Rain Shelter House / y+M design office

大屋顶下的温暖“分家”

项目标签

位置 :
文章分类 :

非常感谢y+M design office将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards y+M design office for providing the following description:

 

这栋有着巨大折型屋顶的住宅位于鸟取县米子市山阴地区高地,脚下是葱郁的国家公园。房屋业主是一对夫妇和他们的两个孩子,以及女方的母亲。高地上的房屋拥有美景,但当地也多雨,冬季有暴雪以及午后日头很毒。加上三代同堂的关系,建筑师设计了一个大屋顶下围合出一片空地的几间小屋子,这样一来,格局略微有“分家”的状态,而建筑师正式希望这种稍有分散的格局能够保护住户的隐私能,让其有条件进行自己的各自生活。同时不担心雨季,暴雪还有烈日对住宅的侵扰。

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_-S_B72NQi5CijGWigaAgycbKENfzATNR0uIdlTio8hhKk7Xj68rY061jHDnxdnXGGtu6Ojtqfzc98xXZeK6MRfc8K3ioGdUw.jpg

 

Location of the house is Yonago-city Sanin area at the foot of Mt. Daisen which has national park.

This area has much rain throughout the year. In winter it blows a chill northwest wind and it snows a lot. The site is on a hill. So the scenery is wonderful but it gets the strong afternoon sunlight.

We planned the house there where client family (married couple, their two children and wife’s mother who newly live together) lives.

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_3zeTp-z_uVx2Mxu7gg-Sh3JdpwkfJIKyouER3g2fVr5VaUVJMGlXxdGVUl8QH7lQedgClb5YrMpz8hRU8ASyQxAhhzBbz2ZM.jpg

 

大屋顶和小屋顶之间有一段空隙,因此光线可以通过空隙到达房间深处。屋顶的大折面主要分布在南面和西面,这样有益于夏季通风与凉爽。屋顶的最高点达到7,5米,顶端有一个开口和带有热传感器的风扇,以有效保证屋内舒适的温度和环境。冬季,阳光能够深入室内。而地面供暖设备仅需要夜间开放。这是一个低消耗的环保住宅。

大屋顶下的分家让每人都有自己的隐私空间,客厅作为家庭共享空间纯在。建筑师希望这栋住宅能让其中的住户感到温暖和满足。

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_6nhcBDPe5opnpXiSIeXcq9VaToN6dUUM-Vbm1Zg7PfrEk8Lt0otFPtVGp4pW5WcHPIcUi_VzSX30aMAMRcg9Amgi4xYaOfs6.jpg

 

We planned the house as divided/parted one. That architecture makes some benefits for the client such as keeping adequate privacy among the family. And client can sleep without any concern for disturbing noise of the other family members after his/her night shift work.

We designed the gabled folded-plate big roof which reaches ground at its one side on each “divided house.” The roof keeps off rain throughout the year, chill northwest wind and snow in winter and strong afternoon sunlight in summer. And the roof can keep the client’s privacy from neighbor houses.

In addition, natural sunlight comes in through the gap between the roof and “divided houses.” So that inside the house is bright enough in daytime without lightings.

The big roof bulges for south side and west side. So that it blocks out direct daylight in summer and get a ventilation and comfortable housing space.

In the living room maximum height of the roof is 7.5 meters. The roof has an opening and a fan which has thermal sensor. They work for heat rejection and gives comfortable housing environment.

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_QbRnLmOPmkb-_33Udo1zmecZz5ROVDT4vQNcAaSVIYosIOpWS3ITml_dsRU5yoBdfkdT5gdf1qcnkKeB4c0iP5feIEGxNnl7.jpg

 

In winter the roof can bring in direct daylight due to low solar altitude and accumulate the heat into mortar floor. Floor heating system is only used at night time as an auxiliary use. In sort, we provide the comfortable housing space with less and less electrical facilities.

We designed that the roof wrap around the “divided houses.” It gives that the client family feels their own bond. And the people come and go between each “divided house” which is private space and the living room like outside which is opened share space for the family. 

We hope that the house helps client family’s warm and fulfill life to live together under the big roof.

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_gH_GRk79n9mUwPLWnIY4LvAK5JvTdYLCDmwCBYfCLX_lHwyIof4fcjP2TirqlhpTWqRNou2K44WAO7ifc_fGeVjzlJJXEGBf.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_TBSqGzThvoTeHzcGkyUyDw4mcJ1TQ9lKpt1_OaXmcFqPsg2C4s1dU4VfJ-eYF-hk5DUlan5-7zWmiy_Z4nrQY_6uhNglMA3B.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_DgTABZd6xTxgpBPcLp0hfk_eQVeL7C2ny2isdEQalIsubNW-pVm7DVGkuh6J7zPVPScQhL86gLQftMBqFfgXhPuXxM-67n3z.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_RfMWMsFatYxkGGcHSUCsGuNh53V_vOycD2J03pUGwcoDzy-yRielBW-US1gqTb0xtMpajBPjbiGnPjIQnwIMdL-N5Nor0krp.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_l0XpZfKxUYU9RXGYUY85fX5lw4uLS4gPG5UjK9MCSQSOzjWAZR7jXdbnHFvC78RoTV_Q_FJtXm8MwRrBJxsFPosTXI-OoGDe.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_u9UdaN5qD66XRka1fcobb2hFr8q9HO2Icid3PhlQcwadCJobwzL_Or4FwRMK2Dpzev43m3GUfl4h4gzuUAGsVD5owEEOed1T.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_opytslpU1vTQnc_2Gu9rsWBm5XnOX8rPID6Yxuhna6dIhSCJvdgh7U5e0sIRlIdUvvd1CCQv7xTyLcRJ6NMzy7gm--EHpWeX.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_OIQOeA04W37iillzzC9IuBQZmSrIZB5r7wKN3w9pDjJBG4EMjHCtqs0YFIEkYFBq0-KDszRVeb5-644CrDEkPD5bU1bA0DZh.jpg

/wp-content/uploads/2014/09/_c_b6o1_W1-BUMpg0Mo8qgXi4YvXkSMmhlh8zdCWsv6ngi4tI4yeW8ItS42npktZ-eT2UNSFteuKLuUZQmspK-eO5KZ2cfeaxUD.jpg

 

Location:Tottori,Japan
・Use:House
・Site Area:250.91㎡
・Building Area:119.85㎡
・Total Floor Area:115.06㎡
・Structure:Wooden Construction
・Photographe:YoheiSasakura /sasa no kurasha
Photo by Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_fw0tVmE_CyJj-xPHdXxSdyclWahUTUszPJgjdAOMGPYzosfUjz74ZFN-y66JblW_I15KdPtMrRA0FHQ9YYyMQEfWnfdJK186.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/09/_c_dMMXZ7aajTfRu8PLNua9nwWTIPkIIjPDVNja_bppVSSAjwA3-mEsngHfWD4mM3azlVzWewVgzVuD8fevL6h1lBVZvFNPsYhp.jpg

 

MORE:  y+M design office



发表评论

4 评论

  1. 好喜欢,有童趣,温馨,实用

  2. 多么美的建筑。[照相]

  3. excuse me, 那个二平是怎么回事…有两个门开向架空的地方。而且有一个还是那个房间(study room)唯一的入口…

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×