La Maison Des Fondateurs / BIG

双螺旋“矛盾体”—BIG设计的瑞士奢华钟表商Audemars Piguet总部扩建项目

项目标签

设计公司 :
BIG
位置 :
文章分类 :

瑞士奢华钟表商Audemars Piguet(爱彼)委托丹麦建筑事务所BIG为他们设计总部扩建项目。新总部被设计成为一个完美与环境相融合的地标建筑。

非常感谢 BIG 将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards BIG  for providing the following description: 

La Maison des Fondateurs will be located among of the historical complex of workshops and factories in Le Brassus in the heart of La Vallée de Joux. Its organization and architecture will embody the core values of Audemars Piguet. It must be characterized by the independent spirit of the family owned company that has retained autonomy over the years making it a game changing innovator in a field governed by rules and tradtions. It must be rooted in the heritage of watchmaking in La Vallée de Joux that goes back centuries and is nested in the nature and culture of the place and the people of the valley. And finally it must incorporate the inner tension that characterizes Audemar Piguet and resonates throughout the brand, the craft and the designs as captured in the motto: To break the rules you must first master them. La Maison des Fondateurs is conceived as an oxymoron. Striking yet subtle. Contemporary yet timeless. Functional yet sculptural. Floating yet rooted. Local presence with a global resonance. A striking landmark that is seamlessly integrated in the local landscape. A
contemporary yet timeless architecture that blends with the historical buildings to create an intuitive sequence of spaces – old and new. A pavilion for the art and science of watch making that is conceived as storyline for the visitors – every element governed by the functional requirements of the exhibition, while appearing as a striking sculpture conceived in a single gesture.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_LYasfmBUqMdO9jXnqnqxzQurjtdzO0W-762CqSdxZVt3jhwdkkV1Ul5R-tfN_VBVSf4Eja1ld8SGSZwqq7Jnk61UDNyb6kdH.jpg

 

作为世界三大名表品牌之一的Audemars Piguet公司,其为历时几个世纪的家族企业,多年来一直保持创新,成为不败的改变游戏规则的独立精神领导者。设计需要将工业精神与其核心价值结合在一起,并立于发源之地的山谷中,囊括当地的人文,融于当地自然,当然在最后,需要体现出品牌的特征,引发共鸣。

BIG的设计是一个深蕴其道的矛盾体:既醒目又低调;既现代又永痕;仿佛漂浮也植于大地;具有完善的功能性却又如具有全球共鸣性的雕塑那般,成为一个里程碑,成为一种精神象征。

Audemars Piguet的董事Jasmine Audemars认为这个新方案是一个能象征品牌,并能够联系品牌起源那种独立而前卫的精神。

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_sa4LwYkJhC_y2hfpNwN2kKUOeWYLfH3pByVQUZSzqCjYRhAgbSGzEV2yU4midVUJX-uVfINTWOD-7la2FjN-R0lRbmpLLoyP.jpg

 

Swiss luxury watchmaker Audemars Piguet chooses BIG to expand its historic headquarters. The 2.400m2/25,800 ft pavilion will be a striking landmark to precision seamlessly integrated into the local landscape.
 
Team BIG, HG Merz, Luchinger & Meyer and Muller Illien´s design is rooted in the origins of the family owned company, a history of watchmaking that goes back centuries and is nested in the nature and culture of the Vallée de Joux. Surrounded by the historical workshops in Le Brassus in the heart of La Vallée de Joux, the new museum called Maison des Fondateurs, will be imbedded in the landscape – reuniting the  buildings with the undulating fields of the valley.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_YtM9SdOz5xM8pBjTgK8fjXekSCEI2v4_9_AHcxOfLll8eX1oIBTMtcamAZQIGPAvP0-9xEISt5vY-D64Oh3IVZ0pcGAkPl2g.jpg

 

Jasmine Audemars, President of Audemars Piguet´s Board of Directors, comments: “We are proud to announce the winning proposal of our new Maison des Fondateurs project, a new flagship for Audemars Piguet and a place for people to enjoy and share the passion of watchmaking. La Maison des Fondateurs not only symbolises the deep connection between the brand and its origins but also its spirit of independence and avant-garde.”

BIG created an intertwined spiral shaped pavilion which is conceived as a storyline for the visitors – blending old and new –  and guiding the visitor through a linear sequence of spaces and events, from the entrance through lounges, galleries and workshops, to the attic of the heritage building in the workshop where it all began.

Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG: “Watchmaking like architecture is the art and science of invigorating inanimate matter with intelligence and performance. It is the art of imbuing metals and minerals with energy, movement, intelligence and measure – to bring it to life in the form of telling time. Unlike most machines and most buildings today that have a disconnect between the body and the mind, the hardware and the software, for the Maison des Fondateurs we have attempted to completely integrate the geometry and the performance, the form and the function, the space and the structure, the interior and the exterior in a symbiotic hole”.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_but4cZ12k9sp_WTM57WUe6_ORgtPZ_KxsHCNArrN1wAmmohPtA-wdfk_UK5_rXy0uoTwVNf01vJs4iFrdT0ynyQ1pbE6KTzL.jpg

 

BIG将所有的流线组成不重复的双螺旋盘旋路,然后让建筑体量整体倾斜,一部分埋进大地,接着调整流线空间的高低,让这一系列不重复的线性空间交错,发生交错的体量,得到更多表面积的同时也得到更多的光照以及向外的视线面。屋顶和天花由复合金属板–钢与黄铜。最后的出口安置在原有博物馆建筑体内,一个被木材包裹的空间和一段优美的木材结构楼梯为这段旅程划上句号。

BIG的BOSS–Bjarke Ingels提到这一具有艺术与科学感的造型与生活中的手表又很多异曲同工之妙,手表融合了金属,矿物,动力,智慧,工艺等要素,生成的几何形式与功能,空间,人体,心灵发生着密切的关系。他欣赏瑞士的建筑与工艺。有时候建筑精致到让人恍然以为是钟表大师的杰作。这次的合作无疑是一个惊人的探索与创新。

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_RvuFqZau5eCF0tp8C0qqRROL2q1VoCqKIqh354Oh4o9y6-9H65p3gdf_C3f0ddOayP74gW--hNPzYtEHBKbdfT75VYUrCOPu.jpg

 

The intertwined spirals solve one of the dilemmas of the program. The narrative structure calls for a succession of galleries and workshops, while the logistics of operations requires the workshops to be interconnected. By coiling up the sequence of spaces in a double spiral, the three workshops find themselves in immediate adjacency – forming one continuous workspace – surrounded by galleries.
 

The roof and ceiling of the pavilion is conceived as a single sheet of metal – a steel structure clad in brass, continuous in plan but undulating in section to create a series of openings allowing daylight and views to the exhibits. Towards the end of the visit the double spiral intersects the existing museum building providing access to the vaulted spaces in the lower floor and to the attic. The dynamic forms of modern materials, concrete and brass, give way for a locally anchored tectonic of straight lines and warm surfaces of wood or stone. Heavy meets light. Soft meets hard. Warm meets cool.

“I have always admired Swiss architecture for its flawless craftsmanship. Swiss buildings sometime make you suspect that they have been built by watchmakers. That we are now working directly for the family of the original founders Audemars and Piguet is going to be an amazing exploration in mastery and innovation”, says Bjarke Ingels.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_YlXgSCVXyAFYw85LWtliSRlVxuN0hlMtYIfw_lLx0_WAh0J87UfydQelL1Cjmu-dGJyxjhjK4BjQYYDbg_K60UuhjNjDpZK0.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_r-RHt51PAcHjnj_mupyqUXQuLny-LEn-cSrTmU-URqYeEG3hRrTqlrn7Pb5FUQz5Ywji9oMnI2sE4aQ_uobteQ8V0NvRs_Ww.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_Ana4m1SZFxPQh-FL4wRTcv_nAWQ53T9A0Sqeqs8XxRg2xKjtVqlvK-IejdC5ECbi70bD4ZQneXOIUuybe45R1fdYS15vsQsG.jpg

 

PROJECT DATA
Name: LA MAISON DES FONDATEURS
Code: APM
Date: 13/05/2014
Program: Culture
Status: In Progress
Size in m2: 2373
Project type: Competition
Client: Audemars Piguet
Collaborators: HG Merz, Luchinger und Meyer, Muller Illien
Location Text: Le Brassus, Switzerland
Location: (46.5803,6.2071)

PROJECT TEAM
Partners-in-charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
Project Leader: Daniel Sundlin
Project Architect : Ji-Young Joon
Team: Jason Wu, Otilia Pupezeanu, Natalie Kwee, Beat Schenk, Dammy Lee, Blake Smith, Marie Lancon, Yaziel Juarbe, Julien Beauchamp-Roy,
Kristian Hindsberg, Pauline Lavie

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_vHDNv-TY5DU42MWSjrGZasqoyDRdHP846FcIKgMGuQzo_PbQViXKbXV_M-xbevRhNn5HqtpWTTEImso_Wm2wCCUaSq__w_7V.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_FE7oRWEG6vvjIK_1Aw7-Spa3MHjFFqDZKzIW46p1chU5p3tUg0MFWsEcovhfvkcGlrk-f0K9SCvhone3u7PUXltRt9E_HCz1.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_G9Ojy4X5ZdwmPeq0I6UWaxC6e-jgVVj8UNX_NjpYWh7TOldgK9Nz3m87GOeZ5ozr74EawinjGG0io3wi1R5z74ozC0LGfh3V.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_FXroD0ZyTW506w_WZTOMK7GfKaX_wvL2PJ-YD6EGbR9x2D8H4wQ4c2oTsz0TycW175ePqN-4FC1_FXscBuDFXMbOB3ef7Qwn.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_YKZJNhdY7PAddqDI6wEC_-a0SmIz_iqrDceNH9Lf_BQm0kgsCjumdBu163mvU1wQFChyV68Yy0lJvwanKtytYLaiiYt73rFe.jpg

 

MORE:   BIG



发表评论

13 评论

  1. Profile Photo
  2. 可惜BIG大多数项目都只在方案阶段,最后都没被采用。

  3. 喜欢那个楼梯[心动]

  4. 蚊香。。。

  5. 这感觉不错啊 ~~~造型简洁,线性的设计与顶部完美结合,采光也很通透,不愧是big!!!

  6. 一个小花卷
    楼梯赞

  7. 很喜欢big,但是效果图的表现中没有柱子——不清楚结构是否有这种无柱空间,如果没有,可能灵动性就会降低好多

  8. 雪景那张不错,和谐统一,用安藤忠雄的话说就是——宁静。

  9. 效果图以假乱真啊!

  10. 找一个北方的编辑矫正一下全公司南方人的中文发音好么

  11. 我有点恶俗,这不是传说中蚊香~~~~

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×