超然世外的隐居生活“归庐”,厦门 / 徐福民

崇尚谦卑自然、质朴纯粹的生活态度,体验“何故远人境,林深绝俗音”的隐居生活。

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

来自 徐福民(xfminterior@126.com) 予gooood分享以下内容。Appreciation towards XU Fu-Min(xfminterior@126.com)  for providing the following :

久居喧嚣的城市,为工作和生活日夜忙碌的人们,偶尔驻足回看,犹记儿时的蓝天碧草、远山旷野,于是渴望远离繁杂的都市,回归久违的自然,畅快地呼吸!业主张先生从小在农村长大,感觉现在的单元房也好或者别墅也好,空间还是偏小。商品房的层高越压越低,很不舒服。而这里比较清静,喜欢这片地。基于对自然环境原生态生活的向往,一直希望能在远离都市的山谷中拥有一处世外桃源般的居所,与家人安居,静享悠然见南山的索居生活。

Living in the hustle and bustle of city, working hard day and night for life and career, when stop and look back, the blue sky, green grass, beautiful mountains and open fields of childhood still linger in people’s mind. So people are eager to get away from the multifarious city, and return back to the long-lost nature to freely breathe the fresh air. Mr. Zhang, the owner, grew up in the countryside thinks that both apartments and villas nowadays are too small in size. Story height of commercial housing is becoming lower and lower and makes people feel uncomfortable. The site of this project is very quiet, he loves this piece of land. Due to his longing for natural environment and original life, he has been wishing to own a paradise-like house in a valley far away from the city where he and his families could enjoy a quiet and leisurely life.

▽ 庭院,Courtyard

Returning Hut by XU FuMin-1

▽ 拥有整面落地窗的客厅,Living Room with French casement

Returning Hut by XU FuMin-8

本案位于一块荒野山坡上,四周山林环抱,面朝大海,地貌独特环境幽静。建筑依山伴林而建,隐藏在山谷中,最大限度地保留和应用自然山石树木,与周边的自然景观相互融合。虽距闹市咫尺之遥,但居住其中得以感受“何故远人境,林深绝俗音”的隐居生活。内部空间以素雅静谧、自然返璞为设计格调,崇尚自然,远离纷扰嘈杂,真正做到宁静与平和。

The site is located on a wild hillside surrounded by mountains and forests and facing the sea. Its geomorphic feature is unique and the surrounding environment is tranquil and peaceful. Built at the foot of the mountain and beside the forest, the hut hides in the valleys and retains and uses to the greatest degree the natural rocks and trees. This makes it blends well into the surrounding natural scenery. Though it is just inches away from the downtown, it brings people who live in it an experience of living secluded from the world, just as the verse puts: why I live far away from where others dwell? Because you hear no secular noise. The design style of the interior space is simple, elegant and natural; it shows respect for nature and gives people a feeling of cutting off from the noisy city and returning back to real tranquility and peace.

▽ 客厅,Living Room

Returning Hut by XU FuMin-2

Returning Hut by XU FuMin-6

Returning Hut by XU FuMin-12

Returning Hut by XU FuMin-10

以天然青石、板岩、实木等自然材质为主,没有多余装饰的质朴墙面,体现空间与物质的本质、自然与人共生的空间。在合理的功能规划及简单的空间线条与架构下,辅以简单自然的家具作为空间摆设,以此构建简单温暖的舒适居住空间。

The plain wall is mainly made of natural materials such as bluestone, slate and solid wood etc. and without excess decoration. It reflects the essence of space and materials and presents a space where nature coexists with human. Through reasonable functional planning and use of simple lines and structures, and together with adopting simple and natural furniture as decoration in the space, a simple but cozy and warm living space is built.

▽ 入口空间,Entrance

Returning Hut by XU FuMin-17

▽主卧,Master Bedroom

Returning Hut by XU FuMin-19

Returning Hut by XU FuMin-20

▽主卧卫生间,Bathroom in Master Bedroom

Returning Hut by XU FuMin-22

▽次卧, Bedroom

Returning Hut by XU FuMin-23

受山上施工条件、建造构造的特殊性及施工期限等诸多因素影响,施工工艺未达到预期效果,有很多不尽如人意之处。但从整体来看,建筑完工后最终呈现的效果体现出业主和设计师共同追求的——回归自然、谦卑简单、质朴纯粹的生活态度。设计的本质是弱设计,有一种境界,是忘记设计,甚至归于虚空。当设计形式语言隐退,人性的内在对宇宙人生的情怀便显现出来。作为灵性的人,开始观照超越物质之外,直接潜入击中人的内心。那种超然世外的简单生活追求,是对原始自然山石树木最大限度的保留与应用,是偶然性与必然性相遇且浑然一体。恰如大德高僧曰:“住山成佛果,住都市成地狱。”寄情山石,物我两忘,众生皆佛!

Affected by factors such as construction conditions on the hillside, the special structures and construction period, etc., construction craft failed to reach the desired result and there are some flaws. Yet, on the whole, the completed hut reflects the life attitude pursued both by the owner and designer: return to nature, be humble, simple, unadorned and pure. The essence of design is to weaken design, which means that the designer should forget about the design and even return to a state of void. When the formal language of design recedes, the inherent concern in humanity for life in the universe becomes apparent. Humans, as intelligent beings, observe what is beyond matters and directly tug at human hearts. This is a type of life which is simple, humble, natural, unadorned, and pure. Thus, it’s important to preserve and apply natural mountains, rocks and trees to the largest extent possible, so that accidentalness and inevitability will merge into one. Eminent Monk Da De say: “Live in the mountain, and you will attain the Buddha Fruit. Live in the city, and the city will turn into a hell.” By attaching thoughts to mountains and rocks and forgetting all mundane things, all mortal beings can become Buddha.

▽总平面,Site Plan

Returning Hut by XU FuMin-29

▽平面图,Floor Plan

Returning Hut by XU FuMin-30

设计总监:徐福民
设计公司:厦门徐福民室内设计有限公司
设计内容:建筑+室内设计
项目地址:福建省厦门市
项目类型:住宅
项目面积:390平方米
完工时间:2015年
摄影师:吴永长

Design Director: XU Fu-Min
Design Company: FM.X Interior Design
Design Scope: Architecture and Interior Design
Project Type: Residence
Location: Xiamen, Fujian, China
Area: 390 sq.m
Completion time: 2015
Photographer: WU Yong-Chang

Drawings:XU Fu-Min
English Texts:XU Fu-Min
Chinese Texts:gooood

More:XU Fu-Min(xfminterior@126.com)



发表评论

17 评论

  1. Profile photo of hktk1998
  2. 这个略屌,在中国能建成这样的不多,鼓励。

  3. 质地自然,大道至简,心旷神怡

  4. 门啊沙发桌椅之类的都到哪里有的卖?

  5. Profile photo of 林涛

    没看懂主卧卫生间的那一滩水~~

  6. 整体风格很喜欢,但是有一个疑虑,防水做得怎么样,会不会潮湿。

  7. Profile Photo

    需要此长原木木桌的加我

  8. Profile photo of 高超

    为什么厦门还能报规新建别墅,口怕

  9. Profile photo of Yanjin Zhen
  10. 第一感觉…思明区近四百平米的别墅…这得五千万往上了吧ORZ

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×