The Snow Apartement / penda

张家口滑雪度假公寓

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

非常感谢penda将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards penda for providing the following description:  

“冰雪宅”项目位于距离北京北部160公里的滑雪胜地张家口市崇礼县,业主使用这个房子的主要目的是为了周末和朋友一起去滑雪度假。与朋友享受悠闲惬意的周末。

The Snow Apartement by penda is located in Zhangjiakou, which is a famous skiing region 160km North of Beijing and offers a weekend-getaway for the client and his friends.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_4XrAtp-rFy2NG10rXaoF3rbnmSOFUbr3g7vX43sEVAtzPVap6RhMIQSY78UVp9yc1APA7iBdHznhtFpA2LJfQzMvNQrRrdxz.jpg

 

“雪屋”的设计中设计师从融化的雪的形态中找到灵感,将自然优美的曲线应用于室内空间形态设计中,白色的曲面把墙面和顶面联系成一个整体,以此来达到一个连贯完整的洞穴空间,使参观者拥有一种独特而优美的审美体验。同时,室内的曲线设计与室外绵延的山峦呼应,内外融为一体。

The design of the apartment is inspired by a melting snowfield in spring, when nature slowly revives from  winter and offers a contrast of cold and warm, white and colored. This atmosphere was translated into architecture by hand-plastered, white shells, which cover walls and the ceiling and creat a seamless space, which guides visitors naturally through the apartement. The curves of the interior responds in a very direct way to the outside landscape of mountains and valleys.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_YhExTCKk_koCFsW8cdZczSagqEPtxGyAUB09bCA9zKLWiVadzdjMAxoKdjVhbRFeXEJ3QWcoDIlA5TYVvGgl78ie4ahQQ1oK.jpg

 

在曲面的洞穴墙壁上,嵌入了不同的休息区或者艺术品展示区。嵌入的部分采用温暖的木头与白色墙面对比结合,白色的墙面和地板之间留出了50mm的缝隙,使墙面有悬浮于地面以上的效果。墙面的上部采用暗藏式LED灯带。灯带勾勒了优雅的曲线,天花板反射下来的光线使整个空间看起来温暖而神秘。为了实现洞穴空间的整体效果,设计的三维曲面实际施工过程中,全部由工人手工完成。利用木板作为结构,通过电脑设计图纸的放样参照,最后实现三维曲面的实际定位。然后利用石膏板条进行覆盖,最后进行石膏腻子找平。这样的工艺在传统的民间是非常成熟的技术,通过工人的手工创造,完全替代了冰冷的GRG现代材料,使得空间中充满了手工的质感。 同时设计中将暖气管道设置在墙体内部,通过墙体散热供暖。当客人从户外严寒环境中滑雪归来,令客人感觉到更加温暖和温馨舒适的感觉。

Introducing a warm and natural element into the apartment, the white shells are partially cutted by wooden boxes, which provide areas for relaxing, communicating and displaying artwork. The walls are lifted up 5cm and backlit which creates a clear differentiation between the white shells and the wooden fir-floor. The upper parts of the shells are partly cutted and back-lit by LEDs as well. Therfor the ceiling becomes a field of ambient lighting, forming an atmospherical and organisational element throughout the apartment.

To enable this uniform – seemsless space, undulated timber slates create a back-layer, on which local craftmen hand-plastered the white, rough wall-finish. Using plaster is very common element in the north of China and has a long tradition, which can be seen in the accurate details in the apartment.  Using the local knowledge of the craftmen’s technique of how to use plaster for double curved walls (instead of CNC milled panels), gives the apartment a very natural and honest ambience.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_O_sbbPP7lszqwIv_Aw_AeZ9Rej_-48te-3rnjRBw_KYh17o6eCX5EMo-L714LK4jHJd2Zy1AftoPplA_3l48omwPretJP04n.jpg

 

白色曲面在整个空间内部蜿蜒延伸,使门厅、公共空间和休息空间融为一个整体。空间布局包括7个卧室,1个大衣帽间还有滑雪设备储藏室,3个浴室和一个位于中间的大起居室。

The shells flow through the space, creating hybrid conditions of the hallway, the public areas and the private rooms. The layout of the apartement  features 7 bedrooms, a large cloakroom and storage for the skiing equipment, several bathrooms and a large living room in its center.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_0FeUKiWtlCyztbu2WqsnJthOV-Uvgd5GzKwrYArwwyjlKBA-zdCByCIw1pamkjV5UX0-8Ecjicp5rniQ1sLUUGkNsv48x36j.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_bTdtmfWm1jF60CtDA1U9TvbshQnIjS6_0XJTtTelLRnretlSS-QfCFJB5oBd-fQxMpCl00bKujSb21eYYBGuFxg3VgA5kClJ.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_hDkkJQq9Rx8d6SlrF5yPqqWCUp9y0M0My2EdV7cpZyifhCQQ-F8gTOboBFXoGVb-DiPGgk6EBWeP-0mbDwpRMBXnfoynibro.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_81rB6yJE1A_gjgflWKdQj_sG8lYs6CpXR5BfWafPBmLBmZjS7psQG9daWaVkDijLCLz58KDE-qv-SPRJJpCjbOQfuYoEvZQt.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_JOsUAaRw3CyLftJHmLjkMawQ5zGN6onDtXiOx-qZghuOyhftrao5ZpwsOD8gfcx9Z1CHOwjMixJ5oksTL2BW95av1DXJn_ea.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_oNX83B9-41lfBI_QwN97g2R1gxWefHg_RgxQFi_MO-36gZ7sajwyCjXodmAx1IAlTSg68f7rkbVkvkOPJC_3EtDNYegnJlBN.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_AD6sIh6_0vLeJGGD5Fcr1zegMqVyJuridpX83aDRw9C2Sah-Kk9sA0D6nvH322IPpNM8M5Fj3kXJUPBRHQ0BJjqzQyFKX6sl.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_vLKfTLuBqKpX2KVYgw26izR-IbrxATpYgYRMpONaWKxEBdEl4W7dpLaFjRwoXUrCLmvGhdCLNQRirwdEQsKlr7JsxvNho8Bn.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_YhBdQP0fk2F9vrt9hJpa3Xf_LHqC7rFuL_es820vAVWPUDJK6_65rbanm-zeg0NLgxpQqgUxISj273Lo1wcORwIsNTGfVO6C.jpg

 

曲面墙体引导客人至一个螺旋式楼梯,楼梯引导客人来到楼上的“冰宅”部分,楼上的空间主要用于用餐和派对,基于原始的空间结构,空间形态如起伏的冰山,热熔的的玻璃定做成600X1000的冰块,背后打出淡蓝的光,使人进入空间的瞬间便迎来一丝凉爽,落地窗外是绵延起伏被雪覆盖的山景,打开一瓶威士忌,三五好友坐下来畅聊生活、艺术,抛下城市的喧嚣和烦躁,正如这个小镇的口号一样“东方达沃斯”,这里的生活还真的有一丝来自阿尔卑斯山的惬意。

The curved walls guide the guests to a spiral staircase, which leads to the upper floor of the apartement, offering a more formal living and dining experience with direct access to a large roof terrace.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_ZHiipfEBsApqI7qsL47SGgkuSTUYKGc7ev9NvPed0yXp9gf933Jon5EU6rEsew3imztqS9_A3cRJ5Wp-DQvimZkl2CgdnSgO.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_Kz9a-BHserQT-URAJTj3EDd_FgyWgZigx-zhuZQD3YfVmrnEiXZXM3V9sTexpGEMaC0TrMoBJd-fmjvq24k0GRBDexVNjDmW.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c__3Mo_NQWdh8548-y2jBUUO7RICPwtCwjy6ZQeDHHd0EyQCjV9wP6SkEDpFSdeXRyoLcTi4lMnQ5c-gapoiT_031CJj5Sg9FE.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_OrSzcMSWToB-WFamBkh5PrqrKaXw7QBSmKciDbIpStQDx-1VXZpVdMf5RvbMDeSQi6G1gvKSqZBwhiPWRWR6gjtSMXo-2jem.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_kh90sM8iUArvR6D0-J-XkjLnxVLtraASlsnwS9_pWrCPjT0yYDvKP2RLM7P6TUKHBiOIGG2y1k6KFOTGd6rxlfE3uOc09y3w.jpg

 

我们把会所设计成一个丰富多变的冰雪空间。客人们在这里过夜的体验和在野外的体验是类似的。这让所有来过这里的人都流连忘返。情感让空间多了一层温度,记忆拉近了建筑和人的距离。客人们在冰雪宅的经历注定将是他们那个冬天里难忘的回忆。

A network of heating pipes is resting  behind the plastered shells and emits its warmth through the walls  into the apartement. The warmness together with the handcrafted finish of the shells provide a very haptic and cozy feeling to the guests, when they return from a cold day on the skiing slopes.

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_73iVXjxiget_Kxf1gl6OGpH72R-7iRIjxv31o2ut_upI15chZp7yuj9YMUQops4FBq-20FP5NDph0TfQ932IAZ0jMH5kQC4n.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_UD-RIm3sdYXaMgh7lXMtdF4YzPbJ-iC9kZND79veHamUR-TVKiNETuO3zL6JY2hwHRwid9v3IkxSgN9NG5leDDpJiCo3n6MR.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_VQFvxBe7aBevneoHzR-O5gefh3O5sYQAhTMzDQawNoN5JFENI7JAFlHBlYNEznGN6iV3a_Uqpmi9ek6BCDWFNSMQyxQuY0J8.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_NbghkctvkQb5pgZYBDLC3W2grXr0nk_vD52NDtIifLdAVLg86oE5vvMb7zIOSQXc3l1Mh7j9B71vzG4vEuslFgYYFliO5kNo.jpg

 

设计公司名称:槃达建筑设计咨询(上海)有限公司
项目名称:冰雪宅滑雪会所/ The Ice& Snow Club house
设计师姓名:孙大勇、Chris Precht
项目设计时间: 2012
项目完工时间: 2013
项目地点:张家口
项目面积:300平米
主要材料:石膏板 、木地板、瓷砖、艺术玻璃、乳胶漆
主要品牌:旭格门窗、金鹰艾格地板、马拉奇瓷砖、耀华玻璃等
摄影师:夏至

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_iDZIehxiRhYW5hMkAUvJ80Jlgcej7yQtqOpnaIW0VFxb_AHTmHm5fZ7t9aqQ8CSveWIaZpkdUMBhPM-8cjAdIWz5KAXCmhf5.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_-07WkfFBjLqZQMmPpybTzTbFJdMigHvGa_hb5vrI019L8kpsUoHU92yTm6v5pW3OK9SWeSb0pN7ye2NTx9Cr92ScOaKtJ_dn.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_EB_PEauU2XNJIzo6HBFG2GizRwfEloBC7xNMDTKkoBEt1pMS--lOgWp6AV08rgUunWHksUNA-d347LR4_9tD8ly9lwOyxvUl.jpg

/wp-content/uploads/2014/06/_c_vCGzBwPd8jGuxqxIuOJNMcULQDBFwH2Z1nG7_vMJ9DLOFAf-mVgfCmenS7fLGY56Gn1q-eNG0TZUe0TX1RaHd7t08zhINuO2.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/06/_c_ASOcMGF6DnC9y_oMQCGor7-chSGyJVg9to17J7Dmrm1pV5ObE-JBDGxoNLcJiu-X7yEMFtyYEE38rrG7EQf6ie9LixbZa0Ez.jpg

MORE: penda



发表评论

10 评论

  1. 只想说好喜欢这个业主,业主还缺朋友么?

  2. 很花心思。比较喜欢第一个作品。

  3. 弱弱的问一句 曲面的墙和顶用什么材料做的?

  4. 感觉不错,不知道会不会开裂。

  5. 窗外阳台的栏杆,,,毁了一切。。。

  6. 模型是怎么做的?做的很好

  7. 阁楼比较喜欢,对于一层的空间表示很无语

  8. 有一点局促的感觉 不过空间的使用好赞啊

  9. 这个好棒呀!设计到施工!

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×