森之舞台,吉林 / META-工作室

在人与自然之间搭建一个启发性的媒介

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :
标签 :

非常感谢 META-PROJECT 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:META-PROJECT on gooood. Appreciations towards META-PROJECT for providing the following description:

森之舞台,位于吉林市松花湖风景区。它坐落在大青山顶,森林边缘的山坡之上。

Stage of Forest,located at Songhua Lake Resort in Ji Lin,is situated on a hillside between the forest and the slope.

▼鸟瞰图,aerial  © META-Project, 苏圣亮

夏季,这里被浓郁的绿荫环绕;到冬季,粉雪覆盖一切,形成了一条绝佳的野雪道。这一“地景标志建筑”的选址,基于对场地条件的全方位考量。建筑师希望尽量减少建筑对现有植被的影响,同时保证观景平台上视野的最佳角度,由此确定了基地位置和三角形舞台的基本形状。

The site is surrounded by luscious greenery in summer and covered by an overwhelming white snow in winter. As is a delicate site for a “Land(scape) Mark”, one whose indefinite programming demands a careful degree of deliberation. The location and triangle shape of the “stage” was only determined after precise examination and deduction of the site condition, to minimize the impact for the existing vegetation and to maximize the view on the platform. While sitting on the hill, it is facing the Songhua lake at a distance, who is famous for the rime in its surrounding areas.

▼基于对场地条件的全方位考量,建筑师确定了三角形舞台的基本形状,the location and triangle shape of the “stage” was only determined after precise examination and deduction of the site condition  ©META-Project 苏圣亮

▼森之舞台从起伏的地景中缓缓升起,悬挑于雪道之上,as one descends from the mountain top, the “Stage” rises slowly above the undulating landscape ©META-Project, 苏圣亮

▼上部的木质舞台和下部的混凝土基座错位相接,the building results in a twisted gesture between the wood “stage” and the concrete “base” ©META-Project, 苏圣亮

▼建筑近景,exterior view ©META-Project, 苏圣亮

森之舞台就从起伏的地景中缓缓升起,如漂浮在水面的一片树叶,悬挑于雪道之上。三角形平台的两条短边,按两条访客路线设置:自林间小路走来,或从雪道滑来。如此,舞台非但没有阻碍人们望向湖面和山峦的视线,更会给行人一种建筑形体与周围山景间不断变动的视觉张力。由于上部的木质舞台和下部的混凝土基座朝向景观不同,两个体量错位相接,建筑最终呈现出一种扭转的姿态。

As one descends from the mountain top, the “Stage” rises slowly above the undulating landscape, in a way like a piece of leaf floating on the water. Positioned with the 2 side-line along the approaching eyesight of the visitors from two routes: the trail in the woods and the ski-slope. Not only it doesn’t obstruct the view to the lake and mountains, it even enhances the experience by inducing ever-changing tension between the cantilever and the surrounding landscape. The entire “stage” is like growing out from the mongolian oak forest, and cantilevering on top of the ski-slope. Because the orientation of the distant view (horizontal unfolding lake), and the close view (vertical extending slope) is at a different angle, the building results in a twisted gesture between the wood “stage” and the concrete “base”.

▼烧杉板的表皮在阳光下隐约泛出银色的光泽,the charred cedar shingles turns silvery with the changing angle of sunlight ©Vanke Songhua Lake Resort

© META-Project, 苏圣亮

▼立面细部,detail of the facade ©META-Project, 苏圣亮

©META-Project, 苏圣亮

建筑将粗砺的材料物质性和富于感观体验的空间形态融于一体。通过对建筑体的扭转、翘曲、直线与弧线墙面不断转换等方式,塑造着观者细微的感受差异。从山顶一路走来,“森之舞台”如同一块地景中自由飘起的玛尼石板,悬浮在如竖立的卵石般的混凝土“基座”之上。随着观者逐渐走近,先前感觉深沉的建筑体,在阳光下烧杉板的表皮隐约泛出银色的光泽;最终抵达建筑时,烧杉板皲裂的表面、清水混凝土表层的木纹理变得清晰而几可触摸。

The building combined rough materiality with its sensuous form. Seen from afar, the “stage” is a dark, free-floating monolith in the landscape, with a heavy concrete “base”. Come closer, the reflection on the charred cedar shingles (Shou-Sugi-Ban) becomes faintly perceptible – even turns silvery with the changing angle of sunlight. After one meandering through the forest boardwalk and finally arriving in front of it, the chapped surface of the shingles and the wood texture of the cast concrete become tangible.

▼建筑形体与周围山景形成不断变动的视觉张力,the building enhances the experience by inducing ever-changing tension between the cantilever and the surrounding landscape © Vanke Songhua Lake Resort

© Vanke Songhua Lake Resort

©Vanke Songhua Lake Resort

建筑的内部组织更是一场精心策划的空间体验。进入延长的混凝土门斗后,你的眼睛会逐渐适应昏暗的光线,同时被雪道向远处延伸的景观所吸引。随后,狭窄的木楼梯指引着一路往上的唯一路径。到达观景层后一转身,霎那间,松花湖的湖景和蜿蜒山林横陈眼前,呈现出大自然令人窒息的美。气候无常,湖面时而清晰可见,时而雾气蒸腾;冬天的山林,偶尔还会出现“雾凇”奇观。

The interior is choreographed through a carefully plotted experience. Upon entering the concrete vestibule, in the moment your eye adjusts to the dimmed light, a vertical view along the stretching slope will catch you first, then a narrow staircase hints the only way of elevating. When you arrive at the platform level and turn around, what suddenly opens up to you is a great panoramic view of the Songhua lake, winding in-between the hills, clear or hazed by with the ever-changing mist, an exceptional vista that is breathtakingly beautiful and magical.

▼内部组织更是一场精心策划的空间体验,the interior is choreographed through a carefully plotted experience ©META-Project, 苏圣亮

©META-Project, 苏圣亮

▼狭窄的木楼梯指引着往上的唯一路径, a narrow wooden staircase hints the only way of elevating ©META-Project, 苏圣亮

建筑师在平台的三角形体量中,斜切出一对椭圆形的洞口。一个洞口在屋面,等待雪花和阳光洒入室内空间。另一个洞口位于地板,诱发舞台上下的人互动。平台内部整体为未做处理的红雪松木板,保留着原木色差,与外侧深色的烧杉板表皮形成色彩与质感上的强烈对比。

A pair of ovals openings cut through the volume, one on the roof leading sunlight and snowflake into the space, the other one on the floor intriguing interaction between people above and under the “stage”. The red cedar wall has been left untreated and is vivid in color shades, in contrast to the building’s dark charred-wood-shingle (Shou-Sugi-Ban) exterior.

▼观景平台,platform level ©META-Project, 苏圣亮

▼松花湖的湖景和蜿蜒山林横陈眼前,a great panoramic view of the Songhua lake, winding in-between the hills, suddenly opens up ©META-Project, 曹世彪

▼平台的体量中斜切出一对椭圆形的洞口,a pair of ovals openings were cut through the volume ©META-Project, 苏圣亮

▼地板上的洞口诱发舞台上下的人互动,the opening on the floor intrigues interaction between people above and under the “stage” © META-Project, 苏圣亮

▼屋面上的洞口等待雪花和阳光洒入室内空间,the opening on the roof leads sunlight and snowflake into the space ©META-Project, 苏圣亮

©META-Project, 苏圣亮

▼不同体量的布置为滑雪者提供了方便,the arrangement of the modules provides convenient spaces for the skiers ©META-Project, 苏圣亮

© META-Project, 苏圣亮

© META-Project, 苏圣亮

▼红雪松木板保留着原木色差,the red cedar wall has been left untreated and is vivid in color shades ©META-Project, 苏圣亮

META-工作室认为,在自然中设计,就是搭建人与自然之间一个启发性的媒介。森之舞台不仅是一个观景平台,也是一个可以灵活用于活动、聚会、展览和工作坊的公共空间。它希望激发人们更多地探索自然,发掘人与自然的关系。而森之舞台本身,也将成为自然的一部分。

META-Project believes, designing in nature is to introduce an enlightening medium between nature and people. The “Stage of Forest” is not just a look-out, it is a flexible public space that can hold events, exhibitions, or workshops… The building is intended to stimulate people to come up with more ideas of exploring their relationship with the nature, and itself also becomes part of the nature.

▼夜景,night view ©META-Project, 苏圣亮

© META-Project, 苏圣亮

©META-Project, 苏圣亮

▼总平面图,master plan

▼场地平面图,site plan

▼平面图,plans

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

摄影师:苏圣亮, 曹世彪
照片版权:©META-Project  ©万科松花湖度假区  ©北京夏德岛科技有限公司
Photographer: Su Shengliang,Cao Shibiao
Photo credits: ©META-Project  ©Vanke Songhua Lake Resort  ©Shardisland

More: META-PROJECT。更多关于他们:META-PROJECT on gooood



发表评论

13 评论

  1. 这样的森,真的称不上森。给它一个舞台让人好好看看我们树小的可怜

  2. 除了观景没有其他功能吗?比如洗手间之类

  3. Profile Photo
  4. Profile photo of Chris Shen

    无论是回应环境还是设计本身,都好赞,第一眼还以为是北欧某地的设计呢

  5. Profile Photo

    又想骗我去滑雪!?

  6. 前几天滑雪刚好去了,空间都闲置着有点可惜,增加了观景望远镜。森之舞台不太好到达。 像我这种单板技术不好的都是抱着板子爬过去的

  7. 这烧杉板怎么好像没刷过桐油?

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×