbKsIjAcDFlcHPzRzpijpi01XFRl_dUynOo5MBsCR07_DEkdizjP8sSGkRe7Hw.jpg

/wp-content/uploads/2015/02/_c_wb3OuyA6hzkj0AtxcVpbqHzA_MNuIPBssvUB7jh5cvyVyOQefS7egOazNDB6cgSKq7tpby3xO_9-VehK0vqVbwcMWl7Iv1SB.jpg

/wp-content/uploads/2015/02/_c_ILCUuEcCDikh9cV-wzH2UP7uE4eusWeWlV6TnpiOsybLxf5aWdTaFc7Lf4jAc_1h8RsLAmCM4PSbdwNKyi3N486UXt7hRfhl.jpg

 

同时,对于室内而言,所有的水平带形窗被设计为拉伸全宽的结构,目的是为了最大限度地观赏公园里四季常青的绿色风景,并在一片嘈杂的涩谷提供身心舒适的工作环境。

 “庆云”这个名字起源于前任主人的谥号,但巧合的是它的意思是“日落天空中的云彩,而这个被视为吉祥的象征”。我希望这个建筑就像日落鲭鱼的天空一样,会让消防街上人们在去往代代木体育馆的路上感受到“吉祥”,代代木体育馆是2020年奥运会的举办地。

Meanwhile, for the interior, all the horizontal ribbon windows are designed to stretch the full width in order to maximally take in the scenery of continued greenery in the park, providing physically and mentally comfortable work environment in the chaos of Shibuya.

“Keiun” comes from the posthumous name of the former owner, but it happens to mean “clouds in a sunset sky which is regarded as a propitious sign”. I hope this building, like a sunset mackerel sky, will make people on this Fire Street feel “auspicious” on the way to Yoyogi Gymnasium, an Olympic site in 2020.

 

/wp-content/uploads/2015/02/_c_qajw1S5BpqwbKMuM1a8TmUSz0b7jgnbJunb2VLLSsbLhQUr5UIszZVneBSk9K-n_q-7dX4FI_Hl7ftHmPjs47tA0UtWXOgGF.jpg

/wp-content/uploads/2015/02/_c_Zt5uH9N4hkI9SrDsRQmkuJ7gWcrKL87KrKggRG1evEXyC9NuZ0VwmP10NJlEqqcgEMAw9zPGwf9EQRDhB4VIDsqa__0pi1J7.jpg

/wp-content/uploads/2015/02/_c_LrRJHZ_G33TOnrZ_KOwGhk9hMpv7raBD6DgTh2jsoCwyt_DPlV2VN-0lPb6CvIkaP3NJ2Dm8pxbuGMabT6Y7jrossyeG36O5.jpg

/wp-content/uploads/2015/02/_c_9immgvG2IGTXuqBhqws3TXWpQ_5ek4jFmjRStotYm7KedvK5zQA7vLU9WNCYCKAXaJcOSHrAg1LZWfPcAuxu5Ip_b9K9DCNE.jpg

/wp-content/uploads/2015/02/_c_yEmray17OTnZ4Xi75IkocaZYyUqHpSM9OIK94YjID_SKpDivraDYzpxEE3UkPbVeXGMQ-eFY5nG0O_MHYVdBiMRfcnEt8jSV.jpg

/wp-content/uploads/2015/02/_c_eB1mASKaBUvISPHBfkKUWXZW4pSjqfe_y1Uy-maLihizKcFoH8qDYNa70EYOzCIWW1uLG4ni_rhy6-dxrvosfQllDmdapjLv.jpg

 

Architect Information
Company name : Aisaka Architects’ Atelier
URL : www.aisaka.info

Credit Information
Architecture : Kensuke Aisaka
Photography : Shigeo Ogawa

Project Outline
Location : Shibuya, Tokyo
Date of Completion : November, 2014
Principal Use : Office building
Structure : Steel
Site Area : 131.81m2
Building Area : 106.63m2
Total Floor Area : 429.75m2 (106.63m2/1F, 106.63m2/2F, 106.63m2/3F, 106.63m2/4F, 3.23m2/PH)
Structural Engineer :Ryotaro Sakata
Facade Engineer :ARUP

Material Information
Exterior Finish :ALC(Autoclaved Lightweight aerated Concrete) PANEL
Floor :CarpetTile
Wall : Painted Board
Ceiling :Painted Board

 

MORE:  Aisaka Architects’ Atelier



发表评论

2 评论

  1. 这个墙面对隔音应该也有一定的效果吧 要不这么大的一片窗户后面噪音会很大

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×