景观中的 SPE 住宅,法国 / ELLENA MEHL Architects

“消失”在景观中的空间。

项目标签

位置 :
材料 :
文章分类 :

非常感谢 ELLENA MEHL Architects 予gooood的分享。Appreciation towards ELLENA MEHL Architects for providing the following description:

项目内容是为法国一幢乡村住宅进行扩建,这所房子位于里维埃拉一条小路的尽头。建筑所在的这座小村庄坐落在法国南部,围绕着当地一眼泉水建立,于十九世纪前声名大噪。原始建筑建在山丘的一侧,放眼望去都是优美的乡村景观。在法国南部,这种有着梯田花园的乡村住宅被称为“restanques”。但改造的建筑才有不到40年的历史,主体部分是典型的普罗旺斯房屋:矩形的平面、紧凑对称的设计、中央入口的石砌框架以及小小的窗户和赤陶土色的瓷砖。

The house is located on the French Riviera, at the very end of a small road, in a old hamlet built around a local spring that has been known since before the XIXth century. Built on the side of a hill, the landscape follows horizontal lines, formed by terraced gardens and stone walls also called “restanques” in the south of France. Although built less than 40 years ago, the main house is typical of provençal houses: rectangular, compact, and symmetrical with a stone framed entrance at the centre, and with small windows and terracotta tiles.

▼扩建出的新空间,the new extension

▼扩建处的空间融入了自然景观之中,the extension is merged into the countryside environment

这次的房屋扩建不单单是一个建筑项目,同样也是一个景观工程。新的空间被设计在现有的台地景观、主体建筑和石墙之间,设计模糊了室外风景和室内空间之间的边界。扩建部分的高度与现有建筑通过台阶相连。随着野草逐渐在建筑的覆土屋顶上生长,建筑会真正的成为景观的一部分,保证扩张空间的同时不会破坏原有乡村建筑典型的空间结构。

This is a landscape project. The extension is set within the existing terraced planes, between the main house and the stone walls, redefining new intersection lines in the landscape. The main level is connected at half level to the house using reshaped existing stairs. With wild grass covering the terraced roof, the addition merges in completely with the existing “restanques”.

▼扩建部分的主体融入到景色中,避免破坏法国南部典型的乡村建筑空间结构,the extension merges into the “restanques”, which avoid destroying the countryside houses’ classical spatial feature

扩建部分将不同材质的平面相连:玻璃、石头、草坪。玻璃反射了周围的景观,屋顶花园上的草坪,石材围和了高程的边界。为了将设计的成分最小化,建筑师使用了普通的 10 毫米钢板来连接这三个不同的平面。在主空间内,混凝土屋顶的曲线被设计成与坡度等高线同样的走向。

The house extension consists of 3 intersecting planes: glass, stone and grass. Glass revealing the surrounding landscape, Grass on the roof-garden, Stones resembling the existing terraced walls. To achieve this minimal design, the architects have used plain 10 mm sheet steel to join the 3 planes vertically and horizontally. Inside the main room, the concrete roof is curved to follow the level lines and the slope.

▼不同材质的交汇,the intersecting planes with different materials

▼玻璃上反射的风景,the scenery reflected by the full-height glass

   

扩建的空间包含:
– 一个完整的地下室,连接主体空间内的厨房与2个地窖、锅炉和太阳能房。
– 面向风景的主卧,更衣室和浴室,俯瞰整个露台。

The extension consists of:
– A complete basement, connected to the main house kitchen with 2 cellars, boiler and solar heating room.
– A master bedroom facing out on the landscape, a dressing room and bathroom looking out over the terraces.

▼主卧中的风景,the view in the master bedroom

▼空间内的细节,the detail of the space

  

主要的外立面由双层玻璃墙组成,外侧为 10mm 厚的钢化玻璃,内侧为标准玻璃幕墙,两者之间设有一个卷帘。两侧的玻璃幕墙均可以开启以保证室内的通风。由于双层幕墙和半地下的建筑设计,即使住宅暴露在法国南部炎热的夏季环境里,房间内的舒适度依然很好。

Main façade consist of a double glazed wall with single 10 mm toughened glass on the outside and standard glazing walls on the inside with a roller blind in between. Openings are on both glazed walls. The thermal summer comfort, though exposed to the south is optimal throughout the year, thanks to the double glazed wall and the half buried in the ground setting of the house.

▼双层幕墙的设计,the double glazed wall

▼双层幕墙中用于遮阳的卷帘,a roller blind in between of the glazed facade

   

▼幕墙细部,detail of the glazed facade

▼平面, plan

▼剖面,section

 

Areapo: 120 sqm on 2 levels
Awarded project: ArchiDesign Award 2017, Best “House extension”

More: ELLENA MEHL Architects.



发表评论

2 评论

  1. 谁能说明一下双层玻璃除了遮阳还有什么功能

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×