湖边小屋重修记,瑞士 / Tom Munz Architekt

低成本原生态度假屋

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 Tom Munz Architekt 予gooood分享以下内容。 Appreciation towardsTom Munz Architekt for providing the following description:

项目中的建筑始建于1960年,它位于康士坦茨湖边的Egnach地区,隐匿于瑞士的山地景观中。新的所有者买下了该住宅连同周围的地块。由于预算的限制 ,新住宅项目要求设计师采用有限的材料和方式进行改造。原建筑的基底被保留,同时加建两层预制木架结构作为基础巩固。项目位于适宜度假的,质朴原始的法国滨海小城。置身于原生态的环境和广袤的景观,依托于优雅而质朴的当地棚屋,这栋住宅的整体设计理念就此塑成。设计谨遵当地建造原则,并充分回应当地的文化及建造传统,成就了符合当地环境的舒适住宅。

The building is located in the small village of Egnach in the hilly foreland of the Lake of Constance. The client purchased a property including a single-family house dating from the 1960s. The tight budget demanded an unconventional spatial approach as well as the use of alternative material solutions. Foundation and basement of the existing building could be kept and were complemented by a two story prefabricated wooden lightweight construction. Raw, honest, pristine- like the west coast of France, where the clients use to spend their vacations. The harsh climate, the extensive vastness of the country, and the graceful simplicity of the “Cabanas” were recollections that became the conceptual idea for an unostentatious natural home. These topics were adopted to the regional building culture, inserted in the existing settlement, integrating the strict building stipulations.

▼建筑外貌,view of the house

住宅设计的重要前提是私人空间与半私人空间的分开处理。来者被住宅的中央脊线指引着穿梭在6米高的空间里,私人空间沿此处的楼梯分设两边。居住空间的良好连通性使内部视野充分开阔,也让居住生活更加自如。两层新建建筑的材料来自欧洲松木,简单的平面规划和分层的规划形式,令该建筑与众不同。室内装饰取材于距离度假地不远的可持续法国松木。着于黑色的厨房装饰来自于复杂的酸腐蚀木材处理方法,与其他室内家装及门一样,专为该住宅设计。

A very important precondition was the separation between private and semi-private realm of the home. Therefore, guests are guided through the house in ridge-direction towards the spacious 6m high living space, while private rooms are accessed via stairs separately from there. All living spaces are combined to enable the most generous views and the largest possible living liberty. The two story construction holds a façade made from European larch. The simple typology creates, with its split-level layout, surprising living conditions. The interior finish is held in French Aleppo-pine ply wood made from sustainable cut trees that grew not far from the family’s vacation spot. The black stained kitchen was made from the same wood using a sophisticated pickling method, and was designed, like all fixtures and doors, specially for the house.

▼厨房,kitchen

▼6米高的室内空间,the 6 meter high interior

▼室内采用原生木材打造,the furniture is customized by raw materials

▼细节设计,detail

新建结构展现了其独特的功能性,而简单纯朴的装饰材料也塑造了空间温暖舒适的氛围。住宅遵循了当地传统的建造方式,又因为场地的位置关系,节省了大部分的运输开支,使住宅造价控制在430 €/m3的低成本价格。

The replacement displays high quality architecture in a distinct and functional form. Its raw and honest materials establish the warm atmosphere and the comfortable feeling in the house. The knowledge and regional relation of local craftsmen were tightly involved in the entire planning process. Due to the open typology and short spatial distances, building-costs could be kept on a low price for Switzerland of 430 €/m3.

▼底层平面图,ground floor plan

▼上层平面图,upper floor

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

Architect: Tom Munz Architekt
Location: Wilenstrasse 8, 9322 Egnach, Switzerland
Area: 856.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Katia Rudnicki
Materials and construction techniques: Prefabricated wooden light-weight Construction on an existing basement

More: Tom Munz Architekt



发表评论

2 评论

  1. 没放家具单从效果图给人的感觉上有点硬 不过重色和木色的结合反而有一种冲突的时尚感

  2. 请问黑色的防腐材料具体是什么呀?谢谢

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×