莲喰,上海 / 西涛设计工作室

回归日常的朴素设计

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

来自 西涛设计工作室 对gooood的分享。更多关于他们:Atelier TAO+C on gooood
Appreciation towards Atelier TAO+C for providing the following description:

莲喰是一家以莲子为主材的糖水铺,在广东经营已有三十年。TAO&C应邀为莲喰设计了他们在上海古北的第一间店铺。设计师希望在都市化的环境中,通过设计唤起人们对一间传统糖水铺的记忆和向往。今时广东,那些传统糖水档口依旧在小巷里生生不已,朴素的布帘、手写繁体木餐牌和陈旧的拼接桌椅,组成了一种普通而亲切的日常,和置于都市背景下的陌生。

Lotus Dessert is located inside a Carrefour in Shanghai, which specializes in traditional Cantonese dessert use lotus seeds as the main ingredient. The designer intends to recall the memories of a traditional street food stall with simple contemporary design language. The fabric curtain signs, menu handwritten on a wooden board convey an ordinary everyday life atmosphere, but also with a sense of strangeness in an urban environment.

▼糖水铺外观,view of the shop

重拾日常之美,是TAO&C的设计线索。意向落入设计之前的首要考虑是如何在极小的尺度中实现功能的集合,将厨房、点餐吧台和座位区三大区块融入20平方米内, 并容纳适宜的尺度和恰当的联系。在隔出厨房之后,围绕边界做一层浅木色木柜和墙板。座位区被浅木色墙板舒适的包围,利用实木多层板的材料自身特性——侧边和面层的不同,形成立面上的线与面的构图,也是工艺本身的结构体现。

Accommodated the kitchen, bar and seating area within 20 square meters, the designer seeks restore the appropriate dimensions. The kitchen is hided behind, the designer wrapped all the enclosures with maple plywood at a datum line about 2.2 meters high, resulted in a cozy seating are surrounded by wood. By emphasizing the nature of the plywood – the wooden plane and the side of section shows the multi-layers, the plane as the wall panels, the side as the structures and frames, formed a composition of the elevation which is simple and meanwhile complicate. 

▼明确分区的空间,functional division

▼由浅木色环绕的用餐区,seating space is surrounded by wood

厨房和吧台之间的柜子嵌入条纹玻璃和木框组合,木框既是对外的展示柜也是厨房的操作台;条纹玻璃令视觉得以延伸,透着厨房明亮的灯光和忙碌的身影,隐约传递出某种属于街头夜市的热闹氤氲。于是墙体的坚实感被消解,简单的关系之中又蕴含比例的精致多变和复杂。

The wooden cabinets between the kitchen and bar were embedded with striated glass and framed by the stripes of plywood, functions as both the external display cabinet and the inner kitchen counter. The glass enables us to see through the kitchen, the solidity of the wall disappeared. 

▼既是展示柜也是厨房操作台的木框,the cabinets functions as both the external display cabinet and the inner kitchen counter

▼条形玻璃与木框细节,detail of striated glass and plywood

黄铜色的金属吊杆和顶灯,极为克制的回应当下的商业氛围。墙面、顶部和吧台立面漆以苔绿色,和浅木色的搭配构成明快平实的视觉效果,契合主题食材莲子的味甘气温和清芳之气,为使用者创建视觉和味觉相融合的空间体验。

The bronze frames hanging from the ceiling combine with banners, sign and suspended lights. The ceiling and wall above the datum line were painted in green, with the finish of maple plywood, creating an atmosphere of bright and fresh as the flavor of the dessert.

▼黄铜色的金属吊杆和顶灯,the bronze frames and lighting

▼平面图,plan

▼轴测图,axon

项目名称: 莲喰
场地地址: 中国上海
项目类型: 糖水铺
设计师: 西涛设计工作室
完成日期: 2017年5月
设计时间: 2016年2月-2016年4月
面积: 20 sqm
材料: 水磨石,木皮染灰绿色,枫木多层板
灯具: 设计定制
家具:设计定制
设计团队:刘涛,Cai Chun Yan,王唯鹿,刘胜丁
摄影师: 关里
地址:上海市徐汇区天平路91弄1号楼102室

Project Name: Lotus Dessert
Site Address: Shanghai, China
Project Type: Dessert bar
Designer: Atelier TAO+C
Completion Date: May 2017
Design Period: Feb 2016 – April 2016
Gross square footage: 20 sqm
Materials: Terrazzo, Tinted greenish wood veneer, Maple plywood
Decorative Lighting: Customized bronze
Interiors – Furniture: Customized
Design Team: Tao Liu, Cai Chun Yan, Wang Wei LU, Liu Sheng Ding
Photography@: Guan Li
Address: Room102, No 91-1 Tianping Lu, Shanghai China 200030
mail: info@ateliertaoc.com

Chinese & English text: Atelier TAO+C

更多关于他们:Atelier TAO+C on gooood



发表评论

4 评论

  1. Profile Photo

    很清爽的颜色。

  2. 之前的图书馆之家开始惊艳了一把,纯粹的设计,后起之秀。

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×