Old school conversion ‘Ons dorp’ by Standard Studio



设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

来自 Standard Studio 对gooood的分享。
Appreciation towards Standard Studio for providing the following description:

位于阿姆斯特丹市中心的一座百年学校建筑被改造成为10个宽敞的节能公寓,成为了Ons Dorp Amsterdam团队中10个年轻家庭的理想家园。每间公寓的空间布局模式和建造材料都根据居住者的需求而略有不同。建筑师将太阳能、地源热泵、隔热层、绿色屋顶等可持续的建筑技术综合运用到改造过程中,打造了一个几乎零排放的被动式节能建筑。

Collective Private Commission: a 100 year old school-building in the center of Amsterdam is transformed into 10 spacious and sustainable apartments directly for the group Ons Dorp Amsterdam (Our Village Amsterdam) of 10 young families. Each apartment has a different floor plan and different materials based on the individual wishes of the participants.

Sustainable technologies like solar technology, ground source heat pumps, insulation, green roofs etc. have been used to obtain a almost passive null-emission building.

Ons Dorp Amsterdam



This particular apartment was designed for a family of four. The teacher’s lounge got remodelled into the bedrooms and the classroom into the living space.

Due to its high ceilings, it was possible to create maisonettes, which lead for the whole family to be together, but still remain with a bit of privacy.  It meant that in the living area we could combine all five elements; kitchen, living room, dining room, play area for the children and work space into one.

▽ 开敞的公共活动空间内集合了多种功能,different elements are combined into a living area

Interieur architectuur herbestemming oude school.

Ons Dorp Amsterdam

▽ 开放式的厨房和餐厅, open kitchen and the dinning area

Ons Dorp Amsterdam

Ons Dorp Amsterdam

▽ 二层的书房和琴房, study and the piano room upstairs

Ons Dorp Amsterdam

Ons Dorp Amsterdam


Storage is of essence when designing for a family with two young children, therefore as a result, furniture pieces were created under the stair cases that not only allowed for the children to put their toys, but also as a play and sitting area.

▽ 楼梯下的地柜既是游戏空间,又可收纳玩具,furniture pieces under the stair cases as play and sitting area and for putting toys

Ons Dorp Amsterdam

▽ 主卧室,master bedroom

Ons Dorp Amsterdam

Ons Dorp Amsterdam

▽ 儿童房, kid’s room

Ons Dorp Amsterdam


Concrete floors and steel staircases kept the characteristics of the school but when combined with plywood, it resulted in a bright and warm interior. This dwelling has a really nice vibe and energy, and suits the client very well; a young creative and conscious family living in the center of Amsterdam.

▽ 简洁利落的钢制楼梯, steel staircase

Ons Dorp Amsterdam

▽ 木制元素营造了温馨感,bright and warm interior created by the plywood

Ons Dorp Amsterdam

Ons Dorp Amsterdam   Ons Dorp Amsterdam

▽ 公寓入口大门造型复古, the entrance of the apartment

Ons Dorp Amsterdam

▽ 平面图,plan

151012_ 2014-17_ons dorp_1

Location | Elisabeth Wolffstraat, Amsterdam
Floor area | 100 m2
Design | 2014
Completion | 2015
Photography | © Standard Studio
Architects | Wouter Slot & Jurjen van Hulzen @ Standard Studio

Drawings: Standard Studio
English Text:  Standard Studio
Chinese Text: gooood

MORE: Standard Studio


随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now