如诗的光影: 北京梵悦万国府公寓景观 / 承迹景观

用光影改造景观

项目标签

设计公司 :
位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢 承迹景观 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Change Studio on goooodAppreciations towards Change Studio for providing the following description:

北京万国府是我们对旧址改建的又一次实践。设计的魅力也源于一个个问题的梳理和被解决,而崭新的空间能让场所焕发新的生命。

Wanguofu is our latest statement on renovation of existing site. The charm of the artistic creation lies in combing through and solving one question and another, finally giving life to the transformed new space.

项目位于北京东城区东直门小街,周边街道繁荣。我们项目的公寓楼被重新定位和改建,旧的室外环境已无法满足新的需求。而此时公寓外环境改造的难点在于:1. 原场地主交通以及场所功能需要被利用;2. 建筑配套设施占用并割裂了中心区域;3. 原有植被相当杂乱,且要做一定保留。4. 新的定位能够赋予场所独有的内涵和意境。

The project is located in Dongzhimen Outer Street, a bustling neighbourhood. Due to the reposition and reconstruct of the apartment building of the project, the surrounding environment no longer met new demand and requirement. The biggest challenges we faced included: 1. traffic and other functionalities of the original site needs to be preserved; 2. Utilities and supporting facilities occupy and divide the central area of the project; 3. Some of the original unruly flora needs be preserved; 4. New design will need to give the space unique meaning and feelings.

▼改造前后路径对比,before and after: pathway  摄影©王宁&.承迹景观 

▼改造前后场所空间,before and after: space 摄影©王宁&.承迹景观 

▼改造前后围界,before and after: wall 摄影©王宁&.承迹景观 

构想
Conception

新的定位下,我们并没有选择直白的、符号化的方式回应项目的诉求,而是希望创造空间体验来实现环境舒适的、有趣的感受,让人在回家的游憩过程中充分享受空间的变化。并且它是一种自然的状态,又不同于传统的中国园林,应该是符合并引导当代人生活、审美的共享环境。为了让重新定义的景观在不经意间自然的发生,我们从主题叙述空间入手,重塑原有不利条件,物料运用上体现材料的质朴与厚重,还有就是做到植物选择与搭配自然的状态。就这样在新规划下,重塑了环境主题。一切就这样美妙的开始,自然、轻松、不留痕迹的让人感受到处处精细。

Bearing in mind the new positioning, we did not stop short at forthright and symboliseddesigns to answer the calls of the client. Rather, we aspired to createpleasant environment and interesting space, enabling an ever-changing enjoyable experience when people pass by. Albeit being natural, the design differentiates itself from traditional Chinese style landscaping by leading a modern lifestyle and sense of beauty in public arena. To avoid pretentious and artificial meddling of the natural and original environment, we focused on elaborating the main theme, redesigned some of the less desirable aspects of the original environment. We utilised unadorned materials that give a sense of solemnness. We also made sure that flora choice and arrangements were natural. It was through all these efforts that we transformed the theme of the environment. All seem natural, light-hearted and subtle, yet with unmissable attention to details.

▼概念分析图,diagrams ©承迹景观 

空间需要用时间去解读,而光影是见证时间的诗。
It takes time to comprehend space, while light and shadows witnesses the passing of time.

在空间游戏里,光影永远是设计师高雅、完美的表达。建筑设计师总爱用光影的变化赋予建筑生命。在外部空间设计,由于环境的复杂和多变,很难用光影来塑造空间,在本项目我们做这方面的尝试。万国府项目需要处理两个层级的空间,一是城市与内部院落的分隔;二是主要活动功能的组织。

Light and shadows are forever the gracious expression in space. Designers give life to constructions with the spell of light and shadows. When designing the exterior space we encountered the difficulties of complex and complicated external environment, which prevents easy execution of light and shadows. We decided to face the challenge and proceed. Two tiers of spaces needed to be dealt with. The first defines the boundary between the city and the project; the second weave around the different functionalities withinthe project.

▼光影是见证时间的诗,light and shadows witnesses the passing of time 摄影©王宁&.承迹景观 

在第一个层级里,我们希望它是一种完全不同的体验,进入公寓就是从“城市空间”到“光影塑造的空间”,光影空间代表了舒适、安全等一切家的主题。为此,我们种植了一片树的光影,它是宁静的,能把城市的喧嚣阻挡在外;它细腻柔软的枝叶在地面石径上光影斑驳;它会讲故事,叙述着孩童们林下成长的欢乐与烦恼;它的变化让时间都充满了魅力。

We thrived to create the greatest contrast upon the first tier of spacial transitioning – from the city to the space we created with light and shadows – the symbolic themes of comfort and safety that relate to home. For this we planted trees for the creation of shadows – the tranquility shelters the commotion of the city. They project the thin and tender shadows of the branches and leaves onto the stone paths. The shadow tells stories of children’s growing-up. It fills time with charm.

▼树的光影是宁静的,light and shadows of the tree create tranquility 摄影©王宁&.承迹景观 

第二个层级,我们用光影勾勒场景。场所的主要功能区被原有建筑配套设施分割,针对零碎的建筑设施体块,用叠加、整合的方法给它赋予新的功能。向内,建筑墙体和镂空顶面界定具有围合感和安全性的孩童游玩区。对外开敞部分,自然的墙体肌理和屋顶构建的光影则勾勒出中心草地以及重要休闲场所。此处,发现对侧的围墙上会洒下墙外摇曳的柳树影。顺势而为,干脆设计一段“追光的墙”,在草间铺洒下诗一般的光影。

We created scenes with light and shadow on the second tier of spaces. Utlities and supporting facilities divide the area into scattered blocks. We lumped some of them together to enable them with new functions. Inward looking, the walls and hollowed out ceilings create sense of surroundings and provide safety to the kids’ play area. Facing outward, the natural texture of the walls and the ceiling establish shadows that contours the central area covered with grass, as well as the most important recreational areas. We chanced upon the willow shadows on the walls opposite. Going with the flow, we designed “wall after the light”, splashing the picturesque light and shadows in between the grass.

▼设计思路,design conception ©承迹景观 

 

▼用光影勾勒场景,created scenes with light and shadow 摄影©王宁&.承迹景观 

    

    

    

材料选择和实施过程就是对畅想的实现。我们用最普通的材料,如芝麻黑石材、胶粘石、年轮木、甚至是虎皮石都在本项目展现了它们独特的语汇。鸡爪槭、红枫、元宝枫等各种常见的枫科类乔木通过精心、自然的搭配形成了纯粹、舒适而优美的林下空间。从光影跳动的地面延伸到基理斑驳的侧影,从碳化的木质年轮地铺到交错生长的花境,它们自然的生长出来,仿佛不经雕琢,但又精致用心,焕发着新的精彩。

Selection and execution of materials are the realisation of imaginations. We adopted some of the most common materials, such as sesame blackstones, adhesive stones, ringed woods and tigerite– all of which played a unique role in this project. Japanese maple, red maple, acer truncatum and other common acer trees were carefully arranged to create natural, fine and beautiful spaces under the trees. From the bouncing shadows on the floor to the dotted silhouette on the walls, from the carbonised ringed wooden flooring to the staggering growth of flora – all live without redundant polishing, yet glow with such meticulous splendidness.

▼材料的选择展现了独特的语言,unique language created from materials 摄影©王宁&.承迹景观 

▼平面图,plan 摄影©王宁&.承迹景观 

 

项目位置:北京东城区
占地面积:2ha
建成时间:2017年
委托方:梵天地产
景观总包:承迹景观 
景观设计:承迹景观 
景观实施:吉盛园林&承迹庭林
景观家具:壹臣钜森
雕塑艺术品:张兆宏
摄影:王宁&.承迹景观
翻译:王辰宇

Location: Dongcheng District, Beijing
Area: 2 ha
Completion: 2017
Client: Fan Tian Real Estate
Landscape contractor: Change Studio
Landscape design: Change Studio
Landscape execution:Jisheng &. Change TingLin
Landscape furniture: Easy Jobs
Sculpture:Zhang Zhao Hong
Photography: Wang Ning&. Change Studio
Translation:Wang Chen Yu

更多关于承迹景观,请至:Change Studio on gooood



发表评论

11 评论

  1. 感觉天气不太好呀,摄影的基调也暗沉沉的,有点小压抑,景观很大气,但是个人觉得稍微有点暗沉。

  2. 这个项目的花镜植物品种能否给出呢?

  3. 承继景观太棒了,每次的作品都让人欣喜

  4. 很有意思的设计,仔细看照片才发现有铺装是直接用木材切片做的,还可以看到年轮,这些小心思确实值得学习。壕而不土,低调内敛的炫富…厉害!

  5. 石头的厚重与植物组合的柔美结合我很喜欢,用心了

  6. 很舒服的设计,设计很贴文章的主题,调性的把握到位,植物设计让人感觉时尚自然,简练自然的设计值得借鉴!

  7. Profile photo of 欧二妹

    用心在做的设计,赞!

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×