The Małopolska Garden of Arts / Ingarden & Ewý

艺术花园

我是业主,我要找设计师/我是设计师,我要接项目 → 了解更多

项目标签

位置 :
类型 :
材料 :
文章分类 :

该艺术花园位于朱利叶斯洛伐克剧院和小波兰省图书馆之间。T型的建筑构架中包含剧
院,会议室,展览场所,多功能活动大厅,咖啡厅,教育艺术相关活动组织场所。

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_RhLSHFQcUujn8-FKK_2ENU3V5Bn11nI-mRrbTlhEqKcr5IsKD8gdHbJi9ECNp9gt42Fp0U0MqXa70aPY-yM_W0__RRANbj_V.jpg

 

非常感谢Ingarden & Ewý将项目介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards Ingarden & Ewý for providing the following description:

Design of the Małopolska Garden of Arts –
awarded the 2012 Professor Janusz Bogdanowski Prize for the best architecture in
Kraków

The building of MGA introduced new spatial order to the old backyards and ruined
buildings in Rajska and Szujskiego streets in Krakow. The starting point was a
multifunctional hall, which was entered into the outline of the old, 19th-century horse-
riding arena, used in the last years of its history as workshops and storage space for
the Juliusz Słowacki Theatre in Kraków.

The Małopolska Garden of Arts is a cross between two institutions: the Juliusz Słowacki
Theatre and the Malopolska Voivodeship Library. The wing on Szujskiego Street holds
a modern art and media library, with multimedia books and music, while the section
standing on ul. Rajska has been developed by the theatre, and is equipped with a
multifunctional events hall. The new hall – operating, as a studio theatre, conference
room, concert hall, and venue for banquets and exhibitions – holds retractable stages
for 300 people. State-of-the-art stage technology is present overhead: fixed on hoists
and cranes to the steel ceiling girders. This allows dramas and concerts to be
performed, and exhibitions, film screenings, symposiums, conferences, art auctions,
fashion shows, and many more events to be held. Altogether, the space of about 4300
sq.m houses a theatre together with a cosy cinema with 98 seats, a café, and premises
for the organisation of educational, art-related activities.

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_FrouHyPTjyMM2rl8uoJOTottMDHJ1GVM2OSDfitspED_y1nVbqj8zBgyyZAONzfFLWa9gHbVjdecgK_nvGCy-W3LNT26oU9R.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_tpTEe79KNrSeKGz2KMDXRTJMfB8jFh_vWS6kAkkykELBd3lSQjwNYBNhC0b7iZ3-AhMnN62QyJw56zFi4sNYY5rmwk-9RzLP.jpg

 

整个立面采用竖条格栅元素,让体态尽显清透。

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_2Ei3QfzTHjmRj_uPMCUJhaJ-EtBL39w1FQne3GozjBjZVzhX22VZ6kxsN036KzOv_IrjpemhnSY_W_sxtb9h7QfXPznaJ8ZB.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_FK4gNCHe0-iOVo_T_sNAozDs-eqvK-GFU6sbHu5cYoamFfvDP9rCcUB9YeNcSOIg9kocKe3_W0WBwSbm_9MatGAzL5OHAqb2.jpg

 

在历史背景下的精致感于建筑中处处得到体现。

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_FxPGT8fGR4avWf_x7UHrrdyuDFNHDVGfs9xjS_VnsgEiClpyMGegAxXQGeLnBcZkEkVdK2XR58M7bW5KtLqMS1mz4u7ZPZ9Q.jpg

Honing the form, the architects focused on interaction with the future recipients, which is
why the entire spatial form of the symbolic, openwork roofing raised over the garden
from the side of Rajska Street – though not functioning as an actual roof – is there to
transport the gateway to the stage out onto the street. In this way, the building delicately
nudges passers-by with the skilful manipulation of the form, already at first glance giving
the onlooker the impression of going beyond the borders of a garden, where culture is
grown in evenly planted rows. Further proof of the sophisticated play with the space is
the garden itself. Imitating flower beds, the equal bands with low greens are a metaphor
of a garden: as much as the architects could afford here. A notable fact is that
historically “ulica Rajska” – literally “Paradise Street” – led to the Garden of Paradise,
which was later replaced by the developments of the Tobacco Works.

Architect Krzysztof Ingarden (collaborating with Jacek Ewý), claims that the form of the
building is a contextual game between “mimesis and the abstraction”. In practice, this
means that the building is by no means a simulacrum of the context, but rather draws
inspiration from the code of contextual forms by making references to the geometry of
the roofs and tissue of the neighbouring structures applied for the abstract geometrical
compositions of the façades. The building fits the scale of its environment perfectly by
maintaining the lines of the roof and divisions of the façades in line with the composition
and linear solutions of the neighbouring buildings.

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_5ExdbobM3Deu5QGbEqdraSJPzrvj8JJXJ3-Fspy2HesKem9eY_eemPw0XTqStx3ROs4CDUZmR6Z5mdl4KOT6klF2cX8xMmUF.jpg

 

The final impact is the result of the designers’ sensitivity to signals coming from the
environment. For example, the opening in the perforated roof of the garden was
formed, especially for the maple tree that grows there. In recognition of its exquisite
sense of spatial composition and creative form in historical context, the building was
awarded with the Professor Janusz Bogdanowski Prize, for the best architectural
achievement in Krakow in the year 2012.

In this place, the cultural life of the Kraków’s young artistic set will blossom under a
shared roof. Modern ballet, contemporary theatre forms, audio and video arts, concerts,
and all and any other artistic pursuits will find their home here.

Together with the technical furnishing of the stage, the construction project consumed
approximately PLN 47 million, and was co-financed from EU funds as a part of the
Małopolska Regional Operational Programme 2007–2013.

Krzysztof Ingarden

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_oNfe0nj4xxkjaLi_VGNXBunizGrgNoJd7vmvkWhn-bYLNt8-4NltDCxE7D2nsrud4EQ-quggjKJggMhVF0qmGFZ1DeKbiQoD.jpg

 

部分室外区域采用相同元素的镂空屋顶,下面的景观花园也使用平行线元素,整体统一,
室内外交融。

庭院中有一颗槭树,建筑师设计保留这颗槭树并在镂空屋顶上留出空间,不妨碍其生长。
如此细节,以及在历史背景下的精致感于建筑中处处得到体现。

在这个屋顶之下,融汇了克拉科夫的众多艺术文化生活。当地的现代芭蕾舞,戏剧,音乐
电影,还有其他艺术,都以此为基地,生根发芽盛放。

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_5KXAgtQCd2OHaE0b5pC0NLE5_R7qpxXUzmfkWtoYreRxpkF0T-PuEZR_MJohNqc6YTC8bZiMK9jcX63va5iYqL45BRZcLtI7.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_4dSFYTY7bXaNlfjrE4k9OhfEW3CW7IKgDZG45wsggPlU66cT00EqSB5VU-kO4CZCD6kHm8gCXODeZD-7yKYmJAyaznKJixAo.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_akFg-Ilf2MYPQtQeKmhPjL-eItRPd90FYNHt5IPF9WVL-QrzKgIQkUvK51r_oE2fwFhCMEfPJaw3lbOm7Gbe9BmxbqOIZF0U.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_9C7ci6XUR5dkWbkxA8wol1NgFJNBVJtDbz9XLbWfgKvSjPLotHyfPv9zt8BCrJ1J_vcNgmfPX1VC7eZAx7FGQmlmstJIOB3n.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_oePQI4bF-UAnZfdMt70tLpzMEaINfEb9AWHA6mv5PMCzfc__HCCpKJd1K2d3s8pfB1_Fl1ohV_mVGSqdKSEz2Yt-xkK28Uxm.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_XbrpsMLzcxP1q3Xda5I8GzV6TDkKLTO9onslhdLC7zMIt0uQTZNucKkT1dNv-elKsU3NL5vLM6bXvcMNzIbxm7eiprBSiv3G.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_XE4wFhPY2gb55xOWE39XCAjYEU8At7Xz0Fjy9WO-BSDvTA_2E1xj7-rvC21Oayd0mbHWTfISAdK1rao7ZzvZiBcjbo4fBKi8.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_lQIR_z0eLBWnJZSSxfiPPGiJnJqVjy4jY8At_dvIeglZebENLpmvmWJkTHsZHl_jSPe7EJgpQT_5jzDtxH1KwkKSoanCGAZh.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_8L3V9sxdb7dPhVyHXlb8KXPdDvuLzAJ-4HfXRGH0zqE8A9JydQGN_3u6pm1iUY-LiH9UXzyXfE1koCGmz2mMhByMy-xYSXTr.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_5o59daERYI_m5_iXrXzGNXVIb_IHJPgRwPCIp7pto10dVdyE47P-GDlVEQzf9GOqyBMWZmfpDZXWY6h9WFHYGZPUGZr5BQC1.jpg

 

Project:  Małopolska Garden of Arts,
Address:  Rajska Street 12, Krakow, Poland

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_Uf_89fFXqPg9wnXggwwDC1bTo8fsaq5fwxsH0TeZR3FCfhmN4K-UF6tdTKk4h8YmfAqU8CSogA1a4V8sBcqj30vEO6Y7FNTQ.jpg

 

Credits and data:
Architecture:   Ingarden & Ewý Architects (IEA)   www.iea.com.pl
Author:   Krzysztof Ingarden, architect, Ph.D.
Collaboration:  Jacek Ewý, architect
Team IEA:   architects : Piotr Urbanowicz, Sebastian Machaj, Agata Staniucha,
Jakub Wagner, Piotr Hojda, Bartosz Haduch, Bogdan Blady, Maciej Szromik, Anna Kula,
Sylwia Gowin, Marta Brańska, Piotr Kita, Krzysztof Stępniak
Cooperation:   „K3 Architekci s.c” – architects: Piotr Chuchacz, Benedykt Bury,
Rafał Chowaniec
Interior design:  Ingarden & Ewý Architects  and „Pracownia S.C.” : Agnieszka
Cwynar- Łaska, Marta Spodar
Acoustics:   Inter-Eko Sp. z o.o., Jan Adamczyk, Lesław Stryczniewicz, Dorota
Szałyga
Stage technology:  Przedsiębiorstwo Projektowo-Usługowe „OTO”, Tomasz Ostrowski,
Zbigniew Kośka
Structure:   GSBK Biuro Konstrukcyjne – Mariusz Szefer, Jarosław Zdeb.
Samsoor Shaheed
HVAC:   TW Engineers Sp. Z o.o., Tadeusz Wołek, Monika Pantoł, Maria
Eustachiewicz
Electrical Systems:  ES-System – Jan Wachacki, Paweł Bugno, Bożena Paluchowska
Roads:   Altrans, Stanisław Albricht, Ewa Dudek,
Landscape design:  Land Arch – Karolina Bober, Małgorzata Tujko
Fire consultant:  Janusz Siata
Client:   Slowacki Theater in Krakow
Project engineer:  Lider: OTS-IP Sp. z o.o. Kraków; Partner: Dom Inżynierski PROMIS
SA, Szczecin
General contractor:  PBO Skobud Sp. z o.o., Żywiec

Photographs © Krzysztof Ingarden 

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_w80zNyLMbR-Fq3FS14Nf7ucVPQ5A1AH1EYHjVtY8s8BY-GJHBunf-WItzdajFezV-YX8Z_ydQkw4Q1wR11s9jBVrK_ZAP3TX.jpg

 

Building area:  1 579,3m2
Floor usable area:  4330,76 m²
Multifunctional hall:  299 seats
Club cinema:   78 seats
Competition project: 2005 (I Award in open SARP competition)
Design period:  2005-2008
Construction period:  2010-2012
Opening:   19/10/2012

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_huMMpZaSsYjluTR1bwVzF8Glkwcwjp2xvKMIV-CkUEti36mfofKtAlv3uADJAn4myv9FYok9jHGFzZWKAapO2Aso9yfHR6VA.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_rcTMFMcFYtiPFftLbRrgFKugyjMnoDSJYq3rdoiesRhMQycngWYzmDLnKKvAZPIgIhRLO__YPU9GGLg2iXh1QwBNBxFR0_be.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_j4DoVMrm2KmP50deeYQqlygMNxqnSdzF62_c5dNeIXt4L2Ps3DeDDi0hwrpNCCO5I0JQ4HdFqDo2WKwZOEx12Ck-xqejf6JA.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_mbYXCtCC7KWLFd1E4qL91b9U8CHGS1yLWuF_SUmRftJCjxlCTbMN__m5ilGgvpkSKVS1Bj1KjurNA_pqd0as5HADji_-bRIt.jpg

/wp-content/uploads/2013/06/_c_B5xmkq69rswfh_kBqszCLX3hcZsBin5TKY3FKlZD3LbA7cfd5M-4U0eYDDEcT06d0CjQ7wUjBspPBtF7gf8zqWziIHPOJtld.jpg

 

/wp-content/uploads/2013/06/_c_J6OwivtZRMKnIpmhAvj_KO3CL8Paczu8tvhvZwTFOkSrva08XUks3xb3Fl62oc-Qk4bj44XNej3RqL_19fO44W822Flyoc1i.jpg

MORE:  Ingarden & Ewý



发表评论

5 评论

  1. 想到王树象山校区的教学楼了“`

  2. 表皮我感觉很漂亮呀

  3. 新老建筑的结合、新旧材质的融合。

  4. 不看表皮,里面感觉很好

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×