北京首钢晾水池东路景观 / 戈建事务所

为使用者服务的智能路

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :
标签 :

来自 戈建事务所 对gooood的分享。
Appreciation towards NICOLAS GODELET Architects & Engineers for providing the following description:

晾水池东路长1.8公里,联通中国最大工业基地首钢的主要工业遗产。事务所创建一条为使用者服务的智能路。自行车道和人行道被处理为一条彩带,蜿蜒于起伏的楼群之间,共种植了84种本地禾本植物和开花植物。种植技术上主动追求野生的外观,尽量减少管理需求和耗水。铺地采用回收透水材料,使雨水过滤及下渗地面。铺地主要采用了4种象征性颜色:象征火的红色、象征碳的黑色、象征钢的灰色和象征水的白色。LED动态照明指引行人,夜光地面由镶嵌发光石的砌块制成,白天吸收太阳光,夜晚释放荧光,这种技术可以为慢速交通节约95%的光能。城市小品利用改造的工业部件完成,公交站建筑灵感来自钢铁工业流体运输管道。

▼景观鸟瞰图,aerial view

A 1.8km long avenue connecting the major heritage sites of Shougang, China’s largest industrial site today under renovation. The workshop creates a smart way to serve its users. Bicycle and pedestrian pathways are designed as coloured ribbons, winding between relief islands which are planted with 84 local species of flowers and grasses. The planting techniques are intended to deliberately give a wild appearance, reducing management and water requirements, among other advantages. Soils made of porous recycled materials filter the rainwater. We use four symbolic colours on the floor and in the gabion retaining walls; red for fire, black for coal, grey for steel and white for water. In the evening, dynamic LED lighting lead people between a series of photo-luminescent zones. The photoluminescent ground of each zone is made from blocks incorporating luciferin crystals, which absorb solar radiation during the day and give a surreal luminosity in the evening. This feature reduces light energy consumption by 95% for the slow circulation lanes. The street furniture reuses transformed industrial parts and the architecture of the bus stops is inspired by the tubular vocabulary of the fluid transport ducts.

▼铺地主要采用了4种象征性颜色, four symbolic colours on the floor

▼种植技术上主动追求野生的外观,the planting techniques are intended to deliberately give a wild appearance

▼公交站建筑灵感来自钢铁工业流体运输管道, the bus stops is inspired by the tubular vocabulary of the fluid transport ducts

▼总平面图,plan

▼材料选择,material

▼细节设计,detail design

      

      

甲方:首钢集团有限公司
时间:2014-2017
地点:北京, 中国
类型:景观、规划
规模:1800 米
团队:
戈建, 主建筑师
尤文佳,景观建筑师
夏鹏,建筑师
王彬彬,建筑师
欧若拉,景观建筑师
德森,景观建筑师

Client: SHOUGANG Group
Date: 2014-2017
Place: Beijing, China
Scope: landscape and planning
Size: 1.8 Km
Team:
Nicolas GODELET, Main Architect
YOU Wenjia, Landscape Architect
XIA Peng, Architect
WANG Binbin, Architect
Aurelie IGOUNET, Landscape Architect
Laurent DEENEN, Landscape Architect

More: 戈建事务所 NICOLAS GODELET Architects & Engineers



发表评论

5 评论

  1. Profile photo of cy

    我突然又自信了

  2. 。。。。。真的是什么样的项目都能上古德了。。。。。最起码照片拍的好点吧。。。。。

  3. 哈哈,真的没看出来好在哪里,智能体现在哪里?

  4. 建成和最初的设计相差太远了,这就是中国特色咯

  5. 这么垃圾的项目也发出来是需要有多大的勇气

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×