充满雕塑感的活力折线住宅,科威特 / STUDIO MADOUH

来自摄影师Nelson Garrido的分享。

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢摄影师 Nelson Garrido 予谷德分享以下内容。项目建筑师为 STUDIO MADOUH
Appreciations towards Nelson Garrido for providing the following description. Architect: STUDIO MADOUH

随着现代化进程的加剧,科威特城的建筑环境越来越均质化,逐渐威胁到了城市的传统和文化,并对人与人之间的联系产生了破坏。Nasima住区项目对这一现象提出了质疑,通过融入城市肌理,将文化保存和经济发展结合在一起。建筑师从区域历史上的自然地形和城市聚落中汲取灵感,创造了一座引人注目的现代建筑,与周边环境形成鲜明对比。

Residential Nasima aims to question the essential realization of an ever modernizing and homogenizing surrounding urban context. As Kuwait City moves towards drastic and rapid modernization, the architectural values that should protect the culture, traditions of the city, and the individual are starting to disintegrate. To instigate the debate of preserving culture while allowing progress, rN blends into the city fabric. The parti takes inspiration from the historical natural landscape and urban clusters, while providing a provoking contemporary design solution in contrast to it.

▼ 项目外观,external view of the building

1-external_nasima_studio madouh

科威特城市建设有两种常见原型,一是标准的方形对称城市区块,一是在建筑中大量使用本地石材和白混凝土,Nasima住区在二者的基础上进行了突破。项目从原本的方形分区上进行了退界,并在单调的体块上进行了一系列切割,形成了不同的使用空间,包括遮阳和入口。

Residential Nasima sets out to question two typical archetypes seen throughout Kuwait City and the region – standard, rectilinear, symmetrical city plot dimensions, and the abundant use of native stone and white concrete. The design works backwards from the basic volume of the zoning envelope – essentially the cube. Then the monolithic volume is chiseled through a series of cuts informing internal use, sun shading, and access.

▼ 退界和切割形成不规则的体块,irregular volume of the building formed by back setting and cutting

1-external2_nasima_studio madouh

1-external4_nasima_studio madouh

3-cut2_nasima_studio madouh

▼ 切割形成入口、阳台等空间,并有遮阳作用,entrance and balconies formed by cutting with sun shade

3-cut3_nasima_studio madouh

3-cut_nasima_studio madouh   2-exterior void11_nasima_studio madouh

4-balcony_nasima_studio madouh

▼ 建筑体块形成过程图解,diagrams showing the generation of the volumes

RN - MASSING LOGIC - CENTER

项目最终的建筑面积超过4000平方米,提供了八个各具特色的居住单元。室外空地切入建筑表皮,将自然光引到了建筑之中,人们可以在这里乘凉,也可以一窥室内的活动。单独的住房单元被设置在更大的基地体块之中,在私密和公共区域之间形成了一个缓冲地带。

The final design encompasses over 4000 square meters of built area and provides for eight unique residential units. The forceful exterior voids are cut into the building envelope, celebrating a reading of interior program and shading as well as allowing natural light. Individual housing units are in filled into the larger site massing, allowing a medium between privacy and open public views.

▼ 从马路到住宅的过度空间,medium space between private house and the road

2-exterior void12_nasima_studio madouh   2-exterior void3_nasima_studio madouh

▼ 夜晚柔和的灯光,night view with gentle lighting

6-night3_nasima_studio madouh   6-night5_nasima_studio madouh

▼ 总平面图,site plan

RN - MASSING LOGIC - CENTER

▼ 不同居住单元的平面图,plans of different residential units

RN - 1ST+2ND PLAN - CENTER

RN - MASSING LOGIC - CENTER

 

▼ 立面图,elevations

 

RN - PLOT TYPES - A+B

DATA
Date: 2012 – 2015
Status: Completed
Location: Rawda, Kuwait
Area: 2100 sqrm
Program: Residential Compound
Architect: STUDIO MADOUH
Kuwait Associate: JBA Collective
Photographer: Nelson Garrido (www.ngphoto.com.pt)

Drawings: STUDIO MADOUH
English text: STUDIO MADOUH
Chinese text: gooood

More: Nelson Garrido  STUDIO MADOUH



发表评论

3 评论

  1. Profile Photo

    卧室正上方是卫生间。。老板会把我枪毙吧。。

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×