OMA卡塔尔基金会总部大楼摄影分享 / 李樾祺

空间看似独立却又环环相扣,恍如出自匠人之手的精妙乐器。

我是业主,我要找设计师/我是设计师,我要接项目 → 了解更多

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

来自摄影师 李樾祺 对gooood的分享。更多关于他:Yueqi Jazzy Li on gooood. Appreciation towards photographer Yueqi Jazzy Li for providing the following description:

于近日落成的卡塔尔基金会总部大楼是典型的OMA作品。功能各异的空间体量错落堆叠,推导出最终的设计方案。远远看去,建筑不过是一个坐落在悬浮平台上的乏味方形体量,除了一道连续凹槽使得建筑的上部微微脱离于主体空间,打破了完整的界面外,与大多的现代建筑并无二致。然而一旦进入建筑,其内部空间将彻底颠覆这种平凡之感。空间看似独立却又环环相扣,恍如出自匠人之手的精妙乐器。礼堂、会议室、空中廊道、办公室与咖啡厅,通高的中庭创造出各个空间间连贯的微妙关系,也提供了互相眺望的视角。通透的玻璃与铝制框架组成的墙面上倒映着周遭的一切,随着观看者的移动而不断变化,让人目不暇接,而其与楼板交接处的细节设计更是让人赞叹不已。空间序列在建筑的7层到达了高潮,环绕休闲区域而设的露台俯瞰着脚下延绵的城市与街道。精巧的结构设计使得上层楼板无需任何结构辅助支撑,实现了毫无遮挡的开阔与通透。而从城市看向建筑,上层空间仿佛违反了人类对物理的认知,悬浮于空中。网格状的预制外墙结构覆盖着建筑的立面与顶部,为内部空间挡去了沙漠中炙热的阳光,也巧妙地将充满趣味性的空间结构隐藏起来。悬浮的室外平台将主体建筑与相邻而立三层高的策略研究中心整合为一个整体,而同样沿用了网格状设计元素的广场景观与建筑立面遥相呼应。大胆而清晰的设计概念,精巧的建造工艺与对细节的极致追求让建筑当仁不让,成为了正在飞速发展的卡塔尔教育之城中世界一流的办公与会议建筑,而其对所有访客一视同仁,欢迎开放的态度也让其超越了最初的目标,成为了一座具有改革意义的现代建筑。

The newly opened Qatar Foundation Headquarters building is a quintessential OMA project. The program becomes the driver of the design and is manifested as complex volumes of space on display. This may not be the sense one gets when viewing the building from the outside, as it sits confidently on the elevated plinth as a simple cubic form with the upper part floated above a continuous slot. Once inside however, if feels as if one has entered the deep construct of a sophisticated musical instrument. The multi-leveled atrium offers kaleidoscopic views of different spaces, ranging from auditoria, meeting rooms, sky bridges, to offices and cafes. The off the shelf glass and aluminum wall system here create magnifying reflections from all angles and may be visually unpleasing to some, but the alternating soffit joinery detail is quite commendable. The 7th level is perhaps the most exciting place of the building where a series of amenity spaces fill the floor, with a terrace space all around. The structural gymnastics allowed this terrace to be completely column free, creating an exhilarating feeling from the inside and a gravity defying reading from the outside, as if the upper volume simply hovers over the lower one. The exterior form however, cleverly conceals and simplifies this playful inner working by shielding the interior against the harsh desert sun with a gridded precast facade and roof. The main headquarter building is joined by a three storey Strategy Study Center building through a unifying elevated plaza, where the gridded motif is again executed in the landscape design. A bold and clear concept built with fine craftsmanship and attention to detail, this building certainly meets the objective of becoming a world class office and assembly facility for Qatar’s burgeoning education city but goes above and beyond that by showcasing a welcoming attitude to all visitors and an open mindedness towards a progressive architecture.

▽ 室外平台将主体建筑与相邻而立三层高的策略研究中心整合为一个整体,The main headquarter building is joined by a three storey Strategy Study Center building through a unifying elevated plaza

OMA.QFHQ-4

▽ 建筑外观,External View

OMA.QFHQ-1

▽ 网格状的预制外墙结构,The Gridded Precast Facade

OMA.QFHQ-2

▽ 通高的中庭创造出各个空间间连贯的微妙关系,The multi-leveled atrium offers kaleidoscopic views of different spaces

OMA.QFHQ-8

OMA.QFHQ-12

▽ 墙面上倒映着周遭的一切,让人目不暇接,The wall system here create magnifying reflections from all angles

OMA.QFHQ-9   OMA.QFHQ-11

▽ 露台俯瞰着脚下延绵的城市与街道, Terrace Space Overlooking the City and the Streets

OMA.QFHQ-13

OMA.QFHQ-14

▽ 建筑内部空间,Interior Space

OMA.QFHQ-7

▽ 相邻而立三层高的策略研究中心,The Three Storey Strategy Study Center Building

OMA.QFHQ-5

▽ 夜景,Evening View

OMA.QFHQ-16

MORE: 李樾祺  Yueqi Jazzy Li 更多关于他:Yueqi Jazzy Li on gooood



发表评论

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×