所城里社区图书馆,烟台 / 直向建筑

以新旧共生的方式重新激活空间的能量

项目标签

设计公司 :
位置 :
文章分类 :

来自 直向建筑 对gooood的分享。更多关于他们:Vector Architects on gooood. Appreciation towards Vector Architects for providing the following description:

所城里社区图书馆,作为即将在烟台广仁艺术区内兴建的芝罘学馆的先行派出机构,选址于烟台城市起源——所城里老街区西北角一处四合院内。改造前,院内留存的三间厢房在历史悠久的张家祠堂后院,历经时间与住户更迭,表面杂乱,空间内却蕴藏着复杂的元素与信息。在我们看来,来自不同年代的加建结构是十分宝贵的“时间痕迹”。当改造介入时,如何处理新与旧的关系,让院子满足当代生活方式的需求,成为我们设计关注的重点。

Suochengli Neighborhood Library, as a satellite branch of the Chefoo Institute and Library, locates in a traditional Chinese courtyard in the northwest corner of Yantai’s historic district Suochengli. Before the renovation, three rooms in the backyard of historic Zhang Ancestral Hall revealed an intricacy of information and elements. Although the original conditions might appear messy, in our point of view, the added structures by local residents from past years were precious traces of time. In order to accommodate the courtyard with needs of contemporary lifestyle, how to deal with the relationship between the old and the new became the focus of our design.

▼鸟瞰图,aerial

▼入口现状+院子现状,the existing condition of the entrance and courtyard

   

▼总平面图,site map

▼入口,entrance

   

▼从咖啡空间看向入口,entrance view from café

▼带有圆形天窗的入口回廊,entrance cloister with a round skylight

首先,我们对原有院落中的墙面、门窗、屋架、铺地等构造系统进行了梳理与修复。在此基础上,设计选择将一套回廊系统植入历史院落,而非将旧有建筑完全封存起来。回廊系统重塑了进入院落空间的秩序与层次,使院落的空间划分从“一”到“多”, 确立了基本的空间使用格局:一个可供灵活使用的户外场地以及四处绿化院落。回廊系统在入口处伸入胡同巷道,具有一定昭示性;它同时串联起了社区图书馆包括入口、阅览室、咖啡厅、展厅和卫生间在内的各个功能空间,也为户外活动延展提供更多的场地。在特殊天气情况下,廊道亦可充当避雨的场所。

Firstly, we did a systematic reorganizing and restoring of the original walls, doors, windows, roof truss, flooring and other architectural elements. At the same time, we established a cloister system for this courtyard house, reframing the courtyard into several smaller sections, including a multifunctional public space at the center and three parts of vegetation on the sides. At the entrance, the cloister opened out into the alley of Suochengli neighborhood as a gesture of invitation for the public. Within the courtyard, the cloister connected all the programs, including the entrance, reading space, café, gallery and restroom, creating space for outdoor activities. The cloister would also function as a rain shelter during bad weather conditions.

▼设计草图,design sketch

▼轴测图,axon

▼院落中植入了一套回廊系统,a cloister system was integrated into the courtyard

▼从东侧看入口处回廊及庭院,entrance cloister and courtyard seen from the east

▼回廊和庭院提供了户外活动场所,the cloister and courtyard funtion as a multifunctional public space

耐候钢作为材料介入到旧有院落,本身既是结构,同时也可形成空间界面。其较为暗沉的颜色与老的砖、石、瓦以及植物相互映衬。回廊系统的钢结构主要由弯折的钢板与门型钢柱构成。在构造的整合性思考中,我们尝试将建筑中的工程问题转化为空间体验建立的一种切入途径:弯折的动作本身使钢板变成结构,从而省去了一般意义上的主、次梁系统;在兼具组织排水功能的同时也让整个结构系统产生一种轻盈、漂浮感。在结构上,钢可以做得非常轻薄:8mm厚的钢板和直径40mm的实心钢柱成为材料的细薄边界与支撑立柱,也反映出新的植入空间与原建筑之间的历史重量对应关系。

Weathering steel, a new material introduced to the existing courtyard, would serve as the structure as well as the spatial interface. Its muted coloration would sit well with the tones of old brick, stone, tile and greenery. The bent steel canopy was suspended by the gantry-like frame. The bent steel plate became structure itself and served in place for the beam system. It also functioned technically as a rain gutter and visually as an element of lightness. The 8 mm thick steel plate articulated the delicate edge of the material and the 40 mm diameter steel columns supported the cloister system, indicating the historic weight of the new intervention in comparison to the old house.

▼耐候钢与旧砖墙相互映衬,the muted coloration of weathering steel sit well with the tones of old brickwork

▼回廊系统将各功能空间串联起来,the cloister connected all the programs within the courtyard

▼庭院一角,a view of the courtyard

我们相信建筑应该以智慧的方式重新激活空间的历史信息,与社区原有的肌理发生关系。建成后的所城里图书馆,在留存社区原本的生活方式与节奏的同时,也实践着当代的文化与审美意图。在新旧共生的建筑空间内,我们希望更多源于社区内核的能量、活力被激发,并将辐射更大范围以实现知识生产、传播与空间共享。

We believe that the architecture of our time should, in an intelligent way, reveal and reactivate the historical assets and local cultures. The library would retain both the lifestyle and pace of the local community, while serving as a practice of contemporary culture and aesthetics of modern society. Within the space, where a dialogue between the new and the old would be cultivated, the energy and vitality from local communities could be stimulated, further contributing to the knowledge production and dissemination as well as space sharing.

▼阅览空间,reading space

▼阅览空间夜景,night view of the reading space

▼咖啡空间,café

▼从咖啡空间看庭院,courtyard view from café

▼从展览空间看庭院,courtyard view from exhibition space

▼新的图书馆将促进社区的文化传播与空间共享,the new library will further contribute to the knowledge production as well as the space sharing

▼窗景,window scenery

▼滴水,drip

▼平面图,plan

▼剖面图,section

地理位置:烟台市芝罘区时彦街12号,山东,中国
业主方:烟台创源文化传媒有限公司
设计方:直向建筑
主持建筑师:董功
项目建筑师:张菡
建造管理:周飏
驻场建筑师:赵丹
项目成员:陈周杰、赵丹、Jacopo Ruggeri、李思敏、谭业千
结构及设备专业:马智刚、赵晓雷、韩工
结构:钢结构 + 旧有砖木结构
材料:耐候钢、水刷石、禾香板
建筑面积:150㎡
设计周期:12/2016-01/2017
建设周期:03/2017-07/2017
摄影:苏圣亮 (susl_photography@126.com)
Location: No.12 Shiyan Street, Chefoo District, Yantai, China
Client: Yantai Chuangyuan Culture Communication Co.,LTD
Design Firm: Vector Architects
Principal Architect: Gong Dong
Project Architect: Han Zhang
Construction Management: Yang Zhou
Site Architect: Dan Zhao
Design Team: Zhoujie Chen, Dan Zhao, Jacopo Ruggeri, Simin Li, Yeqian Tan
Structural and MEP Consultants: Zhigang Ma, Xiaolei Zhao, Gong Han
Material: Weathering Steel, Pebbledash, Melamine board
Building Area: 150㎡
Design Period: 12/2016-01/2017
Construction Period: 03/2017-07/2017
Photography: Su Shengliang (susl_photography@126.com)

More: 直向建筑. 更多关于他们:Vector Architects on gooood



发表评论

7 评论

  1. Profile Photo

    谁能科普一下游廊顶部的造型原理?

  2. 中间的院子是四周围合的小空间,而且院子周围的房间都是大窗户,个人建议院子中间多点绿化好点,现在看起来有点压抑,特别从房间往外头看,除了灰色的墙就是灰色的石子地面。院子中间做点小的起伏地形中间做两组植物群落,然后用苔藓覆盖。这样至少能让从房间看出来的视角会让人放松点。

  3. Profile photo of alele

    院子里的黑色shading不知道是什么意义 四合院里需要给路径一个限定空间吗?

  4. 我永远喜欢直向建筑

  5. 老墙面用高压水枪仔细清洗过了吗?假如为了省事,只图个样子,省掉这个步骤整体扣分。

  6. 一所老房子的故事,不仅仅保留了原有的建筑风貌,而且提高了原有的生活品质,通过连廊将各个空间串联起来,庭院虽小但是各种功能属性的庭院划分使得原先单一的空间变得更加丰富。设计者也是尽可能的减小连廊的介入对其原有建筑的影响,不论从色彩形体以及大小上都有所考虑,一个优秀的建筑便是解决其中的矛盾!

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×