泰国闹市中的商住混合居所 / EKAR

轻盈多变的混凝土砌块立面在城市中辟出一片宁静绿洲。

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢 EKAR
 予gooood分享以下内容。Appreciations towards EKAR
 for providing the following description:

如何在污染严重、嘈杂而又拥挤的城市中辟一片绿洲?项目的业主为一对兄弟,他们分别为药剂师和兽医。原本他们分开居住,有各自的诊所。出于经济考虑,他们决定在Surat Thani的中心区域购买一块狭长的土地,建造共同的居所。为了满足业主的需求,建筑师要设计一座将生活和工作统一在一起的多功能建筑。

How could we transform the middle of pollution, noise and messy context to be a home? Two siblings with backgrounds in pharmacist and veterinarian, who once lived apart and had one own clinic, decided to buy a narrow land in a heart of Surat Thani for living together and commercialized purpose. The requirements had led to the Multi-Place – a place to live and to work harmoniously.

▼ 轻盈的建筑外观,airy appearance of the building

 

复杂的城市环境
The Complex Conditions

项目位于迷宫般复杂的城市环境之中。从业主方面来说,他们需要在这里生活和工作。因此,建筑师要充分利用480平米的土地面积,在其中建造药房,兽医诊所,宠物店,旅馆,咖啡厅和可租用会议室等空间,以满足业主的商务需求。此外,两个家庭的居住区域要相互分开,并且和上述的多功能建筑分离。由于基地位于主干道旁边,设计还要应对灰尘和噪音污染,并且符合建筑规范。

This project was developed under such labyrinthine conditions. From the aspect of the clients, the buildings need to be able to live and work. The architects maximized the limited space of 480 square-meter land to support the clients’ businesses, including pharmacy, veterinary clinic, pets shop, hostel, cafe and rental meeting rooms. Also, the separated residential areas for two families needed to portray a detached house-like feeling to this mix use buildings. Besides, due to its site that sat along the main road, other issues which needed to be concerned are the legal restriction of buildings as well as dust and noise pollution.

▼ 错杂城市中的建筑,building in the complicated context

▼ 建筑空间图解,通过幕墙和公共空间与外界分隔,exploded isometric diagram, using screening and open space to escape from the busy environment

 

暴露,隐藏和空气感 – 形式丰富的混凝土砌块幕墙
Reveal, Conceal and Airy — The Multiple Patterned Concrete Screen Blocks

建筑师针对复杂的条件下提出了各种可能的解决手法,并将它们整合成了最佳的设计方案。规范要求建筑的长边不得超过20米,因此建筑师首先将项目分成了前后两个部分。二者之间的空间成为了一个宁静的花园,为两侧的建筑体块提供自然采光的同时,划分出了公共和私密区域的界限。根据业主需要两个独立的居住空间的要求,这座花园还被设计成了分割居住区域的休闲场所。花园由玻璃砖围合,阳光透过产生轻盈通透的感觉,来来往往的使用者留下丰富多变的光影。

Step by step, the architects were working on numerous potential solutions under the complex conditions, and then synthesized into the best solutions. Started with the legal restriction which a length of the building could not be over 20 meters, the architects divided the architecture up into two buildings; front building and rear building. The split area was converted into a peaceful garden in which brought a natural sunlight into the massive architecture and acted as a natural boundary between public area and private area. According to clients’ need which was to separate their residential space from one another, the architects added this garden to be a relaxing linkage between two detached residential spaces. The garden’s walls composed of easy-to-find glass blocks allowed sunlight to shine through creating dynamic shadow effects from the movements behind themselves as well as an airy-like sensation.

▼ 丰富的混凝土砌块立面,两个体块中间由玻璃围合的花园分隔,multi-pattern concrete block screen, glass enclosed garden separates the two volumes

▼ 两栋建筑中的花园成为舒适的交流空间,garden between the volumes becomes a communication space

▼ 花园作为不同生活区域间的过渡空间,garden as relaxing space separating two residential areas

为了满足业主对私密性的需求,并远离灰尘和噪音的侵扰,由当地工厂制造的混凝土砌块成为了组成立面的不二之选。堆砌在一起的混凝土砌块形成了多种图案,不仅可以隔绝污染,还可以保证空气的流通,创造了一个私密但不觉拥堵的环境。和花园的设计相似,室内的灯光透过混凝土砌块间的空隙,在建筑上形成了无尽的光影效果。

In terms of concealing their own privacy from the prying eyes as well as dust and noise pollution, concrete screen blocks (from the local factory) became the best solution for the facade. Composing the multiple patterned concrete screen blocks together screened the pollution yet allowed air flow smoothly; meanwhile, created privacy for people inside without feeling cramped. Align with the garden design, the lighting from the interior could pass through the combination of the concrete screen blocks meaningfully casting countless shadow effects on the architecture.

▼ 宽敞明亮的商用空间,混凝土砌块形成丰富的光影,spacious and bright commercial area, concrete screen blocks leaving various shadows on the architecture

▼ 兽医诊所,花园增添自然氛围,vet clinic with gardens giving a sense of nature

▼ 围合楼梯间的混凝土砌块墙,其上设有置物用的木块,concrete screen blocks enclosing the stair space, with wooden blocks as shelves

▼ 居住空间的配色更加温馨,混凝土砌块被沿用于分割空间,residential area in warm palette, with concrete screen blocks dividing spaces

▼ 充满自然感的木制书架,wooden shelves enhancing the feel of nature

▼ 不同图案的混凝土砌块,concrete blocks in different patterns

▼ 模型展示体块之间的关系,model showing the relationship between the volumes

Project Name: Multi-Place:
residential and commercial space for Limlanangkul family and Aomsupsin family
Building Type: Mix-use building consisted of residential area for 2 families and commercial spaces (veterinary clinic, pet shop, pharmacy, hostel, cafe and rental meeting rooms)

Area: 1,050 sq.m.

Land Area: 480 sq.m. (120 sq.war)

Owner: Montri Limlanangkul & Apichat Aomsupsin

Location: Surat Thani, Thailand

Duration: 2013-2016

Architect: EKAR

Structural Engineer: Pitsanu Bumroong

Graphic Designer: Kade Khoosuwan

Sanitary Engineer: Suphachai Kong-in

Electrical Engineer: Phongsathorn

Photographer: Chalermwat Wongchompoo

Drawings: EKAR
English text: EKAR
Chinese text: gooood

More: EKAR



发表评论

3 评论

  1. 混凝土砖的实践很棒

  2. Profile photo of 交大赛艇队
  3. 鬧市中的綠洲,暴露中的隱藏,在建築細節與轉角的體驗都做的很到位,這種沒有浪費的建築非常值得欣賞!

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×