Screen House / Alain Carle Architecte

层次韵味

项目标签

位置 :
文章分类 :

非常感谢Alain Carle Architecte将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards Alain Carle Architecte for providing the following description:

该住宅位于湖边一片狭长地带上,面临多种地形约束(如临湖、溪流和街道等)。在这种情况下建筑师开始探索建筑的感官体验。该住宅的有效建筑面积狭窄且不规则,然而这种弊端为建筑师提供了一个创造不同于传统住宅的创新设计的绝好机会。此外,由于没有理想化模型,在与业主进行住宅布局的沟通时变得更加顺畅。

地形约束的弊端反过来有利于激发非传统的新概念方法,其中蕴藏了多种新的可能性,而不再遵照固有模式。该项目经历了很长的酝酿过程。设计团队在现场仔细测量复杂的几何地形来确定或排除相关数据,以期打造一座具有丰富感官体验的住宅:主要包括切断与街道的联系、通过留出湖泊环道视线(从住宅内部和街道两个方位)来强化湖泊景观。

最终形成的结构是围绕”转轴”空间铰接式联系在一起的建筑群,恰如一面矗立在风景中的屏风。”转轴”空间是建筑体量弯曲形成的几何中空,也是整个住宅的主入口。同时,该入口还是建筑唯一的主缺口,从湖泊环道可以看见。

/wp-content/uploads/2014/08/_c_KHxJ4sjjwt03ewkyyn0CxbDlPgeY48kJTShyd-ujuZ9SKw4tG7SjNhi_lfYQf1vQEU0LsUhrwhAFyZcFp5HwixwWJRhO6oxY.jpg

The contextual constraint of this project, located on a lakeshore, enabled us to pursue the exploration of the possibilities of work geared to perceptual considerations. Narrow in depth, the site presented several setback constraints (next to a lake, stream, street, etc.). The buildable area was therefore somewhat narrow and irregular, which nonetheless offered the opportunity to design a project outside the typical precepts of “stylish” residences. The difficulty with respect to layout also facilitated discussions with the owners during the presentation of the concept, because there could be no question here of an idealized form.

On the contrary, the site imposed a non-premeditated conceptual approach, anchored in the possible rather than what was there. The project therefore followed a long gestation process, in which the geometrical complexity was scrupulously validated in situ to confirm or reject certain data regarding the perceptual quality that would result. This essentially involved blocking the relationship with the street while enhancing the view of the lake, both from inside the residence and from the street, by leaving sight lines to past places marking the trails taken by the log drivers along the lake.

Like a screen, the resulting shape of the complex is articulated around a “hinge” space, a geometrical void resulting from bending the space: it was agreed to make this the main access to the building. This place forms the residence’s only major breach, visible from the road circling the lake.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_Uee-rZ4yfmCkbXL3I_84NwGzpxU6a8SY2wmL961YMLEwTbhYyrvgCmlSCygK25KIWThijYslwYnd8En9DRrz63xGk8885jKL.jpg

面积较小的内部庭院面向街道,成为建筑用地边缘与中空区域之间的过渡地带,这与“Les Marais”项目采用的设计方法相同。不仅围出了接待室,更重要的是两面玻璃墙壁提供了经建筑师精心设计的湖泊视野,创造了透明感。住宅两翼主轴的连接部位还设计了环绕建筑中心点的螺旋梯,这样上下层便可以通过几何结构复杂、有着丰富景观视野的螺旋梯相互交流。

建筑内部一系列的白色“空间物体”占据了地面中心位置,如不同形状的大型家居。它们是空间阻碍物而非空间划分体,在建筑内部提供了多种通行选择,但不论哪条路线都能带来丰富的多角度视野。

/wp-content/uploads/2014/08/_c_FJqtFxvenyoaN8frV3mt5hmosW01mSnpx9qW1NpqP-aqNHpCdGVRkeDWmWu2sJtN_ecB1-r5nxySJ7V46BvZGweDJn7RQcUC.jpg

This kind of small inner courtyard opens onto the street and creates a transition between the neighbouring void and the construction limits, in the same spirit as the “cutouts” of the “Les Marais” project. It frames the reception and, above all, creates a transparency that reveals a “chosen” view of the lake through two glazed wall thicknesses. Around this central point, a spiral staircase is set at the junction of the two main axes of the wings, allowing communication between two floors at a geometrical meeting point that is both complex and rich in “points of view”.

Inside, a succession of white “space objects” occupies the centre of the floor areas, like large furniture in a variety of shapes. They “block” the space instead of compartmentalizing it, offering different route options within the building and, by the same token, multiple points of view of the landscape of the residence and its vicinity.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_ht5Ymhqol96IYdh8Udk6f4gfZ4y0DZmAQ0bKwPEct0aTo0TaL1yOxChszETRkksiyIcm-APRSogGChrBwOuiblAtgKJKO5gZ.jpg

该项目的材料语言遵循传统的“层次”概念。被涂成黑色的再生砖砌体形成了中性的视觉屏风。砖砌体的开口结构显露出居住空间(包括内部入口小庭院),这与业主规划的结构不同。这些整体结构中的“残余”空间意外地成为住宅最有意义的区域,业主可以在这里享受安静思考的时光。

该项目在某种程度上可以看成是一系列“试验性尝试”的综合结果,并指导了其他两个项目的设计。在其设计方案中,特殊的几何线形无法构建传统概念中经典而完美的建筑体,而是需要进行新的尝试。该项目的经验可以为未来建筑提供参考:如何利用已有地形和视野打造因地制宜的建筑。

/wp-content/uploads/2014/08/_c_6XkteKbbmR_OYr_v-LFhM34vIBGgn2FbXSZWMZSHqN2HhGCpvTzQ5x1BLQa9CghG-0-kam_NFQwoWad6dJixBR4JHP29VYgD.jpg

The project’s material language pursues the concept of “layers” from past experience. A recycled brick envelope is painted black to reveal its quality as an enclosure, a neutral visual screen. Cutouts are then made in this envelope to reveal the habitable areas (including the small inner arrival courtyard), separate from the programmatic components prescribed by the client. These “residual” places result from successive manipulations of the form and, by their non-premeditated aspect, potentially become the most significant places of the project, those that will accommodate the occupant’s moments of contemplation.

To some extent, this project could be the synthesis of “attempts” resulting from experimentation, which led to the other two projects presented. It fits around a conceptual approach, in which the rules of geometrical composition no longer tend to idealization but to experimentation with form. By extension, this approach could refer to the necessity to reposition the architectural experience at the core of the debate on the future of our environment:what is already there, what is already visible.

/wp-content/uploads/2014/08/_c_XQy0P-7GGOMUh45KDqZFy3BVN1mj1W7RPY_chBQ0LXrv28cj3hXfU2ssA37Ig_9yi77t4tnDHR4QDwSu0FmoT4SG42d63tFw.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_znZ4YWNY3maBW2fclKaYjKZJQQiDzpolTWZFFRXoJ7vMuVoH71Kiqkyg_wsP_xd-CKnI_DHd9fCgso0vlmPu_r_6Nx4RUD8J.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_lJLzXsji0DpyS44yznSn9CfyFSAs6Om9dofA3Vii_-_FOJjJ5urx4ATLW6vfcM-gnLJPfm5OqDw7zRtYrEtjTgdP8xrOHeo9.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_0yrChiulUeG0tEGPx6tz2vfnYd6AVvsR-8zR6gFRkIXdeLxEaxVZq11R2AtC1Og07CEqBxXSDeNf-MrtumGNM1oA7lub3AK0.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_XVtrT8RnVmyp6VBrwk4kB1BVeFbDY06ikyNQDgHoxxSx-xF62jIkxBI3U0l9uIfg_zVSFO3egFPXfc6lq7eXWhjv_VH-w2rg.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_GFgGQI1sg9xVGA-K1H8Fmj2qP7t2GbKLvl3WLcVvhMa15SliqtFAdFhZZodeL-Y3r5DF0vqdC-VQdl6WD25jxET9seEt6ZE2.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_I70-dRHlmVe3ESGU_eRgC_gsg1GphSOLNArhZgHzEZpB6Iwz14wK7Tg3E0j1RSEcdOq9iGP4GNT6snwEPiNEXASJVQNfL4cO.jpg

/wp-content/uploads/2014/08/_c_KSqX0tUy1Up7gpKJ43tzz9u68kUs2L9tGhaByWQHklZ9N17gmNVJh9gOr_nEJtGBtQj4yYrzvUTb1_zVMLLeNQtkia9qkFJp.jpg

Location: Wentworth Nord, Quebec
Year of completion: 2013
Type of construction: wood and steel
Cladding: masonry painted black and red cedar
Area: 5,405 pi 2
Photographer : Adrien Williams

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_GsodA6WGyIOMw3vrd40TJkXxx-Y2hJMIa3O-EHM4yicACEUhJG7-F7Zc_umARBSHmXtQmkniFkhDZBx5XfGuV_ttQcg-6x1Y.jpg

↑ 示意图 Diagram

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c__WSGUVRXloKosaoOzfpQMGcULfP2HwRJTucIq-5CGsn2LGmzJrRKs7EhG6BNuIi741GlRKZebzvuLifxvgQtGAI5wCSQSuUC.jpg

↑ 总平面图 Site plan

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_71mT6RzICuyg01xELm80p1PaFtmijgTGqAe98z7650jJrn2wo4Z-jMj2Miec4fkAh9tpdlxwC00_8ccB-glB8RnwV9nmWmE7.jpg

↑ 屋顶平面图 Roof plan

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_HEyomgqEF7UM2t9tt49nrTZ7OMP2tA2zhDTLLsOvJTk3225jmVl5FUm-xhmOJOsQnU2-LUkw-7Yi6WH__tIe7hgGBJ2-jPjD.jpg

↑ 地面层平面图 Main floor plan

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_NLok-1YdfTNvEKl0asTq4NiR-4B4XtSgGwSB8XAlVv90o37GyeXkTkOjdi8VEl4fKb71eW0ivcCHc1oZVe_srWhc2s7sLzK-.jpg

↑ 地下层平面图 Basement plan

 

/wp-content/uploads/2014/08/_c_JgafN0o3OpMkRVE4Bi_7aXNcogVlKbcysfkugOTU4jhcNnjdE-llfAOeQHcKKQy8vufuzQZ38NwdfS8tqfkkMzu3zw-9Lp6H.jpg

↑ 立面图 Elevations

 

MORE: Alain Carle Architecte



发表评论

2 评论

  1. 被火烧过一样

  2. 黑色砖块还蛮清新的

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×