SMAC 当代音乐中心,法国 / Hérault Arnod architectes

整合周边交通的音乐综合体。

项目标签

位置 :
材料 :
文章分类 :

来自 Hérault Arnod architectes 对gooood的分享。更多关于他们:Hérault Arnod architectes on gooood. Appreciation towards Hérault Arnod architectes for providing the following description:

SMAC 当代音乐中心是一个音乐综合体,由两个音乐厅和两个不同类型的录音室组成。一个类似甲板的中庭将音乐中心的各个功能联系在一起,同时将人流从建筑物的一侧引导到另一侧。它的设计原则是:游人可以在音乐综合体里找到满足各种需求的空间,同时也可以穿越整个建筑通往其他的目的地。

This Contemporary Music Centre (SMAC) is a musical complex consisting of two auditoriums of very different kinds and recording studios, linked by a public space called the deck, running from one side of the building to the other. It is designed on the principle that, instead of being mere consumers of entertainment, people can construct their own evening by moving from one place to the other.

▼ 建成的音乐中心综合体,the Contemporary Music Centre is a musical complex

项目位于历史悠久的市中心边缘地带,一侧是当地举办 Bel Ebat 集市的开阔空地,另一侧是城市主要的交通流线。设计中的难点在于处理新建筑中的尺度关系:体量不能太小,设计模式也不是通常意义上的中心聚集的形式,同时要沟通场地周围用来举办集市的巨大空地和交通之间的关系。设计中的一个挑战就是让建筑与当地的娱乐活动、跳蚤市场和马戏团等一起创造空间上的协同效果。

The site is a corner of the Bel Ebat fairground, on the edge of the historic town centre of Evreux. The difficulty lies in the size relation between the new building, rather small and non-central, and the fairground, a huge empty esplanade. One of the challenges of the architecture is to create a synergy with the fairground activities – fetes, flea markets, circuses, etc.

▼ 场地一侧举办集市的空地,the huge empty esplanade for the Bel Ebat fairground

为了让新建筑与一侧巨大的集会场地和谐共存,建筑师设计了密集的结构,雕塑性的外观和独立性的空间。主音乐厅位于二楼,从体块中延伸出来悬挑在北面的入口大厅的上方。

To resist and exist in relation to the vast expanse of the fairground, the structure is dense, sculptural and autonomous. The main concert hall is on the first floor and sticks out, overhanging the entrance on the northern side.

▼ 从二层悬挑出的音乐厅位于入口上方,the main concert hall sticks out overhanging the entrance

▼ 入口大厅的外立面,facade outside the stairwell

▼ 进入音乐厅的楼梯,the stairs leads to the auditorium

项目内部空间包括:大礼堂、本地的广播电台工作室、录音室、俱乐部和现场音乐咖啡厅。出于音乐厅对声音效果和隔音的要求,音乐大厅和和录音棚是两个独立的混凝土体块。咖啡厅的玻璃外墙也由于同样的原因采用了双层折叠的形式。

This course distributes and shows the different entities: main auditorium hall, local radio station studio, recording studios and the club, live-music café with its glass double façade fan folded for acoustic reasons. For acoustic reasons, the concert rooms and recording studios are separate concrete boxes.

▼ 小型表演空间,the performance space

▼ 可以举办现场音乐会的咖啡厅,live-music café with its glass double façade fan folded

建筑整个结构被轻巧的金属表皮覆盖,由不透明三角形金属面板组成,其中几个抛光的不锈钢表面反射着城市街景。双层墙壁和加厚的屋顶保证了建筑的隔音效果。建筑内部空间形成了两种主要的流线:一种是穿过中庭的人流,另一种是逐渐向上攀升进入音乐厅的人流。中庭中的木质空间像一个兼顾了内部和外部的大厅,从建筑一侧的街道一直延伸至另一侧的集会空间。中庭向南开放,成为城市剧院的门廊,同时也可以作为俱乐部的露台和户外音乐会节目的舞台。

The whole structure is enveloped in a light metal skin, a double wall or over-roof that acts as an additional acoustic feature. From the outside, the volume is opaque, composed of triangular facets, some of them made of polished stainless steel that reflects the surrounding trees. It is imbued with a dual internal motion, the movement of the deck that crosses it and the movement of the roof which rises gradually to envelop the main auditorium. The deck operates like an immense interior/exterior hall stretching from the street to the esplanade.  The deck opens southwards to become a wide porch, an urban theatre that acts both as a terrace for the club, and as a stage for outdoor concerts or shows.

▼ 轴测空间分析,exploded axon

▼ 建筑的木质中庭,the deck operates like an immense interior/exterior hall

   

▼ 中庭连接了街道和集会空间的交通,the deck negotiates the flow from the street to the esplanade

▼ 夜景,night view

▼ 首层平面,Ground Floor Plan

▼ 剖面,Section

Location: Évreux (Eure)
Client: Évreux municipality

Project management:
Lead architects: Hérault Arnod Architectes
Project manager: Camille Bérar
Fluids: Inex
Structure: Batiserf
Economist: Michel Forgue
Stage design: Ducks Scéno
Acoustics: Lasa

Area: 2450 m² + 570 m² covered linking areas
Costs: €8.5 million before tax
Timetable: Competition September 2008
Delivery planned: 2013

Programme:
Concert room club (150 standing places + cafe restaurant)
Concert hall 600 standing places
Rehearsal studios
Office and radio spaces
Artists’ residence
Covered connecting areas
Images: Labtop-rendering

More: Hérault Arnod architectes. 更多关于他们:Hérault Arnod architectes on gooood.



发表评论

3 评论

  1. Profile Photo

    虽然简约,却充满力度,又有着丰富的空间和流线

  2. Profile photo of wang xunan

    可变的灰空间让人充满期待

  3. 入口挺有意思的。虽然是一个还算常见的矩形框,然而是一个灰空间,并且向内变窄加强了透视效果和空间层次

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×