Phoenix Valley, Wujin, China / Studio505

中国武进凤凰谷

项目标签

位置 :
类型 :
文章分类 :

Studio505还曾给gooood分享了:
Other two projects by Studio505 published on gooood:
Pixel Building LEED全球得分最高建筑—-绚丽的像素大厦
The Lotus Exhibition Centre and People’s Park, Wujin, China 武进莲花会展中心

非常感谢Studio505将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards Studio505 for providing the following description:

由studio505设计的武进凤凰谷成为了武进这座新兴城市的文化中心。
Phoenix Valley, Wujin has invigorated and defined a new cultural heart for the blossoming new city in China’s Jiangsu Province.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_doqacpiR9VbKSYMExyhOQuSl_Z_NtQFJ9Cy1UJ-bUi2EUcHEAmD7aI-mMMxSzdynn7M7wgTVKFsbg3sFBY10_3EeshWbcVsB.jpg

↑ 凤凰谷及周边城市景观鸟瞰图 Aerial including surrounding city scape

 

凤凰谷项目由政府出资建立,包含剧院、影院和艺术中心。2009年底举办的设计比赛大纲提出了严格的区域划分要求。根据该要求,几乎所有的设计师都将轴向水道绕过矩形的项目区域,将公共广场设在前面或侧面。然而,studio505打破这种规定的分区思维,将水道引入项目区域内。该设计方案构建了一个封闭的内部庭院,一个远离街道喧嚣的、内化的户外中心广场。广场连接大屏幕,并且由此可以通向凤凰谷的各个区域。

The project at Phoenix Valley is a government funded and operated Theatre, Film and Arts Centre. Run as a competition in late 2009, the brief  proposed strict zoning for the site which directed all designers to divert an axial canal in a blunt right hand turn across the front of a basic rectangular building footprint, and left open the option of a square to the front or the side. studio505 broke this zoning and instead proposed that the canal was drawn into the site, becoming the active element that has carved out the valley from a green roofed mountain mass. This gesture created a protected internal courtyard space, an internalised yet outdoor central gathering space secure from busy roads, allowing a public space, connection to the big screen and access to all the parts of the centre from within the valley.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_KO9rRcVy8J-R2QVrur1pLYr973A2AuVVk2dnwAZZE1BHlRJ2tyiy8wnhlc_TvIiBFmzEhZxddn5w_UkdFcrVAVXxs3G5rE89.jpg

↑ 平面图 Plan

 

凤凰谷内设4家独立运营但整体布局的影院,1000个席位的大剧院(可满足中国戏曲表演和数字影视放映的需求),5层美术馆,可容纳4000名学生的少年宫(学习中心),职业体验馆,运动和舞蹈中心,零售店、咖啡厅和餐饮区,儿童游乐场,绿化庭院和LED巨屏。精心布局的功能区、封闭的中心广场、蜿蜒的水道、折叠的建筑轮廓共同形成了复杂的综合体量。

Comprising a series of independently operated, but integrated programmes of 4 cinemas; a 1000 seat grand theatre capable of both traditional Chinese opera and radical digital immersive performances; a five storey flexible art gallery; a youth palace(learning centre) to educate 4000 students; an occupation experience hall, a sports and dance hall; a selection of retail, café and food facilities and a connected and permeable children’s playground, landscaped courtyard and large format LED screen.

This broad and complementary mix of programme has been carefully tailored, folded, inserted, and moulded into the form of the building through a process of occupation, of inhabitation, carving out and claiming of regions, colonising of niches, of caves and hollows excavated from within the simple, powerful geological form of the overall complex.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_9gsnyRYc4KaO6O9SuzZbpbq1vwcg6BwkwM8oS19sDr8PLGsxZ58VL7z46igvqgIq31q8JB5FmT85LE4ne35Jc2ZUp-yfSsK1.jpg

↑ 左:凤凰谷外观(白天) 右:教育中心中庭 Left: External day time Right: Education centre atrium

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_lsbX-n201oNRkyOWODHHMskSGU4bv5dWb3a8mQoA1LxZO473KvCdGXKBFXPZaUXJBEirPfFu-jqkhgDbR6sqd6twW1DlCnYR.jpg

↑ 羽毛球馆 Badminton hall

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_C1HcaKGKyRxjiPvpw8lt2j2C6dcvl_lgvcGXCUAHKCpNKDTsv-ehr3qo07UDfgeKQ7vHcjCpGPD6fiuwZkQfCqwpILCa9hnG.jpg

↑ 1000个席位的大剧院 1000 seat grand theatre

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_HvN-qkGeLEVXbe50LrQhzaS81ZrQd_WmbCyDj_b7aMkugJvJ8xx4kOyeW9dCChSgYZ3HKim7JYdgCPDIAOh1hVznJHCUFyWX.jpg

↑ 1000个席位的大剧院 1000 seat grand theatre

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_Ajum8g2m-3vgKict3wkt8h6lflZoyJUhweuYDpoChQWxLNOBA-a2Y95TWJkvdEDTFj3AZAG5h0qhUKmfACZ3Jrl7-b46zhvY.jpg

↑ 1000个席位的大剧院 1000 seat grand theatre

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_rFa4FoBGMiipPGdTQFCGuBTg6YwPwfnBLw-9TmIOTS3WFOaOMho-W6H8orTYQu7bid1r-Fu2Cu7Rde5sI736TOoPEhZetM1N.jpg

↑ 电影院“春”  Spring Theamed Cinema

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_E-WsbIBs2Orie0g5BQXbhC_3TQincfURGIafIERy_OJ8e5efSJteZcWhv87gnNcsEaOa2mv8tjXQZkhxTKG-qU8RmNjzRbvd.jpg

↑ 电影院“冬” Winter Theamed Cinema

 

凤凰谷是一个综合项目。studio505在65,000m2的建筑范围内运用了多种技术。这些技术的设计和试验过程都是在位于墨尔本的一座小型建筑内完成的。所用技术包括绿色屋顶技术、光伏建筑一体化、太阳能帆板、自然通风、LED照明以及复杂的水管理系统(包括利用水道进行热交换)。该项目达到了中国《绿色建筑评价标准》的最高级别“三星级”,相当于LEED金奖。

The project is comprehensive. Within its 65,000m2 studio505 have embedded technologies, thinking and design processes developed and tested in the much smaller Pixel building, in Melbourne. This comprises Green Roof technology, Built-In Photovoltaic (BIPV) and Solar Thermal arrays,Natural Ventilation, LED lighting and sophisticated water management systems including thermal heat exchangers with the canal waters flowing through and beneath the project. The project has achieved certification of the maximum 3 stars available under China Three Star rating which is the equivalent of Greenstar 5/6 star, our Leed Gold.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_G9PMS1-Ml4ExM0hiThmyJLZiGq9aMg-dInym2vIDdH2auA0kaLtqwmECvwHpxvnrcG4xST18FFuzfA6jYzB4wz9buCdIvHhB.jpg

↑ 凤凰谷夜景 External night time shot

 

建筑的整个屋顶覆满绿植,与建筑立面的设计完美契合。屋顶的植物随着季节变化呈现出不一样的景致,与下方的绿色墙壁连为一体。绿化屋顶起到隔热、储水、过滤和减少热岛效应的功能。凤凰谷项目为市民提供了一个舒适的公共区域,提高了地产的本土价值,并成为当地倍受欢迎的公共中心。

The entire roof of the project is ‘green’ planted to follow the patterns of the facade, with species that create an active and integrated seasonal flowering variety that flows down the green walls. This roof provides significant benefits to the project in terms of insulation, water collection + filtration and reduction of a heat island effect. The project has improved amenity, improved local value of real estates, and formed a highly regarded and awarded hub for the local community.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_tJxIHzBnSkP2kNH12jU0Fx4MHw4Eicd-xFUEhbwLlQZkHP7O9JfBlVt72pWhs754-zKxjWgNw7DMgyQv228zksC5QOtBSZmt.jpg

↑ 绿化屋顶鸟瞰图 Aerial showing planted roof

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_PEPqFY3dQ6SU5GAs5I8EFefrtVUjRfCgiIVk2ju1FWk64YmwLYpm54NKpMU_suA61scyfPXoEer0waeEKerPCnfOm8Cm6GF9.jpg

↑ 折叠轮廓鸟瞰图Aerial showing folded geological form

 

Completion Date: 2013
Client: Wujin District People’s Government
Cost: 450M RMB
Architect: studio505
Local Design Institute: Nanjing University Design Institute
Constructor: Shanghai Construction Group
Interior Contractor: Gold Mantis
Photography: John Gollings

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_9uSS4yb-aSkrQ4HdRMVwHlOUZS6FFnTlLhHqcQ-iTn-WmCK_3JPpt6EijQ0LiUPdBh9ld_PLxyBacq_ffdBU9Lv6-DztmP0a.jpg

↑ 左:地面层平面图 右:第五层平面图 Left: Level ground floor plan  Right: Level 5 floor plan

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_2q7CYy_IpyDoJbwZytGDt7iD3G_ouZ-IdaiMj8GA_XWnAX3Ga-XWwL1rJ9_c7yh9IvgkoT6PRMhWxy0eVzAtWQe_DPYKLGeJ.jpg

↑ 大剧院截面图 Section through Grand Theatre

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_kWLc_TgwVje9m-ZBGMtzBr3CKbVyXV47PLjrWrrp3Y08FSFJv-inIgHjD8eiKCiyfJpl2DYICUWTq8uJxbI6V2g7lbrLPc2X.jpg

↑ 少年宫截面图 Section through Youth Palace

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_kOt8sN3TQcn8ZTjAUtflbZa84yul190-R7FaXte1IrpRSELgibEGJL8DKM8d1WyonrEEHnIOdeS79xR4rWri62FZYFpUR8rH.jpg

↑ 画廊、中心广场、羽毛球馆和青年影院截面图 Section through Gallery, Valley, Badminton Hall and Youth Cinemas

 

MORE: Studio505



发表评论

15 评论

  1. 我觉得作为影院这种色彩还是可以接受的,而且从内到外,细节处处处有高要求。

  2. 形体和内部看起来不错,但是立面太花了,手法太多,而且乱七八糟的开窗出口完全没有考虑整体效果

  3. 色彩上太乱,不知道内部空间感受怎么样

  4. 建完了看着得闹死!

  5. 简直有点看傻了……整体完成度跟内部装修都让人说不出来有啥不好的地方

  6. 个人不太欣赏这和设计风格以及配色,立面配色杂乱、整体造型笨拙,考虑到所谓城市新区规划的鬼城项目,能出这样的建筑也是正常的。

  7. 用色头晕,不过确实使这个建筑热闹

  8. 看了一下这个公司的作品集,用色都非常大胆![开心]

  9. 风格和配色都是典型的欧洲建筑啊,居然搬到了中国,可以去体验下建筑尺度还有细部的,应该不错吧

  10. 看着头晕

  11. 看起来很热闹,不知道亲身进去体会是什么感觉。。。

  12. 常州武进鬼城,各位懂的!

  13. 用色大胆,很有张力

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×