NFB托儿所,日本奈良 / HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

制造创意和梦想的工厂

项目标签

位置 :
类型 :
文章分类 :

感谢 HIBINOSEKKEI Youji no Shiro对gooood的分享。更多关于他们:HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro on gooood
Appreciation towards HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro for providing the following description:

该建筑的场地位于奈良省大和郡山市的工业园区内,周围是一些普通的工业大楼,设计单调,用色单一。但同时该市也拥有八个世界遗产级的建筑。设计师希望在工厂环境背景下创造一个活泼而有趣的环境。工厂是用于制造的建筑。因此,“制造创意和梦想的工厂”成为了关键的设计概念。

The site is located amidst several industries in the Yamatokoriyama city of Nara province, which on the contrary, is also home to eight world heritage architecture sites. The surrounding factories have a simple design devoid of any colours. Majorly efforts have been concentrated in creating a lively and playful environment, in the mid of this gloomy context of factories. By definition factory is a building assigned for manufacturing. Hence, “the factory to manufacture creativity and dreams” became the key concept.

▼托儿所主楼前有一个面积很大的花园,a large garden locates in front of the main building

考虑到项目周边的环境,我们将工厂的硬性纹理带入到幼儿园设计中,例如用波纹金属板作为天花板等等,并通过庭院里大量的绿植来营造质感上的平衡。很多机械部分未加覆盖,留有工厂的感觉,同时也可引起孩子们的好奇心。天花板下面的通风管道是用透明的亚克力材料做的,在里面有一个螺旋空气推进器,这样的设计可以让孩子们了解气流的工作原理。同样,洗手盆背面的管道也裸露出来,成为一个精美的展品,展示着整个供水系统和排水系统的功能。当孩子们踩踏踏板时墙上的LED灯会亮起,这个设计体现了能量转换的概念。这些小设计不仅能够吸引孩子们的注意力,还能让他们体会到知识的实际应用。

Taking the urban landscape in consideration, we designed the kindergarten to bring in the factory feel using hard textures, corrugated metal sheets as the ceiling etc. This was balanced by filling in the courtyards with lots of green. There are many mechanisms, which are deliberately left raw and exposed to support the factory feel and also generate curiosity about the same, amongst kids. The ventilation pipe passing below the ceiling has been made with transparent acrylic and a propeller has been added inside so that children may learn about the air flow. Similarly, the pipes at back side of wash basin have been boxed in acrylic like an fancy exhibit, demonstrating the whole water supply and drainage functioning. Concept of energy conversion is also manifested at a spot, on which trampling your foot will switch on the LED on the front wall.These are the small discovery pockets which will not only grab kids attention but will ensure their practical learning.

▼托儿所外立面采用了工业风格的设计,与周围的景致相匹配,从街道上可看到餐厅;the facades use industrial style to match its urban context and the dinning hall is visible when seeing from the street

▼餐厅外是一个小花园,the courtyard outside the dinning hall

▼餐厅入口,entrance to the dinning hall

▼餐厅一览,overview of the dinning hall

▼餐厅是孩子们交流和学习社交礼仪的重要场所,因而成为设计中重要的组成部分;the dinning hall is a place for children to communicate and learn social manners; thus it becomes an important part for the overall design

▼餐厅与室外花园相邻,在天气良好时可将玻璃门完全打开,创造一个连续的室内外空间;the dinning hall opens up to the courtyard and the interior connects the exterior when pushing the glass doors to the end during a good weather day

▼即使在厨房也可以欣赏到小花园,为员工提供了良好的工作环境;dinning employees can enjoy the view of the courtyard

▼通往二层的楼梯,staircase leading to the second floor

   

▼托儿所内有多个大面积的游戏室,平面开阔自由,可根据活动内容灵活使用;there are multiple play rooms with open plans, which can accommodate different activities

▼二层的走廊足够宽大,且引入自然光线;the hallway on the second floor is large and bright with day light

▼走廊两侧的卫生间没有实体门做分隔,这是幼儿园项目中的特殊设计;the restrooms along the hallway are not enclosed with doors, a special design feature for kindergardens

▼洗手池的管道也裸露出来,成为一个展品,引发孩子们的好奇心;the ductwork of the sinks are exposed as an fancy exhibit, attracting curious children

▼洗手池的高度也调整到适合孩子使用,the height of the sinks fit children

▼考虑到幼儿园孩子尚未进行性别启蒙,因而卫生间设计成开放式的;considering that children have not yet understood sex difference, the restrooms are not designed as enclosed

▼为孩子们专门设计的游戏装置,installation that designed for children

设计师们认为幼儿园是一个有关教育和成长的地方,而不是一个充满色彩和玩具的游乐园。他们的设计给孩子们提供了各种各样的自我学习的机会。

Kindergarten is meant to a place for education and growth, not an amusement park full of colours and toys. This design gives them various opportunities of self-learning.

▼夜色下的幼儿园,the kindergarten at night

▼场地平面,the site plan

▼首层平面,the first floor plan

▼二层平面,the second floor plan

▼立面,the elevations

▼剖面,the sections

项目名称:NFB幼儿园
地点:日本奈良
公司:HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro
照片:Studio Bauhaus,Ryuji Inoue
占地面积3238平方米
建筑面积871平方米
面积1193平方米

Project Name: NFB Nursery
Location: Nara, Japan
Firm: HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro
Photo: Studio Bauhaus, Ryuji Inoue
Site area 3238㎡
Building area 871㎡
Surface area 1193㎡

More: HIBINOSEKKEI Youji no Shiro



发表评论

5 评论

  1. Profile Photo

    二层平面图写成首层平面图了

  2. 非常用心的设计~学习很多。唯一不解的也是厕所的问题。设计成开放式的有什么好处?小朋友也有隐私吧

  3. 未进行性别启蒙,所以厕所是开放式的???ほんとに!!??

  4. 日本人在建设幼儿园上花的精力堪比在某某建设政府办公楼,比起周边各种欧式贵族幼儿园,日本的幼儿园在设计上更能激发孩子的想象力和创造力,真诚又简约的建筑也能给孩子塑造一种朴素的价值观和审美。

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×