双钢路旧公寓改造,重庆 / 薛今

71平旧公寓大改造

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 薛今 予gooood分享以下内容。Appreciations towards XUE JIN for providing the following description:

此公寓所在居民楼位于中国重庆市的中心地段,建筑根据山势而建,是一栋非常难得的山城特色建筑。公寓过去的20多年被一个三口之家居住使用,新的屋主是一对年轻的夫妻,原有的布局无论在采光,通风还是功能上已经不能满足他们现今的生活需求。因此新的屋主希望能够将此公寓改造成一个在审美上功能上都更符合当代需求的新公寓。

The apartment, a unit in a 21 years old residential building sitting at the central section of Chongqing City, China. The building constructed on the mountain, respecting the original landform, is a typical precious local residence. It used to be the home of a couple with their only child in the past two decades. It is now owned by a young couple. Dissatisfied with the original layout, lighting and ventilation, the young couple wishes to have the apartment reconstructed so that it is to become more pleasant, comfortable and functional to meet their needs.

▼客厅与厨房连通,an open connection of the kitchen and living room

▼客厅,living room

▼阳台与客厅的连通创造了多种空间使用方式,the connection of the balcony and living room brings more possibilities for living

   

新公寓的改造主要需要关注的就是厨房与卫生间。屋主希望能够拥有一个更宽敞明亮的厨房,除了能够满足日常炊事的需求,更能够跟三五好友享受料理的乐趣。而卫生间方面,除了厕所以外,也希望能够有一个相对独立的浴室并配置一个单独的浴缸。老的卫生间和厨房面积都偏小,通风采光也达不到意向的要求,因此,厨房与厕所的扩大成为了必然。然而此居民楼房内几乎所有的墙体都是承重墙且不可拆除。因此全新的功能布局必须在不改变原始墙体结构的情况下进行设计,这无疑增加了改造的难度。整个设计的核心是在不拆除主要墙体的情况下,将厨房重新设置到一个新的空间内,并将厨房与其他功能空间共享成为一个更大的开放空间,让公寓更加宽敞,明亮以及舒适。而之前的厨房将改造成浴室,并将厕所和浴室相对的独立设计成2个部分。

For reconstruction of the apartment, it is required to focus on the kitchen and toilet. The owner wishes to have a brighter and more spacious kitchen, for daily cooking and enjoyment of preparing foods with friends there. As to toilet, the owner wishes to have a relatively independent bathroom with a bathtub provided. The original kitchen and toilet are small with unpleasant insufficiency of lighting. Therefore, it is of necessity to expand the kitchen and the toilet. However, since almost all the walls inside the residential building are load-bearing and cannot be dismantled, design of the new internal organization must be based on the existing wall structure. This undoubtedly adds to the difficulty in reconstruction. The core of design is to relocate the kitchen without dismantling main wall bodies, meanwhile the kitchen need to be combined with other functional areas to make the apartment of greater capaciousness, brightness and comfort. While the original kitchen area is to be transformed the bathroom. The toilet and bathroom are to be designed as two relatively independent parts.

▼宽敞明亮的厨房是此次改造的重点,a bright and wide kitchen  is the main focus of this renovation

▼用餐空间,dining space

▼简化收纳,the storage

改造后的公寓将会拥有两个相对私密的卧室,与一个共享,宽敞,多种功能融合的开放空间,希望通过此空间的开放性让使用者能够在平凡的日常活动中,通过消除更多的空间界限而拉近彼此的距离。另外,将固定的家具如沙发,书桌,柜子等组合成一个整体,并整合到同一面墙,尽可能的扩大活动空间,改善公寓原有的拥挤感。

The new apartment will have two relatively private bedrooms, and one shared open space that flexibly serves for multiple purposes. The open space so designed is to remove spatial limitation and make the occupants closer to each other while doing the normal daily activity there. Meanwhile, fixtures such as sofa, desk and cabinet are combined to form an entirety and set against the same wall, making the apartment appear luxurious with more room for activities.

▼整合主卧室收纳创造更大空间,furniture and storage spaces are combined to bring more spaces for living

▼次卧,bedroom

▼浴室,bathroom

如今,中国新建的高楼如雨后春笋般的出现,而老旧的房屋逐渐的被遗忘与淘汰,希望本案对于老公寓的改造提供一种参考,今后能有更多的设计师更好的发掘与发挥老房的改造价值。

Presently in China, high-rise buildings are coming into being like mushrooms after rain, while old buildings are gradually falling into oblivion. This case is intended to provide a reference for reconstruction of old apartments, in the hope that more designers will be dedicated to exploring and improve the reconstruction value of old apartments.

▼改造前后对比平面图,before and after renovation

▼剖面图,section

项目名称: 双钢路旧公寓改造
位置:重庆市渝中区双钢路1号8栋5-5
设计师:薛今
完成年份:2018
项目规模:71M2
摄影师:白川
合作:ISABEL ESCUDERO
Project name: Shuang Gang Road Apartment Renovation
Project location: 8-5-5 No. 1 Shuang Gang Road, Chongqing
Gross Built Area: 71M2
Completion Year: Early 2018
Architect: XUE Jin
Photographer: BAI Chuan
Collaborators: Isabel Escudero

More: 薛今 / XUE JIN



发表评论

14 评论

  1. 很好,共建空间,布置较好

  2. 很用心的设计,圆形的门框解决了光线问题。很个性的设计师,比较喜欢。

  3. 不错,就是感觉那个写字台真没必要,还不如放阳台

  4. 看到图1左边墙面的书架,做这么高是要站在沙发上拿吗?还是业主都是1米8? 尺度感永远是设计中最重要的一环

  5. Profile Photo

    可能是个人生活习惯和喜好的关系,并不是很喜欢这样的改造。首先,在本来就不宽敞的客厅和阳台之间竖起一面墙,比起先前来讲影响采光差了很多,现在不少家庭装修恨不得打断客厅和阳台的墙,就是为了显得客厅宽敞通亮,改造还要刻意加上,没有达到框景的目的,实用性也差了很多,不能理解。然后就是原厨房改造成卫生间,厨房改开放,且不说生活习惯的问题,占用如此大的空间,洗手台和浴室都在外面,干湿分区没有做到,感觉那么大的空间地面都会是湿漉漉的。另外,储物空间少而且浪费,那面挂鞋的墙,,变小的大衣柜。。
    当然,如果真的是改造成想出租的民宿公寓,这种酒店式的改造做法也能理解,但是居家生活很难用。

  6. 不太喜欢浴室的设计,感觉洗手池用起来不太施展得开。可能是因为个人的生活习惯,总觉得洗手池前有个镜子会方便很多。

  7. 好事多磨,效果真心不错

  8. 全程都很生气的雪辣瑞……

  9. 厨房换位置, 下水和排烟怎么解决,用的集成灶,感觉是从卡座下面直接排到室外?马桶也移了位置,难倒用的是淋浴的下水?

  10. 同事朋友的房子,去过很多次。
    老公寓,新味道

  11. 喜欢-柜子“把手”处理很禅。

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×