Senior Center, Guangxi, China / Atelier Alter

广西南宁老干部活动中心 / 时境建筑

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

非常感谢时境建筑将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards Atelier Alter for providing the following description:

 

时境建筑的老干部活动中心将竹木建筑形制转译为双层幕墙的现代空间
Senior Center by Atelier Alter reinterprets bamboo archetype with double facade

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_zlgD7fmVmRNhcWriM-0-x8ijnAMwwhcs4J7QGY6zkFobL_aGaKe9vz09d6qkcxe7WOGZhg7qFLab-Oy90AG6lc4ah2eGeXxD.jpg

 

时境建筑的广西老干部活动中心项目结合地貌的变化,尝试将本地传统的竹木结构建筑原型通过当代技术转译为现代空间,变化的遮阳板肌理暗合了本土手工印象,创造了丰富的室内与室外的空间体验。

Atelier Alter’s work on Senior Center attempts to reinterpret the archetype of bamboo framing with modern technology. By alternating louvers of various textures, Atelier Alter creates an enrich interior as well as exterior that echoes with the craft of the place.

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_bx65yDt1CsrJY7TrNClcQSnG2jYSGtV4bpKBOiPetmsiBCVMOJ-UBgUWTv1diAC2lb2UF9b8jd_OftSousiF5T5NN3iEQ9Vd.jpg

 

建筑的理念根源于对项目背后的人文内涵的思考:建筑师希望要创造一个适于退休人员的空间,而这些退休者的青年时期大多是在文革中度过的。尽管历史对文革的评价是负面的,但文革时期形成的“集体式生活”多少还是为那个时代留下了些温暖的记忆。退休者对于命运多舛的时代的归属感是建筑师对于现代生活的孤立与冷漠做出批评的立足点。

我们希望通过这个项目唤起我们的父辈及下一代的归宿感。农业生产是那个时代“集体式生活”的标志,自然地貌便是这一代人集体记忆的背景。我们通过对建筑空间在“地面”层面上的叠加,再现了自然地貌:在城市层面上,由于本项目地处城市扩张的边界,位于较低的洼地地形,面邻一个保留的绿化高地,我们在建筑手法上引入一系列上下错开的水平楼板来使这两种极端的地貌形成空间上的对话;在建筑尺度,我们转译了这种拓扑关系为一种多层楼板的空间类型,例如地下室空间转折到首层入口层,接着又垂直延伸到二层空间,并不断交错向上;在细部层面,我们使用了木纹铝方通遮阳板系统将丰富的地景引入到室内,是对本土的竹材结构建筑形制所做出的回应。

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_2Zye4-Jd3kZMZ_k6L2vvAnzCzcvZh3wuUKAkFqHHnvlAECQ_LBlyEd2SO6yyxV1ZRxiXHDvLu7l-jvkylGwBmXDwjs1F-uDE.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_BlYse5fUXBv40JjfexXkJSLnT26mzUA6QPq3QuhmY5IL9DlKPrmYJkJXjWdgKCPw8s6k2XUwE0WKf__ubNhJto3xdw0rFBoc.jpg

 

The architecture of senior center of Guangxi departs from the humanistic aspect behind the project. Theproject means to create a space for the retirees, who spent most of their youth in culture revolution.Despite historic impacts, the “communal life”created in culture revolution has always been

THErecollection of the time.Thesense of belonging in the eraof uncertaintyoffers a critic to the isolation and apathy of modernity.

Our project tries to evoke that sense of belonging for our parents’ generation and the generations to come. With farming being the theme in “communal life”, the nature ground is where their collective memory based upon. Our space of resemblance is constructed through the manipulation of ground. In theurban scale, the site situates at the expending edge of urbanization. It confronts ahigher datum of the preserved nature and alower datum of the new developments.

Our project reconciles the extremes in topography by creating a transition between the two through a series of shifting horizontal plates.In the architecture scale, we reinterpret the topography as a multi-level ground plane, with the underground space folds into the street level, and extendvertically into the second floor.As the ground plane keeps folding up,it forms the upper stories.We use a wood grain aluminum louversystem to bring the drastic landscapeto the interior, as a way to respond to the indigenous bamboo framing typology.

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_l4NTUGp49JAFasb7yfIFGPnOVuUVB3VsO2OelTkl2WGK8iHv4JPVfgpT58sHRyLj9bzDIQlbK9RLGOixKHWl3yGFoxWboO0m.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_4Hg8chTtGDiQnnHf_PEI3NkU3mxOOQy2ksSORtlLs9ISZgxub2kAG_rEZJuHmWXZeq31e9MLfNAKeWCKy91AP0N8_6TbCmXw.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_RSVTvk77ayE2dCRmxZqbUqyfXQwwIZo2v7uGeSqVBPbDlfv9dbvTnn0ZlwGf7zEdpu5fWYttaapwf0783fl9j94krubYZQ7e.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_fzeHfUyJuGPuqGTdhNMjZjT1DfqZPizqknzvItPwpj-Zpz3BLF09gC26UFTrxs4VZd4pSspk5Fg-xyJcoitHpvaVGHL7y1WZ.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_AfUAgw7CnvUKIdRzZdXN1LmbvFqIxx3noBzePBASitxd55C2Whxjg1eQUgzx9HZrj_HmvrSTfHuX8Ghh5b4DdcPPG_-Q0smy.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_k5sJtdX_PwCQIuAFCuhIKj8ePUgsLjiU53KoRHCFNT3rIeQ9_Az5ZRcloKCuU3SdKiKf3dzm6R1aSlJPuVVTJ7CxgobTUwAP.jpg

/wp-content/uploads/2014/10/_c_dI3NdWjkSddnceeJYLciy82vyVBLOCaFy4sjrvDSwXQfElO9EKSukcwQ-VuxlCvWkI-QH9-rg28uW3dlitzk8vr2-vMgtoDq.jpg

 

客户:   广西老干部活动中心,广西城建投资集团有限公司
地址 :   广西南宁市云景路,月湾路口
建筑设计:   Atelier Alter
主要设计师:  卜骁骏 张继元
项目建筑师: 潘文明 蒋萍 丘光宏
设计团队: 黄懋贤 曾强 李振伟 覃凯 李传樟
本地建筑设计:广西建筑科学研究设计院
本地结构机电:任重何劲 陈家祥 覃东 冯穗媛 姜金峰 蒋雪华 庞宗乾赵光
景观建筑师: 丘光宏 蓝田 李凤燕
建造商:  广西冶金建设公司,广西建工集团第五建筑工程有限责任公司
成本:  8000万人民币
面积:   17576.71平米,地上:14510.17,地下:3066.54
时间:   2014年
照片版权: Atelier Alter

Client:Bureau of Retired Veteran Cadres in Guangxi
Urban Construction Investment Group Co., Ltd. of Guangxi
Architects: Atelier Alter
Location: Intersection between Yunjing Road and Yuewan Road, Nanning, Guangxi
Principals in charge: Xiaojun Bu, Yingfan Zhang
Project Architect: Wenming Pan, Ping Jiang, Guanghong Qiu
Design Team: Maoxian Huang, Qiang Zeng, Zhenwei Li, Kai Qin, Chuanzhang Li
Local Architect: Guangxi Institute of Building Research & Design
Civil/Structure/MEP Engineer: Guangxi Institute of Building Research & Design
Landscape Architect: Guangxi Institute of Building Research & Design
General Contractor:Guangxi Metallurgical Construction Company, Guangxi Construction Group Fifth Construction Engineering LLC.
Cost: $12,967,440
Area: 17576.71 SF
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Atelier Alter

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_mpm_OETjdaRIpLXSe_7KNw6dLrO9YMb7Kd7OsFhuSwuIliBXjDwK2ftIp4eGED9WK2X2tSt2Urn-g-e4_svGKR3pfYFZF36T.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_eQtccmH7JQhgq768wK-epktN2mbUObguo-hhGYMuM8-XRdZ2ABBh2HUYwEwWGUakkgUPJbB7kpOAKyS99RkqUU3FBFT__AI7.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_pVH5CX6652oeeuUqoZHfcLgmAt-0udPgn0Se_mxNWfrOgwJMfgo1fjRMo6sKvhKxCwJdBgeRYDrLF97FCj-kJChHPDv9LpAH.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_zeENvMKIYoc_goVgBWSma06tVEj4L6nDXJatL0say4qcZhrXL-aNdpZes0AQFKMI847ZSi-dG_KkuID5tTzCvZatCIxDL4hg.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_RgGxsKTrTb-hoF-i3cAQ2vNkP7D3j0lmTK_O-IRPyqzytLGi6cUB_Pm4g2f_KuXDheYyUfkzsL_ymlV63Iroci35lo1923UU.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_JVKDTYc1RObTElUXtbAhlwrL1pW9y2kqkBb_xC4BUJ9azXufx7KArXGRZc4o9-V_mNLqdILpCJIcXlSzc8U3A34b696Ozv3w.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_cQmKCfCjBhKY2HrdDPyZRpXYS1TIDZr426RPgHqJQ1r11tegkOw5mL62IzS7QdDwHVyFZLiu6_vahc4U7RzJ8otTMX7n7ELA.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_SPdqlUabJUnz60AkGs7axL2Q_GsOnOxBgROkD0Rmmdx_zVvTI6GEje4bG8tOK_0aesl_gTzMOcuRf8XhgeiXKphgN_BCSh-F.jpg

 

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_uJeWhMQcHbvQqnEmLiCrJOcCE1LHtbGfntWIo3e274lMxgzlk-NXj69f-Ep2Kv_ocofp1-BaXZlMXIsWtlj-qrBSBTqYPQAx.jpg

 

 

/wp-content/uploads/2014/10/_c_cITnLcJxqn90Vn7H4eHo3EtnuODQsdVi7QuSzGDd-8hpcCtrObMZZUAc4LRCXtGfwAoyOrw61yWE41n5B5DvaGkHgJSL0HDs.jpg

 

MORE:  时境建筑  Atelier Alter



发表评论

6 评论

  1. 每天上下班都路过这栋建筑,但是貌似很少使用,这也是中国公共资源浪费的普遍现象。

  2. Profile photo of Loaundou
  3. 好想知道二层的go room是什么。。。

  4. Zaha的520west28thstreet 太像 只是变色了而已

  5. 我想知道2层许多房间的采光问题~或许是我把平面图没有看清楚…..期待解答~

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×