Kitasenzoku Apartment by Tomoyuki Kurokawa Architects

大学产业园式公寓 – Kitasenzoku公寓

项目标签

位置 :
文章分类 :

来自Tomoyuki Kurokawa Architects 对gooood的分享。
Appreciation towards Tomoyuki Kurokawa Architects  for providing the following description:

业主希望建筑师在东京工业大学周边打造出一个类似硅谷那样依托大学而发展的产业园式微型建筑。建筑师由这个理念出发,打造了一个集办公空间和学生宿舍以及小公寓为一体的多用途建筑--Kitasenzoku公寓。

“As you find in Silicon Valley of the United States, I would like to produce a model case near Tokyo Institute of Technology, creating and developing a synergistic cycle for this university, companies and the neighboring towns”
This wish of a client was realized as a project to design and build an architectural complex at the site near the university, consisting of the office of the client’s company, the shared-room style student residences, and the residences for the staff members and the client.

KitasenzokuApt_01

KitasenzokuApt_06    KitasenzokuApt_09

公寓位于东京工业大学商圈内,建筑门厅作为公寓中共享的公共空间,与城市街道直接联系,开放的融入到城市公共空间中,加上配置在该空间中的长凳和植物,营造出休闲的,适合交流的轻松气氛。公共的办公室位于公共大厅后侧。

This site is located within the shopping district near the university. An entrance hall is situated along with a town street and opened to the city, so that the open area can be used as a lecture space for the students, or as a casual drop-by space for any city residents. The common hallway from the entrance hall is also designed as the extending passage from the town street, equipped with benches, lightings and plants for creating the atmosphere of a city street. A shared space used by the students is also opened to this common hallway, producing a casual and inviting atmosphere for the staff members. The whiteboard paint finish of the wall in this space allows them to draw on the wall, promoting casual and daily discussions among students and staff members. There is a private space for the students separated by the tunnel-like space behind the staircase.

KitasenzokuApt_20

KitasenzokuApt_22

通过改变建筑外型而满足日间距要求,并形成建筑独特而清晰的外观。一层是大厅和办公室;二层是学生宿舍;三层至五层是出租房,五层的一部分和六层为业主住宅区域。这栋建筑是一个以人为本,尊重城市环境,同时希望打造和睦邻里关系同时帮助学生迈向社会的建筑。

The building form was derived from the calculations of setback and shadow-casting regulations, while the volume of the building was defined by the necessary areas and spaces for the residences and users–as a result, balconies are produced as gaps between those two design criteria in three-dimensional manner. While those balconies could be shared by the residents through void spaces with maintaining their own privacies, such three-dimensional condition does not clearly divide the void space into pieces for an attached property of a particular residence.
Because this building has a prominent volume within the surrounding neighborhood, there is no clear and distinguishable front or back side of the building. The building volume is reduced by the sense of openness created by the openings on all elevations of the building.

It is intended to design a building focusing on the relationships among people, or a building and the urban environment–and hopefully this building helps develop intimate communication between the client and residents, among residents, and even with the students and city residents to become part of such communication.

KitasenzokuApt_15

KitasenzokuApt_25   KitasenzokuApt_59   KitasenzokuApt_48

KitasenzokuApt_28

KitasenzokuApt_34

KitasenzokuApt_68

KitasenzokuApt_78

KitasenzokuApt_80

1F : Entrance hall / Office
2F : Share room for students
3, 4, 5F: Rent room
5, 6F : Owner room

Print

Architect Information
Tomoyuki Kurokawa Architects

Credit Information
Architecture : Tomoyuki Kurokawa Architects
Photography : Takumi Ota
Project Outline
Location : Ota-ku Tokyo
Date of Completion : 31 July 2015
Principal Use : Collective residence
Structure : Reinforced concrete
Site Area : 145.78m2
Building Area : 97.72m2
Total Floor Area : 490.07m2 (97.55m2/1F, 84.31m2/2F, 89.18m2/3F, 85.93m2/4F, 76.37m2/5F, 56.73m2/6F)
Structural Engineer : KINOSHITA structural engineers
Mechanical Engineer : EOS plus / YMO

Material Information
Exterior Finish : Exposed concrete
Floor : wooden floor
Wall : Wall paper
Ceiling : Wall paper

MORE: Tomoyuki Kurokawa Architects 



发表评论

4 评论

  1. Profile Photo

    这特向小日本鬼子在首都街头建的一座炮楼。不过是轰成蜂窝煤被占领以后的状态。

  2. Profile photo of 王志华

    日本的规范疏散楼梯居然可以不在一个投影面上吗?

  3. Profile photo of 付超
  4. Profile Photo

    真是把空间隐私拿捏的恰到好处

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×