苏州万科大湖公园景观设计 / LANDAU朗道国际设计

万物皆恰好,愿有湖山可留白

项目标签

设计公司 :
位置 :
类型 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢 LANDAU朗道国际设计 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards LANDAU for providing the following description:

公园大湖:欲露而芷,欲显而隐。褪去浮华,还原本真
Great Lake Park :Want to Lu and Chi, want to show and hidden. Faded flashy, restore the true

 

对自然亲近一些(现场勘查)
Close to nature (site survey)

也许是作为一个景观人,对自然更有一种崇敬感,想与自然更亲近一些。初次勘查现场的时候,就被周围的自然深深的吸引,平静的湖水,连绵的山峦,雾气延绵,一切都是那么的融合,犹如一幅留白于形的山水画,给心一种平静。景观是一个放置情感的场所,地域性是设计的根本,如何将场地与环境的气息充分展现出来成为了一个难点,将自然用现代的语言演绎出来。此时想到了,苏州的园林、想到了贝聿铭的苏州博物馆,这是最好的诠释,将小小的场地通过造园的手法,通过漏、借、隐的设计手法将外景借与内,将空间隐藏,漏出自然的风貌。在考虑尺度、颜色、材料如何与环境协调,设计师“深耕”了许久。

昆曲中《镜花水月红楼梦》给了我设计的灵感,如何将场地内与周围的环境完全的融合在一起,犹如一面镜子,或者是一个秀场,将这一切美好的东西展现出来。水可以倒影着太湖湛蓝的天空,玻璃可以映射着太湖的山山水水,粉墙可以映印着光与影。

Perhaps as a landscape man, a more sense of reverence for nature, want to be closer to nature. When the initial survey site, it was surrounded by the natural deep, calm lake, rolling hills, fog stretches, everything is so fusion, like a blanket in the shape of the landscape painting, to the heart of a calm. Landscape is a place to place emotions, regional design is the fundamental, how to the venue and the atmosphere of the atmosphere fully demonstrated to become a difficult, natural interpretation of the language with a modern out. At this time thought, Suzhou garden, think of IM Pei’s Suzhou Museum, which is the best interpretation of the small venues through the garden approach, through the leakage, borrow, hidden design techniques to borrow the background , The space hidden, leakage of natural style. In consideration of the scale, color, material how to coordinate with the environment, the designer “deep plowing” for a long time.

In the Kunqu opera, “Mirror Flower Moonlight Dream” gave me the inspiration of design, how to combine the surrounding environment with the surrounding environment, like a mirror, or a show field, show all the good things. Water can reflect the blue sky Of Taihu Lake, the glass can be mapped to the mountains and rivers of Taihu Lake, pink walls can be printed with light and shadow.

▼亲近自然,close to nature

 

用景观述说故事(设计过程)
With landscape tell the story (the design process)

有人说,好景观是从地上生长出来的,融合在自然之中。对空间的营造如同酿酒,在大湖公园的设计中,许多故事连同景观一起慢慢酿制出来。在建造的广场中,空间慢慢被打造出来,有如一场“镜中月,水中花”的梦。这个场地有一种特别的氛围,很多人去后都有共同的感觉,一到那里,无论是大人还是小孩,整个人都安静下来。公园大湖的安静与喧嚣的红尘成了鲜明的对比,这也是太湖带给人的感受,远离喧嚣的城市,进入一个宁静的自然之中,这也是一种场所精神。这个场所有一种特别的东西,不只是混凝土、砖、石头这些,在哪里明显感觉到连空气、云都不一样。水景、回廊、石景……以恰切的表达。大湖公园无风的时候,太湖的天空与山水映入水中,风吹水动光影摇动时,水中的涟漪配合的一丝不苟,矗立与旁的朴树也随之摇动,风带着树枝摇曳的声音摇曳着水纹与光影。

Some people say that good scenery is grown from the ground, the integration in nature. The creation of space as wine, in the design of the Great Lakes Park, many stories together with the landscape slowly brewed out. In the construction of the square, the space was slowly built out, like a “mirror in the month, the water flower” dream. This site has a special atmosphere, a lot of people have a common feeling after, one to there, whether adults or children, the whole people are quiet down. Park Lake quiet and the hustle and bustle of the red has become a sharp contrast, which is Taihu Lake to bring people feel, away from the hustle and bustle of the city, into a quiet nature, which is a place of spirit. This place has a special thing, not just concrete, brick, stone, where obviously feel even the air, the clouds are not the same. Water features, corridors, stone scene … with the exact expression. Lake Taihu Lake when the sky, the lake and the landscape of the lake into the water, the wind and shaking water and shaking, the ripples in the water with the meticulous, standing with the next tree also shook, the wind with the branches swaying the sound swaying Water and light.

▼用景观述说故事,tell the story with landscape

 

演绎生活的秀场(最终呈现)
Interpretation of life show field (final presentation)

公园大湖以一种内敛而安静的姿态落成。设计师运用粉墙、月门传统园林的脉络,运用景观与回廊的融合表达当下的意识形态。连续的白色回廊构成了最初的空间形态,有着传统苏州园林的秩序美感。立面的墙体通过艺术创作产生触感上的肌理感,又通过有序的分割将光与影带入到空间中,赋予空间丰富的层次和变化,形成一种素雅与灵动的乐章。

The park is filled with a restrained and quiet posture. Designers use the pink wall, the door of the traditional garden of the context, the use of landscape and corridor fusion expression of the current ideology. The continuous white corridors constitute the original form of space, with the traditional Suzhou garden order beauty. Facade of the wall through the artistic creation of the sensory sense of texture, but also through the orderly division of light and shadow into the space, giving space-rich level and change, the formation of an elegant and Smart movement.

▼公园大湖以一种内敛而安静的姿态落成,the park is filled with a restrained and quiet posture

挑高4.2米的回廊空间,竖向的尺度将空间的线性感完美的体现。半透的U玻界定着空间,透漏着光与空间,同时作为载体描绘着线性构成的光的语言。2.4米宽的步道,运用水墨晕染般的地面石材有着山形水势的纹理,与立面的素色墙面相互融合。在边界运用轻盈的立面格栅,产生空间的延续,格栅的阴影衍生到远端,产生空间的延续感。

4.2 meters high corridor space, the vertical scale of the space will be a perfect sense of linear expression. The semi-permeable U-glass defines the space, permeating the light and the space, and portraying the language of the linear light as a carrier. 2.4 meters wide trail, the use of water stains like the ground stone with a mountain-shaped water potential texture, and the facade of the plain wall of mutual integration. In the border using a light facade grille, resulting in the continuation of space, the grid of the shadow derived to the far end, resulting in a sense of continuity of space.

▼挑高4.2米的回廊空间,竖向的尺度将空间的线性感完美的体现,4.2 meters high corridor space, the vertical scale of the space will be a perfect sense of linear expression

▼半透的U玻界定着空间,透漏着光与空间,the semi-permeable U-glass defines the space, permeating the light and the space

第一进空间的光是柔和的,它是不加雕琢的。自然的光倾泻到整个场地里,墙面,绿植通过时间的变化,勾勒出一个朦胧的光的秀场。

The first into the space of the light is soft, it is not carved. Natural light pouring to the whole site, the wall, green plant through the time of change, sketched out a hazy light show field.

▼第一进空间的光是柔和的,the first into the space of the light is soft

第二进空间白色的回廊与黑色砾石构成的地面形成较大的反差,就像戏剧中的花旦与丑角来的那么强烈,而绿色的种植调和着中间的反差,光又成为一种乐符,串联着整个空间,并通过时间的变化,演绎出不同的旋律。

The second into the space of the white corridors and black gravel composition of the ground to form a larger contrast, like the drama of the flowers and clown to the so strong, and green cultivation to reconcile the middle of the contrast, light has become a musical symbol, In series with the entire space, and through the changes in time, the interpretation of a different melody.

▼第二进空间白色的回廊与黑色砾石构成的地面形成较大的反差,the second into the space of the white corridors and black gravel composition of the ground to form a larger contrast

二进空间与三进空间以一种戏剧化的方式,相互联系。进入第三空间,回廊界定出整个场地的界限,清晰而简洁,光影透过U玻,将周边的绿化融入其中。

The binary space and the three-in space are interconnected in a dramatic way. Into the third space, the corridor to define the boundaries of the entire venue, clear and simple, light through the U glass, the surrounding green into them.

▼进入第三空间,回廊界定出整个场地的界限,清晰而简洁,into the third space, the corridor to define the boundaries of the entire venue, clear and simple

镜面的水景纵向延续到尽端与汉白玉的高山流水链接在一起,犹如池中之水天上来。墨韵于内,留白于外。极干净的墙面对应着月门休息区,樱花林下的休息区组合着轻盈的外摆,在空间中达到一种平衡,在林下窥视着光与影的协奏曲。

Mirror of the water landscape extends to the end of the white marble with the mountains and rivers linked together, like the water in the pool to heaven. Ink rhyme in the blank, white outside. Very clean wall corresponds to the door rest area, cherry forest under the rest area combined with light outside the pendulum, in the space to achieve a balance in the forest peep under the light and shadow concerto.

▼镜面的水景纵向延续到尽端与汉白玉的高山流水链接在一起,mirror of the water landscape extends to the end of the white marble with the mountains and rivers linked together

   

从入口进入,整体的立面以留白的界面完整的延续,在层层的白、黑与朦胧的暮色中模糊了回廊与自然地界限。空间隐约捕捉东方的影子,又仿若山水画,将留白带入到现代性的重塑中。光影的序列与留白的空间融合与自然之中,似乎重新演绎着传统园林。

Entrance from the entrance, the overall facade to the white interface of the continuation of layers of white, black and hazy twilight in the blur of the corridor and natural boundaries. Space vaguely capture the shadow of the East, but also like landscape painting, will be brought into the remodeling of modernity. Light and shadow of the sequence and white space integration and nature, it seems to re-interpretation of the traditional garden.

▼在层层的白、黑与朦胧的暮色中模糊了回廊与自然地界限,the white interface of the continuation of layers of white, black and hazy twilight in the blur of the corridor and natural boundaries

白色的入口门廊,跨越在明与暗之间,苍劲的迎客松巍然与入口一侧,一丝绿意微微探出,可以窥视到其中一角,这种犹如演出前的序幕,带给人一种恍惚而美好的感受。

White entrance porch, across the bright and dark, vigorous welcoming lofty and entrance side, a trace of green stuck, you can peep into one corner, this is like a prelude to the show, bring a Kind of trance and beautiful feeling.

▼白色的入口门廊,跨越在明与暗之间,苍劲的迎客松巍然与入口一侧,white entrance porch, across the bright and dark, vigorous welcoming lofty and entrance side

混凝土、石材、涂料、U玻、金属……这些表达空间的载体,多层次的附着其上,流动的空气与光的波长渲染出空间,可观可游,定制的艺术家居让空间生动而有趣,几何的点与线,平衡的组合关系,形态富于张力又与自然平静契合。空间中有着明显可循的秩序与对称,视线经过引导与暗示,通过藏与透、隐与显,在这富于演绎感的空间里环环相扣,感受在变奏空间中流动着的苏式气韵。

Concrete, stone, paint, U glass, metal … … these expression space carrier, multi-level attached to it, the flow of air and light wavelength rendering space, considerable tour, custom art home so that space is vivid and interesting, Geometric point and line, the balance of the relationship between the form of tension and natural calm fit. The space has a clear order and symmetry, the line of sight through the guidance and implied, through the possession and through, hidden and significant, in this rich sense of interpretation of the space interlocking, feel in the variation of the flow of the Soviet style artistically.

▼感受在变奏空间中流动着的苏式气韵,feel in the variation of the flow of the Soviet style artistically

 

设计阶段图纸
Design stage drawings

▼ 总平面图, general plan

我们希望延续现代化的地域文化肌理,体现渗透公园式的、与自然亲密接触的生活方式。创造一个以生态、人文、品质的项目形象。我们认为景观最接近自然的产物,它是个温和的载体,协调均衡着人类活动和自然的空间法则,而景观的设计的布局、颜色和语言,都该是从地块的本身出发,统筹一切环境因素,共同生长,才能诠释合理的居住语言。

We hope to continue the modernization of the regional culture texture, reflecting the infiltration of park-style, close contact with the natural way of life. To create a ecological, humanistic, quality of the project image. We think that the landscape is closest to the product of nature, it is a gentle carrier, coordination and balance of human activities and natural space law, and landscape design layout, color and language, should be from the plot itself, the overall environment Factors, common growth, in order to interpret a reasonable living language.

项目名称:苏州公园大湖
开发商:苏州万科
设计单位:LANDAU朗道国际设计
公司网站:http://www.landau-design.com/
投稿联系邮箱:emilygaq@foxmail.com
项目地址:苏州东山湖滨路9号
完成年份:2017
景观面积:6000m2
摄影:存在建筑-建筑摄影工作室
Project Name: Suzhou Park Great Lakes
Developers: Suzhou Vanke
Design unit: LANDAU international design
Company website: http://www.landau-design.com/
E-mail: emilygaq@foxmail.com
Project Address: Suzhou Dongshan Lake Road on the 9th
Year of Completion: 2017
Landscape area: 6000 m2
Photographer: Arch-Exis

More:  LANDAU朗道国际设计 。



发表评论

7 评论

  1. 除了吊顶为了做灯带,贴塑料面比较恶心,其他的都还行

  2. 这种性冷淡+孤芳自赏风格,没人愿意呆超过10min,也就是帮着把房子出去,被资本强奸的服务行业,有啥办法呢?

  3. 众多设计网站,当属谷德网的解说文笔最好。

  4. 纯,纯到广州古城用这种元素也无法辨识,做的我也很喜欢,但是感觉辨识度及区别度太弱了。

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×