吉林新青年公社 / META-PROJECT

平等自足,多元共享的新型青年社区。

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 META-PROJECT 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:META-PROJECT on gooood
Appreciations towards META-PROJECT for providing the following description:

新青年公社是一座混合型青年居住社区,位于万科松花湖度假区的边缘,与自然村落接壤。建筑可容纳800人,上层居住着万科员工,中层租赁给镇上个体经营者,首层供学生等营地活动使用,并向周边村民开放。该项目已获得世界建筑WA居住贡献奖的佳作奖并入围设计实验奖和社会公平奖。

New Youth Commune, a mixed youth community on the edge of Vanke Songhua Lake Resort bordering natural villages, contains 800 people with the upper space for Vanke staff, the middle rented to self-employed townspeople and the ground facilitating camping students and open to surrounding villagers.

▽北侧山景,mountain view from the north side

1-Mountain view from the north side_New Youth Commune_Wang Shuo

▽ 视频,Video

基于对青年”蚁族”群居问题的梳理,与对胡同、筒子楼、城中村等中国独有的“混居”现象的研究,建筑师在了解青年社群生命力的内在机制后,希望重构一种空间范式,以实现群居模式中人与人关系的重构。

Addressing the ant tribe problem, having investigated the mixed dwelling phenomena peculiar to China from hutong, tube-shaped apartment to village-in-city and comprehended the inner dynamics of youth communities, the architect proposes a new spatial paradigm restructuring interpersonal relations in a gesellschaft.

▽从小路看篮球场,view from the pathway to the basketball court

3-View from the pathway to the basketball court _New Youth Commune_Wang Shuo

▽从篮球场看东立面,view from basketball court to east facade

2-View from basketball court to east facade_New Youth Commune_Wang Shuo

设计突破了一般集体居住的模型,将建筑体量折一为四,形成外表错落、内在连续的整体。廊桥、楼梯、阶梯座位介入通高中庭,塑造出一条如开放街巷般丰富多变的公共流线,串联起中庭及两侧的各级邻里共享空间,满足了当代年轻人衣食住行可能利用到的空间形式。如此,一个简单而灵活的框架中,新的空间理念与日常生活相融,人们出入于不同层级的个人-共享-集体区域,时有不期而遇,社群自然生长。

The ordinary residential pattern is mutated into a quartet, externally undulating and internally interlocked. Bridges, stairs and tiered seating around the full-height atriums compose an open-street-like public route connecting all communal spaces for varied daily utilities. Thus, the simple and flexible framework blends innovative spaces into daily lives, encouraging inter-level encounters among the private, shared and collective zones and finally the community growth.

▽主入口桥,main entrance bridge

4-Main entrance bridge_New Youth Commune_Wang Shuo

▽主入口桥下下沉庭院,Sunken playground  under the entrance bridge

5-Sunken playground  under the entrance bridge_New Youth Commune_Wang Shuo

6-Sunken playground  under the entrance bridge_New Youth Commune_Wang Shuo

▽南立面局部,South facade partial

7-South facade partial_New Youth Commune_Wang Shuo

8-South facade partial_New Youth Commune_Wang Shuo

项目有效回应了当代现实的混杂性,提出一种社群共生的新范式:在个人平等自足的基础上,经由空间的多元共享,促发互助合作、与周边环境积极互动,进而生长出一种当代“新青年”的社群原型。

The project responds to the hybrid contemporaneity and proposes a new paradigm for community symbiosis: mutual cooperation and positive environmental interaction through inter-spatial sharing based on equality and self-sufficiency – a prototype community for contemporary ‘new youths’.

▽中庭内立面,interior facade in the atrium

9-Interior facade in the atrium_New Youth Commune_Wang Shuo

▽中庭公共空间,public atrium space

10-Public atrium space_New Youth Commune_Wang Shuo

11-Public atrium space_New Youth Commune_Wang Shuo

12-Public atrium space_New Youth Commune_Wang Shuo

13-Public atrium space_New Youth Commune_Wang Shuo

▽入口处大台阶,the step seats near the entrance

14-The step seats near the entrance_New Youth Commune_Wang Shuo

▽邻里公共空间,neighborhood shared space

15-neighborhood shared space_New Youth Commune_Wang Shuo

▽中庭内日常活动,daily activities in the atrium

16-Daily activities in the atrium _New Youth Commune_Wang Shuo   18-Daily activities in the atrium _New Youth Commune_Wang Shuo

此实践是一系列当代城市空间模式研究的实验性建筑之一,该系列另有“超胡同”和“重启宅”,旨在分析当代城市空间生产的自发演变,推导出在现今行之有效的新社会-文化-空间复合原型。

The practice continues [META:HUTONGS] and Reset Apartment, a series of experiments that analyses the spontaneous evolution of urban space production and elicits a valid composite social-cultural-spatial archetype.

▽共享居住模式演化,evolution of share-living typology

Evolution of share-living Typology_New Youth Commune_Wang Shuo

▽区位图,location

总平-2000

▽平面图,plan

A

▽剖面图,section

剖面

项目名称:新青年公社
地点:吉林,松花湖
时间:设计2014年12月;竣工2015年12月
业主:万科松花湖度假区
功能:混合居住社区
面积:10,000平米
进度:已建成
设计团队:王硕,张婧,曹世彪,兰添,吴亚萍,赵宇
照明咨询:韩晓伟
摄影:方淳,陈溯

Project Name: NEW YOUTH COMMUNE
LOCATION: Ji Lin, Songhua Lake
DATE: Design 2014/12; Complete 2015/12
CLIENT: Vanke Songhua Lake Resort
PROGRAM: Mixed Residential Community
AREA: 10,000 sqm
STATUS: Construction Complete
DESIGN TEAM: Wang Shuo, Zhang Jing,  Cao Shibiao,  Lan Tian, Wu Yaping, Zhao Yu
LIGHTING CONSULTANT: Han Xiaowei
PHOTOGRAPH: Chen Su, Fang Chun

More: META-PROJECT 。更多关于他们,请至:META-PROJECT on gooood



发表评论

8 评论

  1. 1.中庭需要更有效的采光方式,不然人很难停留。
    2.标间式公寓改为共同使用式,所有的房间如果都通向公共活动走廊,独立卫生间的意义不大(如果现状还能称为独立卫生间的话);不如改为两间一组,有独立的内向的卫生间,加内向的公共客厅,客厅再与走廊联通。
    3.室内色彩清新一点就好了,或者搭配高反射、通透材质,现状太压抑。

  2. 这种空间真的能实现 人们的互动么 大木梯处在主要交通要道旁 真的有人愿意在那逗留么

  3. 内庭的那个木梯很有意思。

  4. 这种到处和外界联通的空间对于东北来说根本不适用,那些大面积连接室外的公共空间到冬天会冷得要死。

  5. 叫那么多人摆拍,辛苦了

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×