船长之家改造 / 直向建筑

海边灯塔。

我是业主,我要找设计师/我是设计师,我要接项目 → 了解更多

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :
标签 :

来自 直向建筑 对gooood的分享。更多关于他们:Vector Architects on gooood. Appreciation towards Vector Architects for providing the following description:

船长之家位于福建省连江县黄岐半岛东北端,与台湾马祖列岛隔海相望。改造前该建筑常年经受海风和雨水的侵蚀、砖混结构单薄存在一定的安全隐患;海边潮湿易腐的气候条件也造成了室内大面积漏水。同时,船长一家人希望在现有条件下加建三层,以更好地适应他们目前的生活需求。

Captain’s House locates on the southeast end of Huangqi Peninsula, Fujian Province. The damp and erosive nature of seaside caused the unsafety of the existing structure and large-area water leakage during over 20 years of use, which, of course, become the main design issues to be addressed. Furthermore, the captain hopes to add a third floor to the existing structure which can accommodate their current lifestyle.

▼项目位于福建省一处与台湾隔海相望的半岛,the project locates on the southeast end of a Peninsula in Fujian ©夏至

▼鸟瞰,Aerial View ©陈颢

▼建筑外观,Appearance of the building ©夏至

设计是从针对结构加固方式的思考开始的。经过一系列的对比,我们最终选择了在保留原有砖墙结构的基础上添加一层12cm混凝土墙的方法。这一策略不仅满足了加固和加建的基本需求,同时也提供了更多可以改善空间品质的可能性。

Our design work starts with the study of structural reinforcement. After a series of careful comparisons, we decide to add a layer of 12cm concrete wall to the original brick masonry walls. This strategy brings us extra potential to make a better quality of space.

▼改造后的外立面,Facade after Renovation ©夏至

▼改造前立面,Elevation before Renovation ©直向建筑

 

空间格局
Layout

新的结构介入使房屋的空间格局得以重新调整,原有的砖墙可以适当地被拆除或移位:我们将原有一二层临海的两个卫生间移动到了靠近邻居家的一侧,在改善通风和采光情况的同时,也使客厅、餐厅与主卧室获得了更好的观赏海的视线。

The intervention of the new concrete wall allows us to re-manipulate the layout to some extent. Both of the original bathrooms at the first floor and the second floor are moved from the sea-viewing side to the side close to the neighbour, so that the living room, dining room and master bedroom get not only better view but also more natural light and fresh air.

▼主入口,Main Entrance ©陈颢

▼次入口,Secondary Entrance ©陈颢

▼门厅与院子,Entrance Lobby and Courtyard ©陈颢

▼入口门厅,Entrance Lobby ©陈颢

▼餐厅,Dining Room ©陈颢

▼从厨房看庭院、屋外平台,Courtyard View from Kitchen, Terrace ©陈颢

   

 

“窗系统家具”
“Window-furniture” system

窗的位置和形式得以相对自由地梳理。突出墙面的新混凝土窗套一方面为开启扇提供遮蔽,隔绝沿外墙流动的雨水;另一方面洞口的厚度被转而设计成窗系统家具。窗作为“媒介”置于自然与室内空间之间,与家具和人的行为结合,不再是简单的墙体上开洞。

The locations and forms of openings also get carefully reconsidered. The new concrete window frame sticks out from the outside wall, which prevents excessive rainwater from seeping into the window from the wall surface. The thickness is then designed into “window-furniture” system: window is no longer a simple opening, but serves as a medium space situating between nature and the interior space.

▼楼梯与书房,Stairs and Study ©陈颢

▼起居室,Living Room ©陈颢

▼窗系统家具,drawing of the window furniture

▼与窗体合而为一的家具,Furniture is integrated with Windows in Living Room ©夏至

▼女儿卧室,Girl’s Bedroom ©陈颢

▼主卧与阳台,Master Bedroom and Balcony ©陈颢

 


Vault

我们选择拱作为三层的结构形态出于几个主要原因。它是两边承重墙向上汇聚自然生成的结果;它的形态有利于屋顶的迅速排水,最大程度地降低了漏水和渗水的可能性;它天生具有方向性,在空间两端连接了两片性格迥异的海,人置身其中视线一边是喧嚣的港口,一边是宁静的大海。船长一家信仰基督教,三层的拱也蕴含了宗教空间的隐喻,相对于一二层的生活空间更具有精神意义。

We choose vault to be the structural form of the third floor. It reduces the possibility of water leakage to an extreme for it barely allows any rainwater to stay. Vault is directional. It connects two sides of sea with dramatically different characters: one being the serene sea whereas the other one being the noisy port. This added floor serves as a multifunctional living space: it accommodates visiting family and friends and functions perfectly as a gym or an activity room as well. Additionally, since the captain’s family is Christian, this space is also intended to be a family chapel.

▼从多功能生活空间看向大海,Sea View from Multifunctional Living Space ©陈颢

▼从多功能生活空间看向港口,Port View from Multifunctional Living Space ©陈颢

▼阁楼,Loft ©陈颢

▼阁楼上的景色,View from the Loft ©陈颢

改造后的船长之家于村落“既融入又跳出”:拱自身具备谦卑、内敛的形态不给人以过分侵略或支配的感觉,其曲线形态又区别船长之家于周边任何一个建筑。最终,希望我们的改造给一家人提供更多有质量的生活空间,赋予他们生活的尊严,同时也能成为他们家庭情感的载体。

At dusk, the gentle light comes out from the translucent glass blocks. We hope the house gradually becomes the carrier of emotion for the captain’s family, and gives deserved dignity and decency to the daily life of ordinary people, which is particularly meaningful under the current circumstance of China.

▼黄昏外景,Evening View ©陈颢

▼视频,Video

▼区位,Site Map

▼轴测图,Exploded Axonometric

▼改造后平面,Plan after renovation

▼改造前平面,Plan before renovation

▼剖面,Section

地理位置:福建省福州市连江县苔菉镇北茭村,中国
业主:私人业主,上海广播电视台东方卫星频道

设计:直向建筑
主持建筑师:董功
项目建筑师:刘晨
建造管理:孙栋平
项目成员:赵丹,江存裕,张钊
驻场建筑师:陈振强,赵亮亮

结构及设备专业:中国建筑科学研究院
结构师:肖从真、杜义欣
结构加固方式:混凝土承重墙 + 旧有砖混结构
材料:混凝土,樱桃木,竹钢,玻璃砖,肌理涂料
建筑面积:470 m2
设计周期:01/2016-08/2016
建设周期:05/2016-01/2017

摄影师:
夏至: zhiimage@163.com
陈颢: howardchan@outlook.com
陈振强: zhenqiang.chen@vectorarchitects.com

Location: Beijiao Village, Fuzhou, Fujian, China
Client: Private Client, Dragon TV, Radio and Television Shanghai

Design Firm: Vector Architects
Principal Architect: Gong Dong
Project Architect: Chen Liu
Construction Management: Dongping Sun
Design Team: Dan Zhao, Cunyu Jiang, Zhao Zhang
Site Architect: Zhenqiang Chen, Liangliang Zhao

Structural & MEP Engineering: China Academy of Building Research
Structural Consultant: Congzhen Xiao, Yixin Du
Structure: Concrete Structure Reinforcement (Existing Masonry-concrete Structure)
Material: Concrete, Cherry Wood, Laminated Bamboo Slate, Glass Block, Stucco
Building Area: 470 m2
Design Period: 01/2016-08/2016
Construction Period: 05/2016-01/2017

Photographer: 
Xia Zhixia: zhiimage@163.com
Chen Hao: howardchan@outlook.com
Chen Zhenqiang: zhenqiang.chen@vectorarchitects.com

MORE: 直向建筑. 更多关于他们:Vector Architects on gooood.



发表评论

34 评论

  1. 现场视频能够很动态的展示空间的变化,比单一静态照片更生动。

  2. 在看节目的时候,发现甲方跟邻居的关系不是很好,所以施工起来有很多障碍。(设计师说3楼像船倒扣过来的时候,船长不高兴了,很好,他们很忌讳说翻船的)

  3. 设计师考虑太欠缺了
    1:木门在太阳暴晒下,是否考虑了褪色掉漆?
    2:这种材质的运用,是否让人感觉太过于冷清了,真是适合居住吗?
    3:我觉得设计是为了解决问题,不是为了形式而增加问题。

  4. 看过这一期,建筑师来操刀建筑设计和装修设计真是牛逼去了,格局真的不同

  5. Profile Photo
  6. 看了这期节目,心里一直有几个问题:
    1.加建了一层以后对邻居什么影响呢,比如左侧邻居的视线明显受挡,采光,日照,通风,视线遮挡这些会不会对周边邻居有影响呢?在整个图纸中没有看到对这些影响的分析考量,不知道设计过程有没有考虑。
    2. 混凝土裸露的做法做公共建筑,拍照片(重点)的确很酷,但是作为老百姓的家真的使用起来是什么样呢,会不会有点冰冷,后期住户会不会贴个墙纸(哈哈)?
    3. 梦想改造家让一家高兴了,周围的邻居都不开心了,很想知道船长家跟领居们见面还打招呼么?

  7. 家具与窗户相结合真是太棒了!想象一下坐在窗台前面向大海,边喝咖啡边阅读,简直太赞!

  8. 1.首层的地面材料看不懂,个人觉得不太搭。
    2.2层使用了大量的木材,不太适合福建的气候,实在太潮了

  9. 简直是一座观海的展览馆

  10. 我在福建做过一些项目,福建的气候和环境有些特定的要求,一个是大量木饰面,福建有白蚁,怎么考虑放白蚁的问题,福建人的家里一楼一般都是纯石材的建筑,就是防风,防水,防虫蛀的几个考量和海边防潮。而且福建人的入口其实都要有神龛的,也没见到

  11. Profile Photo

    让一个家装节目展现这个建筑确实有点不到位

  12. Profile Photo

    但是不知道现在使用情况,看视频时候感觉顶层回音有点严重。

  13. Profile Photo

    位置好,设计好,建筑好,姐姐好

  14. 其他的不说,至少很好的跟地区色调融合了,这点很好啊。

  15. 这屋子的状态如同一个内心骄傲坚强但又不做作的人一样,默默站在人群里,不想被注意,但考究的细节终会向那些懂得他的人展示出自己丰富愉悦并且令人感动的关怀的一面,董功总是默默的消失在视野之外,每次再出现的时候,总会给你一刀,期待下一刀

  16. Profile Photo

    悬崖上的家 那一期么

  17. 一个小而精的作品,像室外拱形屋面与屋面板在交接处脱开,关系微妙,恰到好处,像室内望海卧室的窗台做至书台高度,人坐在椅子上,腿可以舒服前伸等等这些细节都看得出作品的精打细磨,但依旧有些疑问和不到位的地方,比如屋顶拱面开了一个小窗,不知为何?如果是为了造型,感觉就有点小小不妥,又比如室内客厅看电视,距离电视太近,影响观影效果等,总而言之,这还是个令人欢喜的作品。

  18. Profile Photo
  19. 反复的看了又看,手机看完电脑看,真是好~~~

  20. 啊~之前在电视上的某个节目看到过这个~当时就觉得好棒!

  21. 面朝大海 春暖花开

  22. 给直向一万个赞

  23. 总害怕下一秒的镜头那个女孩随时会从某个角落冒出来…

  24. 非常非常好!真的非常好!

  25. Profile Photo

    岛上扛把子的感觉

  26. Profile Photo

    女儿卧室的景色好棒 好想入赘··························

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×